Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 1.6 16V z LPG silnik raz pracuje poprawnie, raz nie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 1.6 16V z LPG silnik raz pracuje poprawnie, raz nie

Postprzez arek00162 » 16 lutego 2013, 20:30

Witam,
szukałem rozwiązania mojego problemu na forum, jednak niestety nie do końca udało mi się coś ustalić.
A mianowicie.
Leon 1.6 16V z holenderską instalacją gazową. Od jakiegoś czasu ciężko go odpalić. Zimny silnik nie można wręcz uruchomić na dotyk, trzeba "pokręcić" i załapie. Poza tym zimny na benzynie pracuje poprawnie, jednak po przełączeniu na LPG auto się trzęsie, a z tłumnika słychać dziwne "plumknanie". Następnie rozgrzany silnik pracuje poprawnie na LPG, natomiast często nie chce działać na PB. Z tym, że nie ma żadnej reguły, raz ciepły silnik działa i na LPG i na PB, raz auto się trzęsie i na benz i gazie a dodatkowo nie ma mocy, jakby pracował na 3 cylindry. Zdarza się, że jadąc na gazie i wrzucając bieg jałowy samochód zgaśnie, a po uruchomieniu na benzynie pracuje jakby na 3 cylindry. Za jakiś czas, po kilkunastu km znowu zaczyna pracować poprawnie.
Na kompie wyskoczył błąd cylindra trzeciego i sondy lambda2 (auto ma usunięty katalizator). Zmieniłem świece bo 1 miała przebicie i usunięto błędy. Za 2 dni znowu błąd cylindra. Została zmieniona cewka. Mechanik zmierzył ciśnienie i na każdy z 4 cylindrów po 11 atmosfer.
Kolejnego dnia te same objawy. :?
Dziś zauważyłem, że przy uruchomionym silniku i odłączonej odmie, gdy odkręciłem korek od oleju obroty silnika skoczyły o 0,4 do góry (1300)

Czy ktoś z was miał podobny problem. Jakieś pomysły na przyczynę tych problemów.

Z góry dzięki za pomoc :-D
arek00162
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6

Reklama

Re: Leon 1.6 16V z LPG silnik raz pracuje poprawnie, raz nie

Postprzez pietrek86 » 16 lutego 2013, 21:02

Nie miałem takiego problemu u siebie bo mam benzynę co do błędu 3 cylindra obstawiał bym świece może po prostu jest zużyta i przez to odpala na 3 garach jeżeli chodź o błąd sondy lambda to często gęsto wyrzuca błąd na drugiej sondzie ponieważ na gazie katalizator szybciej pada i co za tym idzie odczyty są skopsane no a po wyrzuceniu katalizatora to ten błąd jest dubeltowy ponieważ różnica temperatur pomiędzy pierwszą a drugą sondą jest nie duża
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez arek00162 » 16 lutego 2013, 21:38

Świece i cewka zmienione, a błąd nie ustąpił. I objawy w dalszym ciągu te same kolego.
arek00162
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6

Postprzez pietrek86 » 16 lutego 2013, 21:42

Być może to wszystko jest spowodowane przez złe odczyty na sondzie, przepustnice masz czystą ?? chodź przepustnicę obstawiał bym w dalszej kolejności bardziej sonda ma wpływ na zachowanie silnika
pietrek86
TopSport
TopSport

Silnik: BCB 1.6

Postprzez jarle13 » 17 lutego 2013, 13:58

Ja na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze czy nie masz gdzieś przebicia na przewodach? Spróbuj przemieszać kable i sprawdź wtedy czy dalej masz błąd tego samego cylindra.
jarle13
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 19 lutego 2013, 14:29

Lepiej zacznij od ogarnięcia instalacji gazowej. Już jeden kolega tutaj walczył ze swoim 1,6 16V zagazaowanym i dopiero po regeneracji parownika jego problemy ustały. Poszukaj na form a znajdziesz nawet sposób jak zregenerowac parownik.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna