Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Olej w zbiorniczku płynu chłodz. - uszczelka pod głowicą???

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Olej w zbiorniczku płynu chłodz. - uszczelka pod głowicą???

Postprzez bulej1910 » 1 listopada 2015, 17:33

Witam kolejny raz :-(

Od pewnego czasu pokazuje mi się w zbiorniczku wyrównawczym olej...Czyściłem go już z 5 razyi nadal on się pokazuje.... :-x
Sytuację pierwszy raz zaopserwowałem 3-4 tygodnie temu kiedy wymieniałem płyn chłodzący,ale zignorowałem to gdyż w układzie wcześniej była zwykła woda,a z tego co słyszałem to przy zwykłej wodzie też wychodzi jakaś dziwna maź...

jakieś 1,5 tygodnia temu chciałem zobaczyć stan płynu....Okazało się że płyn jest ale z olejem :beksa: od razu pierwsza myśl to uszczelka pod głowicą lub chłodniczka oleju....

Sprawdziłem bagnet i korek oleju ale tam woda się nie dostaje,silnik chodzi normalnie,woda się nie gotuje,węże nie są sztywne.... dodam że przez te 1,5 tygodnia wydaje mi się że stan oleju jest taki sam choć sobie ręki nie dam uciąć :?

Dodam też że jakieś 2 miesiąe temu wymieniałem chłodnicę,zakupiłem używkę-zastanawia mnie to czy jest możliwość tego że ta zakupiona była może z pojazdu po uszkodzonej uszczelce i jest zasyfiona i to z niej może wychodzić ten olej....Przyznam się bez bicia że za bardzo nie przyłożyłem się do jej czyszczenia...

czy ktoś jest wstanie mi doradzić,pokierunkować?
bulej1910
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CJSA 1.8

Reklama

Re: Olej w zbiorniczku oleju-uszczelka pod głowicą???pomocy

Postprzez hornet15re1 » 1 listopada 2015, 20:54

Narazie jeździć i obserwować płyn i poziom oleju,bo niewielkie plamy oleju to nie tragedia,taki przeciek jest najmniej kłopotliwy(winna uszczelka lub chłodniczka ) Olej pozostaje czysty,a to najważniejsze.
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
hornet15re1
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8 TS
Silnik: AUQ 1.8

Re: Olej w zbiorniczku oleju-uszczelka pod głowicą???

Postprzez bulej1910 » 7 listopada 2015, 10:33

Byłem u mechaika który sprawdził mi czy uszczelke mam uszkodzoną-w zbiorniczku jakimś testerem sprawdzał czy na odpalonym silniku wystepuje CO2...Uszczelke całkowicie mi wykluczył...ze względu na niewidoczny ubytek oleju skłonny był do tego że chłodnica mogła byc zasyfiona.
bulej1910
Stella
Stella

Silnik: CJSA 1.8

Re: Olej w zbiorniczku płynu chłodz. - uszczelka pod głowicą

Postprzez zoozool » 14 grudnia 2015, 10:19

Mam ten sam test, kolor ktory zmienia barwe w zaleznosci od tego czy wykrywa spaliny czy nie.
U mnie nie zmienil, a po zdjeciu glowicy okazalo sie ze uszczelka jednak walnieta byla, raz sie uszczelniala od ciepla raz nie.
zoozool
Stella +
Stella +

Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna