Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Głośny wydech + pisk

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Głośny wydech + pisk

Postprzez Mathek2016 » 7 sierpnia 2017, 14:26

Witam :-)

Po powrocie z wakacji i po ciężkiej podróży parę elementów w samochodzie mocno się zużyło i do jednej rzeczy nie mogę dojść. Nagrałem filmik aby było wiadomo o co chodzi (najlepiej słychać między 0:45-0:50). Próbowałem sam zdiagnozować co wydaje ten dźwięk na kanale ale niestety dźwięk objawia się tylko przy obciążeniu (jazda pod górkę, albo jak na filmiku - za dużo gazu przy za małych obrotach).

Tydzień temu wymienione 2 rolki i pasek + przeglądnięty był układ wydechowy (myślałem, że kat się rozpadł), to jest okej chociaż osobiście stawiam na złącze elastyczne które jest trochę obtarte od zewnątrz. Może miał ktoś podobny przypadek, skąd taki dźwięk się wydobywa ? :roll: Szukałem po YT i forach, na jednym tylko znalazłem podobny objaw, gdzie gość się wypowiadał, że to właśnie ta złączka elastyczna.

Tak jak pisałem wyżej: 0:45-0:50

https://www.youtube.com/watch?v=gjgKLxfVF1U

Pozdrawiam! :-)
Mathek2016
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Głośny wydech + pisk

Postprzez marcin7x5 » 7 sierpnia 2017, 17:13

Mnie to wygląda na nieszczelny wydech. Miałem podobny dźwięk jak właśnie ta złączka elastyczna przepaliła się od wewnątrz i spaliny już wyrzucało na zewnątrz. Popatrz czy nie jest okopcona.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez TedexPL » 15 sierpnia 2017, 14:09

Tak jak kolega wyżej napisał, złączka która znajduje się pod podłogą łącząca układ wydechowy jest walnięta i wymiana jedynie ratuje :) Sam tydzień temu to robiłem i są to groszowe sprawy.
Obrazek
TedexPL
Stella
Stella

Auto: Seat leon 1m

Postprzez Mathek2016 » 16 sierpnia 2017, 18:42

Właśnie zaraz jadę bo już tydzień poluje na termin... :roll: edytuję post i napiszę czy przeszło :wink:

-- 16 sierpnia 2017, 12:37 --

@up:
Wymieniona, koszt 130zł, dźwięku już nie ma, moc wróciła, nie muli go ja wcześniej. Co ciekawe, Pan z warsztatu mówił że w sumie była szczelna tylko z zewnątrz siatka przetargana, no ale... po jeżdżę parę dni i zobaczymy czy to wszystko :roll: :-P

Pozdrawiam

-- 16 sierpnia 2017, 19:42 --

@up2:

Dupa, ten sam dźwięk jest nadal tylko o wiele ciszej aktualnie, słychać jak się np. blisko ściany czy muru przejeżdża i się dźwięk odbija... Jak bym miał świerszcze pod samochodem... Ocb ?
Mathek2016
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 17 sierpnia 2017, 19:05

A sprawdzałeś cały wydech? Złącze rury z kolektorem wydechowym bo tam też jest uszczelka jak i sam kolektor wydechowy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Mathek2016 » 17 sierpnia 2017, 19:31

Jutro to przejrzę na kanale raz jeszcze. Gościu od tłumików 2 razy był pod samochodem, za pierwszym razem stwierdził, że tylko wystarczyło przyspawać wydech bo puścił, za drugim razem (wczoraj) pojechałem żeby jednak te złączkę wymienić. Nie rozumiem, robi tyle lat w zawodzie, ciągle pod samochodami, codziennie po parę godzin i nie potrafi takich rzeczy wyłapać, nawet jak mu się mówi objawy... :-x :roll:

Napiszę jutro, ew. cykne fotki.
Mathek2016
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 18 sierpnia 2017, 05:25

Może to jest typowy wymieniacz i robi to co mu klient wskazuje...
marcin7x5
Cupra
Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna