Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ubywający płyn chłodniczy / wyjęcie zbiorniczka

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ubywający płyn chłodniczy / wyjęcie zbiorniczka

Postprzez stratuss_ghal » 12 września 2016, 13:39

Witam,

Przeglądałem kilka tematów dot. podobnych problemów ale nie znalazłem w podobie do mojego przypadku.

Jakiś >1500km wstecz zaczeło mi ubywać płynu, dolewałem raz na 2/3 tygodnie ok 1l płynu. Oddałem do mechanika (gdzieś w kraju bo akurat byłem dłuższy czas u rodziny) mówiąc mu że widzę płyn na podłużnicy pod zbiorniczkiem wyrównawczym oraz małe kałuże/wilgoć pod prawym przednim kołem. Okazało się, że podobno uciekało z jakiegoś łączenia przy chłodnicy które wymienił, a takie małe wycieki z pod zbiorniczka są ok bo to jakiś nadmiar sobie ucieka... :boje:

Przez około miesiąc było ok. Dziś musze dolewać praktycznie co 2 dzień. Płyn ewidentnie wywalany na podłużnice pod zbiorniczkiem i cały czas kałuże za przednim kołem. Włożyłem reke pod zbiorniczek, jest tam taki wężyk który idzie z dołu zbiorniczka w strone tyłu silnika. Na łączeniu tego wężyka ze zbiorniczkiem od spodu jest ewidentnie mokro.

Chce dzisiaj wykręcić ten zbiorniczek i zdjąć ten wężyk, sprawdzić czy nie jest pękniety itp. natomiast nie wiem już sam czy to może być problem na wężyku czy jakiś problem z korkiem/ciśnieniem i dlatego wywala przez wężyk. Podobno jak jest nieszczelna uszczelka pod głowicą to wywala ciśnienie dołem zbiorniczka tam gdzie macałem. Czy tak może być jeśli jest uszkodzony korek/głowica czy jeśli cieknie to wymieniać wężyk ? Przez korek raczej płyn nie ucieka bo nie widzę śladów wycieku w okolicach korka czy zbiorniczka - tylko pod nim na podłużnicy.

Jakieś rady co do wyjęcia zbiorniczka ? Widziałem ze przymocowany na 2 śruby plus wężyki na zaciski. Da sie go wyjąć żeby jak najmniej płynu stracić ? :mrgreen:
stratuss_ghal
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Ubywający płyn chłodniczy / wyjęcie zbiorniczka

Postprzez bledow » 12 września 2016, 15:07

Zrób test na obecność spalin w układzie chłodzenia, stawiam na uszczelkę pod głowicą niestety.

skrobnięte z kalkulatora
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez stratuss_ghal » 12 września 2016, 15:19

Biore to pod uwage. Ale chciałem najpierw sprawdzić czy wężyk z którego czuje że cieknie na łączeniu w dolnej części zbiorniczka jest cały. Ew. wymiana korka.
stratuss_ghal
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez SToRM » 12 września 2016, 17:17

Korek ma zaworek który przy dużym ciśnieniu się podnosi - nadmiar płynu przelewa się do kołnierza wokół wlewu do zbiorniczka, a z którego z kolei jest ujście w dół poza zbiorniczek. Każdy oczywiście liczy, że uszkodzony jest korek, ale zwykle przy tych objawach kończy się na wymianie UPG.
SToRM
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M TDI+ Sport
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna