przez Richter » 5 maja 2013, 16:10
Witam, posiadam Leona 1.6 BCB 16V 2005r
Miałem dziwną przygodę z autem, auto nie reagowało na pedał gazu ledwo dojechałem do domu 10 km/h z wydechu wydobywały się czarne kopty, i silnik nierówno pracował i szarpał ale nie zgasł.
,,Mechanik" stwierdził, że to wina EGR (był miesiąc temu czyszczony) stwierdził że jest zablokowany i tylko w grę wchodzi nowy, na drugi dzień telefon, że jednak to nie EGR a sonda lambda przed? katalizatorem wpadła jakaś jej część zablokowała egr, i po wyczyszczeniu egr silnik pracuje równo, a pojawia się błąd odnośnie sondy lambda, że brak zamknięcia obwodu, brak podgrzewania. Stwiedził też, że katalizator w wyniku tego uległ uszkodzeniu...i wyciągli środek z katalizatora. Autem obecnie da się jeździć, ale pojawia się błąd. Na forum przeczytałem, że warto wywalić katalizator i założyć strumienicę? Pytanie czy zaleca się założyć strumiennicę? Będą jakieś skutki uboczne? Teraz jak na obrotomierzu mam 2250 obr/min to strasznie irytuje mnie trzask z wydechu takie buczenie...Skoro strumienicę warto założyć to jakie to mogą być koszta i czy na śląsku coś polecacie ? Okolice Jaworzna/Katowic. Pytanie 2 skoro będzie strumienica to co z sondą? Skoro nie będzie katalizatora to wydanie 400 zł mija się z celem - jak obejść błąd z brakiem sondy? I jakie to będą koszta. Proszę o pomoc...