Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 ALK - Brak mocy , szarpanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 ALK - Brak mocy , szarpanie

Postprzez manelek4 » 22 maja 2014, 19:47

Witam, szukałem na forum , jeśli cos przeoczyłem to przepraszam, prosze nie usuwać tematu. Mam ze swoim Leonem problem. Pisałem wcześniej już o falujących obrotach , gaśnięciu i o tym ,ze samochód nie odpalał jak był ciepły.

Byłem u mechanika , komputer wykazał wadliwy czujnik "HALLA" - został wymieniony + wyczyszczona przepustnica. Problem z gaśnięciem oraz brakiem możliwośći odpalenia na rozgrzanym silniku znikł. Po przejechaniu 400-500km (a dokładniej po gwałtownym hamowaniu) problem pojawił się problem następujący : (Samochód na zimnym silniku chodzi prawidłowo - nie falują obroty , jest mocny.)

•Silnik jak się rozgrzeje zaczyna tracić moc - robi się "miękki pedał gazu" , samochód nie reaguje na gaz, nie da się wyprzedzić czegokolwiek.
•Jadąc ze stałą prędkością następuje dziwne szarpnięcie, na sekunde spadają obroty i wraca do normy. (zobaczycie to na filmiku)
•Samochód jest strasznie mułowaty, szarpie przy dodawaniu gazu. do tego falujące obroty na rozgrzanym silniku.

Proszę o pomoc. (samochód jest wyposażony w instalację LPG - na benzynie pojawia się ten sam problem)

FILMIK : https://www.youtube.com/watch?v=RvJgMjH ... e=youtu.be
manelek4
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: 1.6 8v ALK - Brak mocy , szarpanie na ciepłym silniku

Postprzez pinio 4x4 » 2 czerwca 2014, 01:09

mam podobny problem :
auto kiedy jest zimne - jest git ma moc normalnie przyśpiesza
kiedy wskakuje temperatura 90 st. jest szarpniecie i auto nie ma mocy dostaje muła generalnie szarpie nim najmocniej od 2 - 3 tyś obrotów ma problemy z odpalaniem tzn trzeba go trochę pokręcić żeby załapał

z początku myślałem że to wina przewodów świec ale po wymianie było to samo ( świece bosch przewody ngk )
kolejna do wymiany poszła cewka bo zobaczyłem na niej małe pęknięcie na podstawie i pomyślałem że kiedy sie auto nagrzeje to może byc jakieś bicie ( cewka beru )
w 2 warsztatach stwierdzili ze to zawory są powypalane od gazu
więc przedwczoraj wytargałem głowice , dałem ją do zrobienia ( zawory faktycznie troche były wypalone )
wczoraj auto poskładałem , szczęśliwy że będzie jeździć i lipa jak było tak jest ( no może minimalnie )

koledzy co dalej kombinować bo nie mam pomysłów co to może być :beksa: :beksa: :beksa: :beksa: :beksa: :beksa:

-- 2 czerwca 2014, 01:09 --

Pomoże nam ktoś rozwiązać ten problem ? ? ? ? ? ? ?
pinio 4x4
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: benzyna 1.6 8V

Re: 1.6 ALK - Brak mocy , szarpanie

Postprzez tpparzen » 23 lipca 2014, 18:46

brak mocy powodowała klapka w obudowie filtra powietrza, a mianowicie padnięty termostacik który nie zamykał klapki gdy silnik sie rozgrzał i waliło cały czas gorące powietrze od kolektora
tpparzen
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez powe88 » 23 lipca 2014, 20:44

tpparzen napisał(a):brak mocy powodowała klapka w obudowie filtra powietrza, a mianowicie padnięty termostacik który nie zamykał klapki gdy silnik sie rozgrzał i waliło cały czas gorące powietrze od kolektora

Gdzie ta klapka się znajduje w silniku AKL? Bo pierwsze słyszę o takim czymś
powe88
Stella +
Stella +

Auto: Toledo II 1M 1.6 akl
Silnik: AKL 1.6

Postprzez tpparzen » 24 lipca 2014, 04:43

Sorry, to w BCB.
tpparzen
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez adasbb » 24 lipca 2014, 06:06

Kolego tpparzen, a możesz dokładnie napisać (może jakieś zdjęcie poglądowe) gdzie ona się znajduje w obudowie filtra, podejrzewam, że w AZD jest podobnie, a ostatnio zaczyna mi zamulać i wczoraj jak było mega wilgotno to był muł konkretny i z 4 razy na niższych obrotach szarpną, ale to chyba szarpanie spowodowane złym gazem.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Tuchola_BDG » 24 lipca 2014, 07:01

adasbb, musisz rozkręcić tą część pokrywy gdzie nie ma filtra powietrza, i jak to otworzysz to odrazu ją zobaczysz. Pokrywa rozdziala się tylko na 2 części więc rysunek jest zbędny :)
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG

Postprzez adasbb » 24 lipca 2014, 17:57

:) Jak przestanie dzisiaj padać w mojej okolicy, to sprawdzę czy wszystko jest ok z klapką w obudowie :) Dziękuję raz jeszcze :)

-- 24 lipca 2014, 17:57 --

Ok, rozkręcone (gdyby nie elektryczny wkrętak, to bym się nakręcił). Faktycznie uszkodzony jest termostat (wyzionął ducha). Numer 1325 A02, patrząc w internecie, takiego nigdzie nie widzę, może w ASO będą mieli. Na tą chwilę od zewnątrz przewierciłem dwa otworki i od zewnątrz skręciłem dwoma wkrętami tak by mi ich nie zassało do kolektora. Jeszcze raz bardzo dziękuję za naprowadzenie co mogło się uszkodzić :)
adasbb
Sport
Sport

Postprzez kamvip » 25 lipca 2014, 10:20

Gdzie w AZD jest ta klapka w obudownie filtra powietrza ? Filtr powietrza rozdziela sie tylko na pół nie ma tam żadnego termostatu w "plastiku".
kamvip
Signo
Signo

Auto: Leon I

Postprzez adasbb » 25 lipca 2014, 11:54

W całym tym plastiku gdzie jest filtr powietrza, trzeba go rozkręcić, ściągnąć obudowę filtra powietrza, następnie wziąć i rozkręcić resztę obudowy (kanału, którędy zasysane jest powietrze), bodajże 10 śrubek torx, po ściągnięciu zobaczysz, że jest klapka sterowana termostatem od powietrza z nad kolektora (gorące) i z boku filtra (zimne).

Jest tam mały termostat, więc nie pisz, że nie ma. Rozkręć, a zobaczysz.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez Lysyy1987 » 30 lipca 2014, 08:35

i jak rozwiązał ktoś ten problem w akl?? mam taki sam przypadek z szarpaniem i brakiem mocy na ciepłym
Lysyy1987
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez marcin7x5 » 4 sierpnia 2014, 18:07

W silniku AKL to może być wina przepływki lub uszczelek pod kolektorem ssącym.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna