Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Mazista substancja przy filtrze powietrza??

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Mazista substancja przy filtrze powietrza??

Postprzez Monthey » 24 kwietnia 2013, 15:47

Witam wszystkich.
Więc tak, Leona posiadam od niedawna, ok 2 miesiące.
Gdy kupowałem auto poprzedni właściciel powiedział, że trzeba by wymienić olej, tak też zrobiłem, wlałem do niego Castrol'a GTX 15W/40.
Przy okazji wymiany oleju chciałem sprawdzić filtr powietrza, gdy się do niego dostałem zauważyłem w komorze obok dziwną substancję.
Ponieważ nie znam się jakoś perfekcyjnie ma tych sprawach zadzwoniłem do taty, wytłumaczyłem mu co jest, on powiedział, że to nic takiego, że u nas jest wilgotno ( ponieważ mieszkam w Irlandii) i to od tego się tam osadza taka mgiełka z oparów gazów silnikowych które się tam z odmy dostają, no więc ok. Na kilku forach trafiłem na wypowiedzi, podobne do tego co mi tato powiedział.
Wczoraj przy okazji mycia auta postanowiłem zajrzeć znów do tego filtra, ponownie znalazła się tam taka maź, tylko że w większej ilości niż wcześniej.
Rozebrałem "skrzynkę" na filtr, wyczyściłem ją, zdjąłem też wąż z odmy żeby go przeczyścić, ponieważ odma też cała była w tym "lepiku" poczyściłem wszystko i poskładałem.
Ale zauważyłem, że stan oleju w silniku jest dosyć mały, podczas wymiany wlałem tyle, że na bagnecie było dokładnie w połowie pomiędzy min a max. a wczoraj było już mniej niż min. i trochę mnie to martwi...
Chciał bym aby specjaliści się wypowiedzieli, czy takie ubytki oleju to norma, i ta maź?
Silnik 1.4 16v ma przejechane 134 tyś mil, od wymiany oleju zrobione jest +/- 1900 mil czyli trochę ponad 3 tyś km.
Auto jeździ codziennie ponad 90 km, żona jeździ nim do pracy, jeżdżone jest na trasie,nie na krótkich odcinkach bo do pracy ma ok 45 km.
A no i płynu chłodzącego nie ubywa.
Wydaje mi się, że kompresje też ma dobrą, przy odpalonym silniku po odkręceniu korka wlewu oleju obroty nawet nie drgną.
Jeśli możecie pomóżcie, czy to coś poważnego, czy norma.

Pozdrawiam
Monthey
...To nie wada śmiać się bo coś cieszy, a nie dlatego, że wypada...
Monthey
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AHW 1.4

Reklama

Re: Mazista substancja przy filtrze powietrza??

Postprzez ciagus » 24 kwietnia 2013, 19:07

W 1.4 to norma,pilnuj żeby ta maź nie zamarzła bo wtedy wywali olej bagnetem lub przez uszczelnienia.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 25 kwietnia 2013, 06:59

Warto sprawdzic czy termostat działa poprawnie. Przy takim dystansie nie powinno być mazi. Co do oleju to nie wiem kto ci doradził aby lac olej 15W40. Chyba, że juz na takim jeździ od dawna co może oznaczać, że cierpi na typowa dla tych silników usterke.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Monthey » 25 kwietnia 2013, 14:50

marcin7x5 napisał(a):Warto sprawdzic czy termostat działa poprawnie. Przy takim dystansie nie powinno być mazi. Co do oleju to nie wiem kto ci doradził aby lac olej 15W40. Chyba, że juz na takim jeździ od dawna co może oznaczać, że cierpi na typowa dla tych silników usterke.

Termostat chyba jest ok, temperaturę trzyma cały czas tak samo.
Co do oleju, to poprzedni właściciel mówił, że taki lał więc kupiłem taki sam, a jaki olej byś polecał?i o jakiej usterce mówisz?
Monthey
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 26 kwietnia 2013, 09:46

Te silniki ze względu na swoja konstrukcję cirpia na wycierające sie gładzie cylindrów przez co łykają spora ilośc oleju. Skoro ktos juz zalewał go mineralnym to raczej był świadomy tego co boli ten silnik. Normalnie powinienes lac olej syntetyczny ew półsyntetyk ale nie minerał. Na forum jest podczepiona tabelka z olejami jakie są przewidziane do danego silnika. Ja osobiście jeźdzę na Mobil1 5W50.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Monthey » 26 kwietnia 2013, 12:00

marcin7x5 napisał(a):Te silniki ze względu na swoja konstrukcję cirpia na wycierające sie gładzie cylindrów przez co łykają spora ilośc oleju. Skoro ktos juz zalewał go mineralnym to raczej był świadomy tego co boli ten silnik. Normalnie powinienes lac olej syntetyczny ew półsyntetyk ale nie minerał. Na forum jest podczepiona tabelka z olejami jakie są przewidziane do danego silnika. Ja osobiście jeźdzę na Mobil1 5W50.

Tylko, że to nie jest minerał, na butelce jest napisane, że jest to półsyntetyk, szukając po sklepach, wszystkie półsyntetyki miały 15w40.
nie natknąłem się na półsyntetyk który miał by inne lepkość...
Rozejże się jeszcze, i może kupie jakiś inny olej i znóę wymienie, i zobacze co będzie się działo.
Monthey
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna