Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 AKL + LPG - silnik szarpie, dławi

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 AKL + LPG - silnik szarpie, dławi

Postprzez klakier » 17 sierpnia 2016, 19:38

Witajcie!
Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic o takich objawach, było kilka podobnych tematów, ale nie było nigdzie podobnego opisu sprawy...

Generalnie wygląda to w ten sposób, że jak palę samochód po dłuższym postoju (np. po przestanej nocy) to przy ruszaniu(PB) muszę mocno dodać gazu, bo inaczej się dławi i gaśnie. Po przejechaniu dosłownie 100 metrów już nie muszę tak przegazować przy ruszaniu i jest całkiem ok. Z drugiej strony na zimnym silniku czy to na PB czy na LPG, np stojąc na światłach silnik chodzi całkiem równo, nie da się odczuć szarpania i innych nieprzyjemnych spraw, ale jak się rozgrzeje dzieją się cuda... Przy wskazówce stojącej na 90 stopniach na światłach przy LPG szarpie tak że czuć to w całej kabinie, faluje tak od 800 do 1200 obrotów, przez chwilę jest okej i znowu zaczyna wariować... Na PB trochę mniej to czuć, ale też nie chodzi zbyt dobrze (szarpie dość mocno, nie faluje aż tak mocno jak na gazie, ale jednak obrotomierz nie stoi w jednym miejscu).
Wymieniłem czujnik temperatury wody, ostatnio wymieniłem też olej i filtry i jest nawet trochę gorzej niż było... :-| .

Może któryś z szanownych kolegów miał podobne doświadczenia, albo ma jakiś pomysł o co może chodzić, bo mechanicy od razu mi pół silnika chcą wymieniać... Albo chociaż nakierować od czego zacząć, a co ewentualnie na razie sobie darować...

Z góry dzięki za wszelką pomoc, Marcin ;-)
klakier
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: 1.6 AKL + LPG Problemy z silnikiem (szarpie, dławi)

Postprzez marcin7x5 » 18 sierpnia 2016, 05:49

Po pierwsze to zakręć butlę z gazem to wyeliminujesz ewentualną usterkę lpg. Po drugie zobacz czy na odpiętej przepływce też tak będzie. Po trzecie uszczelki kolektora ssącego.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: 1.6 AKL + LPG Problemy z silnikiem (szarpie, dławi)

Postprzez neostar » 18 sierpnia 2016, 20:55

Przepustnicę też warto sprawdzić/wyczyścić. Jakieś błędy w komputerze silnika?
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Re: 1.6 AKL + LPG - silnik szarpie, dławi

Postprzez WBH111 » 4 września 2016, 22:39

Serwus.
Podepnę się pod temat gdyż mam podobny problem. Posiadam Leona w tym samym silniku 1.6 SN AKL z instalacją gazową. Dzisiaj pokonując trasę wszystko było dobrze jak zawsze do momentu, aż nie poczułem braku mocy i telepania całą budą samochodu. Zjechałem na stację, otworzyłem maskę i zobaczyłem, że silnik nienaturalnie skacze i dławi się na biegu jałowym. Dotoczyłem się jakoś ostatnie 20km i przez drogę przełaczałem między benzyną, a gazem. Na benzynie z początku problem ustąpił lecz po kolejnych kilometrach powrócił. Macie jakieś pomysły co mogło się zepsuć? Założyciel tematu może rozwiązał temat i mógłby się podzielić doświadczeniem. Dajcie znać proszę o wstępnych diagnozach choć pewnie i tak samochód wyląduje u mechanika.
Pozdrawiam.
Był Seat Leon 1M 1.6 AKL LS7N
Jest Seat Leon 5F 1.4 CZEA LS3H
WBH111
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Re: 1.6 AKL + LPG - silnik szarpie, dławi

Postprzez marcin7x5 » 5 września 2016, 05:56

Temat rzeka na różnych forach. Wystarczy tą lekturę przeczytać a ten silnik nie będzie dla ciebie zagadką. Skoro rzuca silnikiem to sprawdź świece i cewkę zapłonową oraz przewody.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna