Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nierówna praca silnika. Leon 1.6 8V

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nierówna praca silnika. Leon 1.6 8V

Postprzez damianleon » 6 grudnia 2012, 09:26

Witam serdecznie.
Od dłuższego czasu mam problem z moim Leonem (1M) 1.6 8V AKL niezagazowany. Przy mocniejszym dodaniu gazu czuć lekkie szarpnięcie przy ok. 2000 obrotach(najgorzej jest przy 1,2,3 biegu), na 1s-2s go przymuli a potem auto ciągnie normalnie dalej. Dodam że przy lekkim dodawaniu gazu nie ma tego problemu. Objawy pojawiają się zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. Drugie objawy pojawiają się przy już rozgrzanym silniku, przy spokojnej jeździe odczuwa się lekkie drgania i to również tylko przy ok. 2000 obrotach. Z usterką walcze już ok 2 lata, oprócz napraw związanych z normalną eksploatacją miałem czyszczoną przepustnice, wymieniany przepływomierz powietrza, wymieniane świece, termostat, sonda lambda niestety te naprawy poprawiały prace silnika tylko na chwilę. Lekką poprawę poczułem po wymianie pierścieni tłoków (uszczelki). Mój mechanik rozkłada ręce, może tutaj ktoś mi doradzi na co jeszcze zwrócić uwagę? Czy znajdę jakiegoś konkretnego fachowca/warsztat/serwis w okolicach Rybnik/Rydułtowy? Z góry dzięki za pomoc!
damianleon
Stella
Stella

Auto: Leon M1
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: Nierówna praca silnika. Leon 1.6 8V

Postprzez marcin7x5 » 6 grudnia 2012, 10:14

Standardowa naprawa w tych silnikach powinno byc wymiana uszczelek pod kolektorem ssącym. nie ma chyba "uzytkownika" silnika AKL co nie dopadlaby go ta przypadłośc.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez damianleon » 11 grudnia 2012, 12:18

Szkoda że mój mechanik na to nie wpadł. Droga jest wymiana takiej uszczelki? Mam jeszcze jeden mały problem, Silnik obojętne czy jest zimny czy ciepły od razu odpala jednak jak się przejadę na przykład 4km do sklepu i spróbuje po 10min go znów odpalić to przeważnie muszę mu pomóc gazem żeby załapał (to się tylko zdarza kiedy silnik nie zdąży się odpowiednio nagrzać) Czy uszczelka kolektora ssącego też może być tego przyczyną?

-- 11 grudnia 2012, 12:18 --

Na poniedziałek jestem umówiony w serwisie VW,SKODA,SEAT (sama diagnostyka silnika 150zł) Napisze jak będzie coś wiadomo.
damianleon
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 11 grudnia 2012, 14:42

Może bo silnik łapie falszywe powietrze przez co ma utrudniony rozruch. Ale może tez byc przyczyna zupelnie co innego.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez mawrick » 11 grudnia 2012, 15:03

twoje objawy są podobne do moich w toledo II silnik identeczny ale z gazem u mnie przyczyna był czujnik halla.Podczas ruszania był straszny mół dopiero w wyższym zakresie obrotów bylo ok podepnij komputer jeśli czujnik bedzie uszkodzony bedzie błąd
mawrick
Signo
Signo

Auto: leon

Postprzez damianleon » 27 grudnia 2012, 11:25

Zobaczę co mi w poniedziałek powiedzą. Też mi się wydaje że musi łapać lewe powietrze przez co dostaje złą mieszankę. Na pewno napiszę co stwierdzili w serwisie.

-- 18 grudnia 2012, 22:42 --

Leon wrócił od serwisu 8) Wymienili mi przepływomierz powietrza bo stwierdzili że stary podaje obniżone parametry, wyczyścili przepustnicę i ustawili na nowo parametry. Na razie autko śmiga ale zobaczę jak będzie na dłuższą metę. W sumie już kiedyś miałem te rzeczy robione widocznie ten kto to robił się do tego nie przyłożył.

-- 27 grudnia 2012, 11:25 --

Mam do was jeszcze jedno pytanie. Po wizycie w serwisie i wymianie przepływki auto jeździ lepiej ale... Problem z zamulaniem przy mocniejszym wciśnięciu gazu został naprawiony jedynie odczuwam w kabinie drgania przychodzące od silnika i to zawsze przy ok 1900-2000 obrotach. Czy jest to normalne w tym silniku? Może jest jeszcze coś do wymiany?
damianleon
Stella
Stella

Postprzez lewy1305 » 27 grudnia 2012, 20:33

może jakaś poduszka jest już do wymiany
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez marcin7x5 » 2 stycznia 2013, 08:16

Czasami taaaakie własnie drgania powoduje padająca skrzynia biegów a dokładniej nity na mechanizmie różnicowym. Jeżeli masz to na każdym biegu to warto sie temu przyjrzec.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna