Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kopci po przegazowaniu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kopci po przegazowaniu

Postprzez STRS » 27 grudnia 2016, 21:02

Witam
Niestety nie znalazłem wiec zakładam nowy wątek
Od pewnego czasu auto zaczęło mi kopcić i nie jest to woda w tłumiku gdyż jak odpalam auto to zanim nie nagrzeje się wydech (30-40 sekund) nie dymi potem zaczyna lekko kopcić dodam ze jak jadę dymienie ustaje dopóki nie stanę i auto chwile nie pochodzi na luzie potem gdy wcisnę gaz to widzę chmurę dymu, zauważyłem tez pod maska ze w okolicy turba po dodaniu gazu silnik puszcza dymek. Wczoraj przejechałem 1000 km i oleju w jakiś znaczący sposób nie ubyło ani nie zrobiło się masło, w zbiorniczku wyrównawczym oleju nie zauważyłem, płyn tez w normie sprawdziłem ruwniez odme ( jest drożna), wąż między turbo a IC jest suchy ( lekko wilgotny jest ale to normalne). Silnik pracuje równo i nie zauważyłem spadku mocy. Czy ktoś miał podobny problem?
Jutro sprawdzę kompresje jeśli będzie w normie to już nie wiem.
Proszę o rady i z góry dziękuje.
Jeśli jest już podobny temat to proszę admina o przeniesienie tematu w odpowiedni dział.
STRS
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ARY 1.8

Reklama

Re: Kopci po przegazowaniu

Postprzez DanJ93 » 28 grudnia 2016, 09:22

Masz komputer? Ile pokazuje spalanie na postoju?
Może masz na biegu jałowym zbyt bogatą mieszankę. Jak zwalniasz na luzie, to auto nie spada za nisko na obrotach?
Polska, Podkarpacie, Lubaczów
DanJ93
Signo
Signo

Auto: Leon I
Silnik: APG 1.8

Re: Kopci po przegazowaniu

Postprzez STRS » 31 grudnia 2016, 22:58

Witam
Ciśnienie w cylindrach OK
Ale mam kolejne spostrzeżenie auto kopci tylko poniżej 2000 obrotów dopóki turbo nie ożyje, potem kopcić przestaje. Obojętnie na którym biegu jadę jak jest powyżej 2000 obrotów w ogóle nie kopci, wystarczy ze wcisnę sprzęgło i potrzymam chwile a po puszczeniu widać chmurę dymu i znowu nic.
Znalazłem pare podobnych tematow ale żaden nie jest zakończony.
Wg mnie to turbo puszcza olej od strony cieplej przez uszczelniacz a gdy zrobi się odpowiednie ciśnienie przestaje.
Co myślicie?

-- 31 grudnia 2016, 22:58 --

Witam
Ciśnienie w cylindrach OK
Ale mam kolejne spostrzeżenie auto kopci tylko poniżej 2000 obrotów dopóki turbo nie ożyje, potem kopcić przestaje. Obojętnie na którym biegu jadę jak jest powyżej 2000 obrotów w ogóle nie kopci, wystarczy ze wcisnę sprzęgło i potrzymam chwile a po puszczeniu widać chmurę dymu i znowu nic.
Znalazłem pare podobnych tematow ale żaden nie jest zakończony.
Wg mnie to turbo puszcza olej od strony cieplej przez uszczelniacz a gdy zrobi się odpowiednie ciśnienie przestaje.
Co myślicie?
STRS
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ARY 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna