Jestem nowym i jest to mój pierwszy post, postaram się w skrócie opisać mój/moje problemy z Leon 1.8 20VT.
Od początku moim dążeniem w autach które były w moim zasięgu był Leon 1.8 T. Zaczynając odkładając i gdy udało się odłożyć troszkę zakupiłem toledo 1.6. Potem bardzo spodobał mi sie 2.3 v5(wyposażenie i moc) i ze jak to okazja była sprzedałem swojego, pożyczyłem kasę i zakupiłem V5 . Jak sie okazało było strasznie zmęczone:( (służyło w Niemczech jako auto policyjne), Łańcuch było słychać itd. Po wyjeździe za granice i dorobieniu sie troszkę zakupiłem w końcu wymarzone 1.8t ale z silnikiem APP. I się zaczęło.... Zacznę od jego nabycia w skrócie..
1.Przy zakupie auto wsio ok , gdy wracałem do domu zauważyłem ze temperatura wskaźnika się nie podnosi, trochę mnie to zmartwiło bo do domu 400km a silnik sie nie dogrzewa i jechałem 80-100km/h , spokojnie wracałem. Wymieniłem termostat i wskaźnik zaczął pokazywać ok .wg VAG tez.
2.Wymiana oleju fiu fiu naczytałem się i aż sam na końcu nie wiedziałem jaki ,aż w końcu wybrałem Motul 5w 40. W jeden ciepły dzień przy zawracaniu , tzn cofaniu auto lekko mi sie przydusilo i strasznie na niebiesko dym poszedł z tłumika. Potem po dojechaniu do skrzyzowania jeszcze wieksza chmura i od tego moment nic tak podobnego mi sie nie stało. Troche mnie zmartwiło po ok 2 tys km musialem dolac ponad 0,5

3. Po ok 2-3 dniach zaczął Obrotomierz sie zawieszać.

Moja prośba do was, proszę o POMOC .Nie Piszcie że sam sobie zasłużyłem , trzeba było dokładnie obejrzeć auto,książka itd. Książka było ale nie serwisowa.
Było minęło, i proszę was o porady:
- Czy przez to że jechałem z rozwalonym termostatem mogła turbina siąść w jakiś sposób?
- czy branie oleju może byc spowodowane przez uszkodzone gumki na zaworach.turbiną?
- Czy z licznikiem jest ktos tutaj wstanie mi pomóc?
- Wymienić olej na 10w 40?
- Potrzebowałbym tapicerki i listwy , jest ktos tutaj kto ma części?
P.S. Po tym wszystkim z żoną myślimy o zmianie 1.8t

-- 8 stycznia 2013, 18:09 --
Proszę was , Na pewno jest ktoś kto zna odpowiedzi..
Dodam że leonem poruszam sie tylko wokół komina( miasto) przejazd do innego miejsca max 10km. Warto zmienić na diesla???