Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 16V AZD przegrzewa się?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 16V AZD przegrzewa się?

Postprzez xavi_av » 22 lipca 2017, 11:51

Witam wszystkim.
Mam pewien nieciekawy problem z układem chłodzenia. Mianowicie po zakupie auta grzał się, rosło ciśnienie i wywalało dolny wąż od chłodnicy. Dwukrotnie. Pierwsza diagnoza to termostat i moduł wentylatorów bo był spalony. Termostat wymieniony , moduł też i tu zaczynają się problemy. Gdy odpalę samochód wentylatory zaczynają pracować. Włączają się a po 2 sekundach wyłączają i tak w kółko. Pomimo wymiany termostatu temperatura silnika w dalszym ciągu wskazuje powyżej 90 stopni. ( Mniej więcej 94-95). Po włączeniu klimatyzacji wentylatory pracują na maksymalnych obrotach. Z czym dalej walczyć ? Auto kupiłem od kolegi , który niedawno wymieniał w nim silnik. Stał jakieś 3-4 miesiące ale wiem , że po tym trochę kilometrów nim zrobił i nic się nie działo niepokojącego.
Pozdrawiam
xavi_av
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON
Silnik: AZD 1.6

Reklama

Re: LEON 1.6 16V AZD Problem z układem chłodzenia

Postprzez marcin7x5 » 22 lipca 2017, 19:29

Skoro wywalało dolny wąż to nie termostat tu winien raczej a przedmuchy na uszczelce pod głowicą. Zobacz czy w zbiorniczku wyrównawczym bulgocze płyn oraz czy jak odkręcisz korek to też ciśnienie wzrośnie tak mocno.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez xavi_av » 22 lipca 2017, 20:14

Skoro nie włączają się wentylatory to temperatura rośnie tak? A ciśnienie razem z nią? Czy się mylę. Jeżeli chodzi o uszczelke to nie widziałem żeby węże były twarde i pod korkiem oleju nie widzę tej charakterystycznej mazi. Dodatkowo nie kopci. A jak się woda gotowala to rzeczywiście bulgotalo. Ale to woda nie płyn. Przy płynie tego nie widać
xavi_av
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 22 lipca 2017, 20:40

Może być też awaria pompy wody.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez xavi_av » 24 lipca 2017, 11:12

Jutro oddaje auto do mechanika to zobaczy co z tym ciśnieniem i dlaczego się grzeje. Na co ewentualnie miałby zwrócić uwagę przy tych wariujących wentylatorach?
xavi_av
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna