Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Remont Silnika BCB

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Remont Silnika BCB

Postprzez Varenoth » 4 maja 2016, 19:20

Witam,

Celem zbudowania napięcia, może opowiem krótką historię mojego, lekko mówiąc, niezbyt trafionego zakupu. Jest to Leon z 2003 roku, motor BCB z przebiegiem 52 tys mil widniejącym w dokumentach, już nawet pomijając książkę serwisową, którą to można sobie napisać samemu na kolanie. Zaczęło się pięknie, nie wybity, pachnący, błyszczący, jest moc, więc niech się dzieje wola nieba, biorę. Mankamentem było to, że trochę się mu postało, co prawda w garażu, ale jednak - około roku. Wymieniłem świece i cewki, gdyż po tygodniu jazdy zaczął uciekać zapłon na cylindrze nr 4. Poprawa była częściowa, bo zapłon wypadał dalej, jednak już tylko na ciepłym silniku i wolnych obrotach, gdzie po wyciągnięciu kluczyka i wsadzeniu go spowrotem wszystko (na chwilę) wracało do normy. Ba, już nawet nauczyłem się jeździć nie dając obrotom spaść poniżej 1000, ale nie w tym rzecz. Dziś miałem się z panem mechanikiem zająć wymianą oleju, jednak w pierwszej kolejności postanowiliśmy sprawdzić kompresję, co by wykluczyć mało przyjemne możliwości wypadającego zapłonu i... Chyba jednak wymiany oleju nie będzie. Niestety winowajca się znalazł. Ciśnienie na 4 cylindrze niskie, a na domiar złego po próbie olejowej się podniosło. Siłę ma, jedzie płynnie, po ok 1500km oleju nie ubyło, a tu taki grom z jasnego nieba...

Nie jestem mechanikiem, rzekłbym raczej entuzjastą-samoukiem, więc mam parę pytań. Czy to możliwe, że przy takim przebiegu mam do czynienia z awarią tego typu? Byłem skłonny w ten przebieg uwierzyć po tym jak auto przyspiesza, wkręca się i schodzi z obrotów, brzmi, nie bierze oleju... Niedługo będę mieć do dyspozycji magiczne ręce szwagra, które nie jeden silnik już w życiu widziały, więc czy istnieje szansa, że opłaci się ten silnik reanimować? Czy może jest jeszcze coś, co mógłbym sprawdzić, pogłaskać, przytulić, żeby bardziej rozjaśnić sprawę? Przy optymistycznych założeniach, co należałoby wymienić? Wybaczcie chaos w wypowiedzi, jednak dopiero się o tym dowiedziałem, załamałem się i, zanim skoczę z mostu, chciałbym jednak usłyszeć wyrok z różnych źródeł :wink: Pozdrawiam.
Varenoth
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Remont Silnika BCB

Postprzez tomekono » 4 maja 2016, 22:32

mój 1.6 bcb ma 278 tyś km obecnie, z czego przeze mnie zrobione 20 tyś. km , liqui moly 5w40 , poziom oleju ciagle ten sam nic nie ubywa, mysle że coś oszukali Ciebie z przebiegiem ... :roll:
tomekono
Stella
Stella

Auto: seat leon 1.6 16v

Postprzez marcin7x5 » 5 maja 2016, 05:53

Nie dramatyzuj. Zrobisz remont głowicy i będzie ok. W tych silnikach lubią podpalać się zawory wydechowe.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Varenoth » 5 maja 2016, 06:56

Czyli pomimo próby olejowej, wina może leżeć po stronie głowicy i zaworów? Jest jeszcze jakiś sposób na sprawdzenie tego?
Varenoth
Stella
Stella

Postprzez MARCIN38 » 5 maja 2016, 07:11

Jeżeli podniosło się ciśnienie po próbie olejowej to pierścienie do wymiany. Jedno jest pewne głowice trzeba ściągnąć i sprawdzić jeszcze stan cylindrów.
MARCIN38
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Varenoth » 5 maja 2016, 08:20

Jeszcze jedno - przed wymiana rozrządu nie było tego wypadania zapłonu. Czy może to być jakoś związane?
Varenoth
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 5 maja 2016, 20:43

A czy rozrząd jest dobrze złożony? Mogą być przestawione wałki względem siebie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Varenoth » 9 maja 2016, 11:59

To, czy jest dobrze złożony, to jest bardzo dobre pytanie... Da się to sprawdzić bez zdejmowania jego całego? Kojarzę chyba, że był gdzieś na forum schemat/instrukcja jego prawidłowego ułożenia, ale teraz nie mogę tego znaleźć, ma ktoś może przypadkiem link?
Varenoth
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 9 maja 2016, 15:37

Jest możliwość. Wszystko ma swoje znaki. Wpisz w Google schemat rozrządu do silnika bcb lub innego 16v z Leona lub golfa 4.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna