Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 SN AKL ssanie oparów oleju odma separator

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 SN AKL ssanie oparów oleju odma separator

Postprzez Bonus » 29 stycznia 2017, 22:36

Witajcie
Okazuje się, że pośród przeróżnych problemów ze szczelnością dolotu (i niedziałającym zaworem oparów) mam też padnięty zaworek gumowy od odmy ssania oparów oleju przed przepustnice. Jest cały czas otwarty (w wejściu do rury dolotu miejsce za przepływomierzem przed przepustnicą), stale syczy także ta cienka rurka (od skroplonego oleju łącząca rurę dolotu z bokiem kolektora dolotowego pomijając przepustnice).

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić najniższym kosztem, zamienić albo podmienić, wstawić zaworek (od innego auta uniwersalny?) by to działało i nie okłamywało przepływomierza lewym powietrzem?

chyba jak jest większe podciśnienie (przed przepustnicą) to ciągnie gumkę i idą opary na przepustnice jak niższe podciśnienie (przed przepustnicą) tylko ciągnie cieńszą rurką do dolotu. Tak to działa? Czy może ma być jakiś zaworek blokujący w cienkiej rurce (u mnie go nie było)?

Można obudowę odmy przeciąć otworzyć i grzebać ale ktoś ma pomysł co tam wsadzić zamiast gumowego zaworka by to działało poprawnie fabrycznie (poprawnie czyli nie zablokowało oparów w silniku i nie ciągnęło stale przez tą mniejszą rurkę powietrza z rury doloty obiegając przepustnice)?

-- 29 stycznia 2017, 23:36 --

Może któryś model silnika ma tą odmę lepiej działającą i trwalszą i można by byłą ją tu zastosować?
Lemur 1.6 AKL łatwiej wymienić co działa - karoseria niezardzewiała
Bonus
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: 1.6 SN AKL ssanie oparów oleju odma separator

Postprzez plamidlo » 1 lutego 2017, 00:28

bez przesady nowa rura(od przepływki do przepustnicy)kosztuje 40zł i bez kombinacji
plamidlo
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon

Re: 1.6 SN AKL ssanie oparów oleju odma separator

Postprzez Bonus » 28 kwietnia 2018, 00:20

Ja nie wiem czy jest sens to wymieniać. Budowa tego ustrojstwa jest dziwaczna i wygląda, że syczenie i tak będzie bo budowa wewnątrz to wymusza.

Zaworek gumowy pomarańczowy w środku znajduje się na powierzchni dziurawej jak ser. Sam zaworek nie przylega ma jakby podkładkę dystans odstaje od powierzchni (nie będzie szczelny). Powierzchnia do której jest przyłożony zawiera otworki wiele większych na których leży zaworek (i je pokrywa ale nieszczególnie bo ma zaworek dystans) oraz 3 otworki mniejsze szerzej niż zaworek (więc pół-swobodnie przepływa tędy powietrze) ta sama powierzchnia do której ten zaworek nie przylega dokładnie ma u dołu w okolicach wężyka kolejną dziurę. Przez te w sumie 4 otworki swobodnie może lecieć powietrze za przepływomierzem do boku kolektora (4 otworek omijając zaworek pomarańczowy) i swobodnie mogą lecieć opary spod korka oleju omijając zaworek na przepustnicę (3 otworkami) i do wężyka.

Przy poprzednim wężyku jaki miałem (oryginalny chyba bo ukształtowany i zamieniłem go na nowy) nie było w tym wężyku żadnej blokady też ta rureczka syczała jak chciała i wnętrze dolotu było brudzone olejem (teraz zachodzę w głowę, że to może silikonowy wężyk trzeba było wykonać na identyczną długość ale to pewnie nie zmieni tego, że syczy).

Może tu zrobić jakąś separacje zablokować opary na przepustnice (zamknąć dopływ do rury dolotu) i ssanie oparów skierować spod korka oleju tylko w cienki wężyk. Ale nie wiem czy to bezpieczne zależnie ile oparów tędy ma się ulatniać a ile wąski wężyk przepuści. Tak czy tak przekłamywanie przepływomierza omijanie wężykiem przepustnicy będzie tak jak syczenie będzie.

-- 2 lutego 2017, 19:49 --

Mój poprzedni wężyk rurka numer 1K0 103 493 nie ma żadnej blokady w sobie będzie syczał

-- 21 marca 2017, 03:16 --

Czy po zmianie na nowe też syczy? bo spodziewam się, że tak (taka budowa w środku tego cuda)

-- 28 kwietnia 2018, 01:17 --

MOŻNA zablokować wężyk ale nie ma to wiele sensu. Po zablokowaniu pełna ilość parów oleju trafia na przepustnice (ale choroba po co to???). Ubrudzona przepustnica to zaraz jakieś problemy. Jak działa ta głupia odma? jednoczesnie ssie na przepustnice i odbiera olej do kolektora wężykiem (warto przeczyścić tylną i przednia część kolektora). zastanawia mnie tu problem kolektora zaworki od SN wyglądają niezbyt szczelnie. CZY TE ZAWORKI PRZEPUSTNICE MAJĄ BY SZCZELNE???
Lemur 1.6 AKL łatwiej wymienić co działa - karoseria niezardzewiała
Bonus
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna