Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Poduszka silnika

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Poduszka silnika

Postprzez koka » 24 lutego 2017, 14:56

Koledzy - jaki luz ma poduszka silnika lewa (1J0199555AK ta od strony skrzyni) ? sprawdzałem ostatnio i bujając silnikiem przód-tył ma tak ok 1 cm w przód i w tył, więc jest sporo luźniejsza niż ta z prawej, która jest stosunkowo sztywna. Podczas telepania nic nie stuka - czy to normalny stan ? czasami silnikiem zatrzęsie przy gaszeniu, może ostatnio biegi ciężej wchodzą ... ale tragedii nie ma :-P
koka

Reklama

Re: Poduszka silnika

Postprzez marcin7x5 » 24 lutego 2017, 20:08

Taki właśnie ma luz. Jeżeli masz kłopoty z biegami to bardziej poduszka skrzyni biegów będzie do wymiany.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Kit_Car » 25 lutego 2017, 01:28

Doopa. 1 cm to poduszka śmietnik. 4 miesiące temu miałem rozklejoną poduszkę o której mówi autor tematu, kupiłem nówkę Febi Bilstein. Przez 3 miechy wszystko spoko, ostatnio coś mi 2 bieg ciężej wchodzi, bardziej szarpie autem jak zmieniam biegi. Zaglądam pod maskę, szarpie silnikiem a tu 1-1,5 cm luzu na poduszce. Znowu się zerwała franca. A nowa miała może 0,5 cm luzu jak szarpałem silnikiem (tyle ile się guma podda podczas przykładania siły, podda znaczy odkształci pod naciskiem i potem wróci do stanu zero). Teraz ewidentnie guma puściła i mocowanie silnika lata razem z gumą w metalowym elemencie poduszki mocowanym do karoserii. Siostra ma Toledo z silnikiem BCB (poduszki te same) i też poduszka wykutana. Na wiosnę jak będzie cieplej nie kupię już następnej poduszki silnika tylko skleję ją jakimś dobrym klejem i może wytrzyma dłużej niż 3 miesiące.
Kit_Car
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez lysaglaca » 25 lutego 2017, 23:15

Kolego Kit_Car z tego co czytałem trochę pi forum golfa itp to można to zalać klejem do szyb dobrze wypełnić wszystko do okola ktoś tak z forum zrobił i wypowiadał się że dużo lepiej niż na ori bo nie miał już nigdy problemów w tą podzuszka

wypociny wyduszone z pilota do mikrofalówki Z3
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Kit_Car » 26 lutego 2017, 23:23

Dzięki kolego lysaglaca, właśnie gdzieś o tym kiedyś czytałem i tak zamierzam zrobić, bo nie mam zamiaru wydawać znowu ponad stówki na poduszkę, która prawdopodobnie zaraz znowu padnie.
Kit_Car
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez koka » 27 lutego 2017, 11:34

Kit_Car napisał(a):... bo nie mam zamiaru wydawać znowu ponad stówki na poduszkę, która prawdopodobnie zaraz znowu padnie.

znalazłem poduszkę Corteco za 124 zł, Lemforder jest prawie stówę droższy - ori w ASO kosztuje 368 zł, co sądzicie o poduszkach Corteco ? mechanik mówi, że dopóki nie telepie silnikiem i nie stuka to temat odpuścić, podobno ta poducha zawsze "lata" :mrgreen:
koka

Postprzez lysaglaca » 27 lutego 2017, 13:15

Ja zmieniłem na corteco 4-5 miesięcy temu i narazie nic się nie dzieje jak ta padnie to kupię klej do szyb i zaleje ori bo zostawiłem. Corteco to następca po lemforder też montowany na pierwszy montaż

wypociny wyduszone z pilota do mikrofalówki Z3
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: ASV 1.9

Postprzez koka » 2 marca 2017, 22:21

marcin7x5 napisał(a):Taki właśnie ma luz. Jeżeli masz kłopoty z biegami to bardziej poduszka skrzyni biegów będzie do wymiany.

czy "luźna" poduszka może wpływać na "buczenie" wydechu przy pewnym zakresie obrotów ? ten męczący dźwięk słychać przy ostrym przyspieszaniu i przy hamowaniu silnikiem schodząc z dużej prędkości - cały wydech jest praktycznie nowy - kat też.
koka

Postprzez marcin7x5 » 3 marca 2017, 06:59

Poduszka nie chyba, że jest już tak wybita że wydech dotyka gdzieś silnika lub podwozia. Główną przyczyną buczenia jest plecionka na rurze wydechowej.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna