Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

zapocony silnik- odma/bof/n75 co to za czesci

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

zapocony silnik- odma/bof/n75 co to za czesci

Postprzez dzamej » 22 sierpnia 2017, 20:28

Witajcie,

dziś musiałem wymienić cewkę i moim oczom ukazały się zapocone/zaolejone przewody wokół BOF, odmy, zaworu N75.

Niestety nie wiem jak niektóre części się nazywają, więc poniżej zamieszczam foto z numerami i będę się posługiwał tymi numerami:

1 - BOF Frodge - czy mogę go czyścić benzyną ekstrakcyjną czy lepiej IPA?
2 -Odma - jest bez pęknięć, wymieniana rok temu
3 - Zdjąłem ten przewód i widzę, że w środku jest on zaolejony a przecież tam płynie powietrze - co może być tego powodem?
4 - jakiś dziwny zbiorniczek połaczony z odmą i z czerwonym wężem frodge, który idzie od filtra powietrza - co to jest, jak się nazywa? jak się to czyści? czy lepiej wymienić?

Czy ktoś mógłby mi poradzić co w takiej sytuacji zrobić?

Turbina regenerowana jakies 4 miesiące temu, wycieków nie stwierdzono, dół silnika suchy, poziom oleju w normie

zdjęcie:
Obrazek

-- 22 sierpnia 2017, 20:28 --

ktos coś? :(
Nie bijcie, nie krzyczcie, wytłumaczcie.

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: zapocony silnik- odma/bof/n75 co to za czesci

Postprzez matrix82 » 23 sierpnia 2017, 18:43

dzamej napisał(a):1 - BOF Frodge - czy mogę go czyścić benzyną ekstrakcyjną czy lepiej IPA?
Po prostu go wywal i zapomnij, kup oryginał zawór DV.
dzamej napisał(a):3 - Zdjąłem ten przewód i widzę, że w środku jest on zaolejony a przecież tam płynie powietrze - co może być tego powodem?
Jest to odpowietrzenie pokrywy zaworów oraz komory korbowodowej, to że w środku jest zaolejony to norma, tam są opary oleju/olej.
dzamej napisał(a):4 - jakiś dziwny zbiorniczek połaczony z odmą i z czerwonym wężem frodge, który idzie od filtra powietrza - co to jest, jak się nazywa? jak się to czyści? czy lepiej wymienić?
To nie jest jakiś dziwny zbiorniczek tylko zawór odmy, polecam wyciągnąć i przemyć benzyną, zobaczyć czy jest szczelny.

Fotek się nie da powiększyć i ciężko coś na nich zobaczyć, na więcej razy wrzuć każde ze zdjęć osobno a nie wklejaj na jeden plik. Posprawdzaj przewody w tej okolicy, czy nie ma pęknięć.
matrix82
Stella +
Stella +

Auto: LEON I FR
Silnik: AUQ 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna