Celem zbudowania napięcia, może opowiem krótką historię mojego, lekko mówiąc, niezbyt trafionego zakupu. Jest to Leon z 2003 roku, motor BCB z przebiegiem 52 tys mil widniejącym w dokumentach, już nawet pomijając książkę serwisową, którą to można sobie napisać samemu na kolanie. Zaczęło się pięknie, nie wybity, pachnący, błyszczący, jest moc, więc niech się dzieje wola nieba, biorę. Mankamentem było to, że trochę się mu postało, co prawda w garażu, ale jednak - około roku. Wymieniłem świece i cewki, gdyż po tygodniu jazdy zaczął uciekać zapłon na cylindrze nr 4. Poprawa była częściowa, bo zapłon wypadał dalej, jednak już tylko na ciepłym silniku i wolnych obrotach, gdzie po wyciągnięciu kluczyka i wsadzeniu go spowrotem wszystko (na chwilę) wracało do normy. Ba, już nawet nauczyłem się jeździć nie dając obrotom spaść poniżej 1000, ale nie w tym rzecz. Dziś miałem się z panem mechanikiem zająć wymianą oleju, jednak w pierwszej kolejności postanowiliśmy sprawdzić kompresję, co by wykluczyć mało przyjemne możliwości wypadającego zapłonu i... Chyba jednak wymiany oleju nie będzie. Niestety winowajca się znalazł. Ciśnienie na 4 cylindrze niskie, a na domiar złego po próbie olejowej się podniosło. Siłę ma, jedzie płynnie, po ok 1500km oleju nie ubyło, a tu taki grom z jasnego nieba...
Nie jestem mechanikiem, rzekłbym raczej entuzjastą-samoukiem, więc mam parę pytań. Czy to możliwe, że przy takim przebiegu mam do czynienia z awarią tego typu? Byłem skłonny w ten przebieg uwierzyć po tym jak auto przyspiesza, wkręca się i schodzi z obrotów, brzmi, nie bierze oleju... Niedługo będę mieć do dyspozycji magiczne ręce szwagra, które nie jeden silnik już w życiu widziały, więc czy istnieje szansa, że opłaci się ten silnik reanimować? Czy może jest jeszcze coś, co mógłbym sprawdzić, pogłaskać, przytulić, żeby bardziej rozjaśnić sprawę? Przy optymistycznych założeniach, co należałoby wymienić? Wybaczcie chaos w wypowiedzi, jednak dopiero się o tym dowiedziałem, załamałem się i, zanim skoczę z mostu, chciałbym jednak usłyszeć wyrok z różnych źródeł