Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez kojot » 22 sierpnia 2013, 23:17
Witam
niedawno zakupiłem leon 1m 1.6 16v BCB. Jeździłem nim chwile po czym zauważyłem że podczas cofania (najczęściej na skręconych kołach chociaż na prostych też się zdarzy) przy hamowaniu słychać taki jednorazowy stuk gdzieś w okolicy przedniego zawieszenia i słuchać go tylko raz potem żeby znowu stuknęło trzeba ruszyć do przodu znowu cofnąć i zahamować. Przy normalnej jeździe do przodu jest wszystko ok. I moje pytanie: co to może być ? Ja obstawiam że coś w zawieszeniu i mam nadzieje że tak jest bo boje sie żeby to nie było coś ze skrzynią

. Dlatego wole najpierw poradzić sie na forum. A coś mi się obiło o uszy że skrzynie w tych silnikach lubią się posypać. Leonek ma przejechane 168 tys. Jakie jest wasze zdanie ?
-
kojot
- Stella

-
- Auto: seat leon
- Silnik: benzyna 1.6 16V
przez Tuchola_BDG » 23 sierpnia 2013, 06:31
Ja bym obejrzał gumy zawieszenia, szczególnie gumy stabilizatora, czy jeszcze za czymś wyglądają czy nie. Do skrzyni mi to nie pasuje jeśli zależy to od ulożenia kół w mniejszym lub większym stopniu, chociaz dużego doświadczenia w tym nie mam. Proponowałbym cofając samochód wrzucić na luz i wtedy hamulec, może to da jakieś wskazówki.
-

Tuchola_BDG
- Sport

-
- Auto: LEON 1M B+LPG
- Silnik: BCB 1.6
przez kojot » 3 września 2013, 19:21
No więc wszedłem pod mojego leonka i okazało sie gumy wahacza są faktycznie w kiepskim stanie, na dniach mam zamiara je wymienić bo ten stuk jest troche denerwujący, mam nadzieje że to pomoże. A mógł by mi ktos jeszcze powiedzieć czy w waszych leonach lewarek od biegów przy przyspieszaniu stoi w miejscu czy jednak są na nim takie bicia? To samo jest przy jeździe po jakichś większych wybojach, troche się rusza do przodu i do tyłu.
-
kojot
- Stella

-
przez Tuchola_BDG » 3 września 2013, 19:56
Ten model ponoć tak ma, czytałem już o tym na forum ale nie pamiętam w jakim temacie, ja się juz do tego przyzwyczaiłem
-

Tuchola_BDG
- Sport

-
- Auto: LEON 1M B+LPG
- Silnik: BCB 1.6
przez kojot » 3 września 2013, 21:43
dzięki wielkie

bo już zamierzałem wymieniać poduchy silnika a przynajmniej tą po lewej stronie samochodu bo troszkę podejrzanie luźno wygląda

ale co do niej to jeszcze pokaże ją mechanikowi
-
kojot
- Stella

-
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna