Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

jak sprawdzic cewke w 1.8T

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

jak sprawdzic cewke w 1.8T

Postprzez MACIEKKK » 17 maja 2005, 12:01

Tak jak w temacie jak sprawdzic ceke ktra nie dzila do koca dobrze wiem ze jak nie dzial juz zupelni to nie dzial ale taka ktora dzial ale nie na 100%. Jakie macie doswidczenia z tym
TURBO
MACIEKKK
Stella +
Stella +

Reklama

Re: jak sprawdzic cewke w 1.8T

Postprzez Pośpiech » 17 maja 2005, 14:15

MACIEKKK, przede wszystkim dobrze byłoby się najpierw przedstawić tutaj:
http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic. ... 4217#34217

Co do cewki to albo działa albo nie - jesli działa niepoprawnie to AFAIK trzeba ją wymienić i tyle - chyba nie jest to urządzenie naprawialne. Podłączając się do VAGa mechanik będzie wiedział dokładnie nawet, która cewka Ci nawala (przerobione na własnej skórze).
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez PiotrekS » 17 maja 2005, 22:04

hmm, silnik na walnietej cewce sie trzesie i nierowno pracuje tak? to moze odlaczaj po kolei po jednej z nich i ta przy ktorej nie pogorszy sie praca silnika przy odlaczeniu bedzie znakiem ze jest walnieta? tak przynajmniej mi sie wydaje ze mozna to sprawdzic bez koniecznosci posiadani specjalnego osprzetu, jezeli sie myle to niech mnie sprostuja inni
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Pośpiech » 18 maja 2005, 17:05

MACIEKKK, a nie lepiej pojechać do ASO? Ja przy walniętej cewce zapłaciłem w sumie ok. 50zł łącznie z wymianą.
W sprawie ASO z lokalizacją w Wawie polecam skontaktować się z klubowiczem o nicku Pabi :)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez Artur20vt » 19 maja 2005, 21:05

guzik prawda - w ASO malo ktory mechanik potrafi sie poslugiwac Vagiem. To ze cewka padla poznaja po pracy silnika na 3 gary - tego nie da sie nie zauwazyc.

Sprawdz na Vagu wypadajace zaplony - jesli zaplony wypadaja na 1 czy 2 cylindrach a swiece sa dobre to wiesz ktora cefka jest slaba.
Artur20vt
Signo
Signo

Postprzez Pośpiech » 19 maja 2005, 23:16

Artur20vt, w jednym z ASO w Poznaniu znałem szefa serwisu i on mi sprawdzał cewki. Spojrzał na VAGa, powiedział mechanikom co mają wymienic i było po zawodach :)
Ale fakt jest taki, ze rzeczywiście w wielu ASO ludzie sprawiaja wrażenie jakby nie wiedzieli co to samochód ;)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez Michał_TDi » 20 maja 2005, 07:30

PiotrekS napisał(a):to moze odlaczaj po kolei po jednej z nich i ta przy ktorej nie pogorszy sie praca silnika przy odlaczeniu bedzie znakiem ze jest walnieta?

Z tego co wiem to w taki sposób można uszkodzić modół zapłonowy, ale jeżeli tak nie jest to proszę o sprostowanie
Był ASV 139,9/314,4, jest ciężarówka ;)
Michał_TDi
Sympatyk LeonClub

Auto: turbognojek

Postprzez pshemo » 2 czerwca 2005, 06:37

W moim leosiu (1.8T) też był problem z cewką. Taką na wpół uszkodzoną :twisted: . Jakoś nikt mi nie wierzył, że w autku czasem nierówno pracuje jeden gar. Mrugało oświetlenie na wolnych obrotach, pare razy tracił moc. Niedawno padła całkiem. Pojechałem do aso, podpięli się do kompa i nic. Dopiero metodą 'wypnij cewkę i sprawdź różnice' ustalili, że to jednak cewka. Wymienili i teraz jest ok. Może więc ta metoda jest bezpieczna? Albo ja - naiwny :mrgreen:
pshemo
Stella
Stella

Auto: leon20vt

Postprzez MACIEKKK » 2 czerwca 2005, 09:31

Z tego co się dowiedziełm to że ASO powinno sprawdzc cewke oscyloskopem, wtedy jest wszytsko jasne czy nawet pada powoli.
TURBO
MACIEKKK
Stella +
Stella +

Postprzez Mach » 28 grudnia 2005, 06:13

Cewke mozna zbadac teroetycznie oscyloskopem czy nawet zwyklym multimetrem ale tylko pomiar pod obciazeniem da miarodajne wyniki.
Zasymulowanie obciazenia w jakim pracyje w silniku wymaga specjalistycznego sprzetu ktorego zazwyczaj nie maja nawet auto-elektrycy.
Badanie cewki na "sucho" wyjetej z auta jest bez sensu bo nic nie normalnego nie wydzie na urzadzeniu pomiarowym.
Mach
Stella
Stella

Auto: A3 1.8T +

Postprzez Leard » 29 grudnia 2005, 14:59

Jakiś czas temu cewka padła mi będąc w trasie.
Miałem zapasową ale też miałem problem jak sprawdzić która padła.
Zadzwoniłem do servisu i po moich długich namowach i ogromnych oporach servisu powiedzieli mi jak szybko sprawdzić która nie działa. Poprostu trzeba kolejno odpinać kostki od wtryskiwaczy i słuchać czy silnik po odpięciu jeszcze bardziej się trzęsie czy nie.
Przy złej cewce i równoległej kostce wtryskiwacza po odpięciu niema żadnej różnicy w pracy silnika i to będzie właśnie ta cewka do zmiany.
Cewkę wymieniłem sam i wszystko jest OK.
Leard
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.6 16V/passat

Postprzez Tonny S » 29 grudnia 2005, 18:46

Leard napisał(a):Miałem zapasową ale też miałem problem jak sprawdzić która padła.
Zadzwoniłem do servisu i po moich długich namowach i ogromnych oporach servisu powiedzieli mi jak szybko sprawdzić która nie działa. Poprostu trzeba kolejno odpinać kostki od wtryskiwaczy i słuchać czy silnik po odpięciu jeszcze bardziej się trzęsie czy nie.
Przy złej cewce i równoległej kostce wtryskiwacza po odpięciu niema żadnej różnicy w pracy silnika i to będzie właśnie ta cewka do zmiany.
I to byla ich tajemnica ?? hahah ale to prawda w ASO tak wymieniaja cewki haah
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez am » 1 lutego 2006, 19:12

a co powiecie koledzy o cewce zapłonowej w 1,8 20v silnik agn jest razem z modułem sterowania czy można ją jokoś diagnozować bo w boschu rozkładają ręce AM
am
Stella
Stella

Auto: seat

Postprzez Yawel » 13 marca 2006, 16:53

a to normalne ze tak padają cewki. jak w tamtym roku sprowadziłem kuperkę, no padły 2 cewki a na początku tego roku tez dwie (chyba inne) o ile pamiętam... wiec mam nadzieje ze juz sie to nie powtorzy.
Yawel
Stella +
Stella +

Auto: Leon Cupra R

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna