Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

leon bcb 145tkm niepokojące wolne obroty

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

leon bcb 145tkm niepokojące wolne obroty

Postprzez kamiltomasz » 7 kwietnia 2017, 07:29

witam,

od kilku m-cy walczę ze swoim leonem 1.6 bcb tylko benzyna,wymieniłem dół silnika na inny po mniejszym przebiegu, splanowałem głowice i chciałem sprawdzić pod względem pęknięć lecz odradziła mi obsługa warsztatu zajmującego się obróbkągdyż niby te głowice w bcb nie pękają, teraz tego załuję bo nie mam pewności, w czasie pierwszego odpalenia silnik pracował jak pszczółeczka,równo chodził ,wyjechałęm nim z garazu nie zrobiłem nawet 500m delikatnie,a zapalłą się kontrolka temperatury silnika, w zbiorniczku zauwałyłęm brak płynu i od tamtej pory zaczęły się moje problemy z tym pojazdem, na wolnych obrotach ma miejsce charakterystyczne pyrkanie z wydechu, zauazyłem jednak że zaraz po odpaleniu dolna część kolektora robi się czerwona w miejscu katalizatora,odkręciłem portki sądziłem że się stopił lecz ku mojemu ździwieniu dostrzegłem plaster miodu, wymieniłem wszystkie 4 cewki na inne używane ale sprawne i
nowe świece,na obroty ładnie się wkręca,lecz na wolnych obrotach w dalszym ciągu ma miejsce pyrkanie(jak to ktoś znajomy stwierdził wypadanie zapłonów) Udało mi się uruchomic vcds i o moje ździwienie komputer nie wskazuje na żądnym cylindrze wypadania zaplonów, natomiast stan gotowości wyszedł 10100101 ? coś jest nie tak i również sprawdziłem że silnik ma za bogatą mieszankę 25% ,co dalej mogę sprawdzić mając vcds ? jakie parametry w jakich grupach ? dodam tylko że po tym jak mi się zagrzał, zdemontowałem termostat i złożyłęm wszystko bez niego, bo na tym starym termostacie mi się zagotował, wrzuciłem go do garna pod ogień i niestety się nie otworzył,a wręcz się rozpadł, kupiłem nowy ale jeszcze go nie zamontowałęm, pozdrawiam i czekam na info pozdrawiam
kamiltomasz
Stella
Stella

Auto: leon I
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: leon bcb 145tkm niepokojące wolne obroty

Postprzez marcin7x5 » 8 kwietnia 2017, 09:19

Objawy pyrkania na biegu jałowym to niestety w większości przypadków wina podpalonych/nieszczelnych zaworów wydechowych. To również może powodować wypadanie zapłonu. Te akurat sprawdza się podczas jazdy w grupach 014-016
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez kamiltomasz » 12 listopada 2017, 00:33

kolego nie ma wypadania zapłonów,sprawdzałem na parametrach na luzie, musisz że warto go pod obciążeniem ... tylko mam problem bo on nie jest zarejestrowany .... obstawiam któryś z czujników.... na podglądzie temperatury widzę 3 pozycję na 1 temperatura - 50 na 2 pozycji temperatura otoczenia chyba bo żbliżona jest do temperatury na zewnątrz a 3 pozycja pokazuje temperature z termostatu,bo odpinałem kostke z tego czujnika i też pokazała się wartość na minusie,tylko którego czujnika tyczy się ta piersza temperatura,używam vcds wersji lite

-- 15 kwietnia 2017, 16:46 --

dodam co do zaworów,silnik składałem z dwóch tzn blok osobno i czapa osobno,głowicę planowałem, uszczelniacze zaworowe nowe,uszczelniacze na wale i wałkach wymienione,od strony skrzyni również,uszczelki pod ssacy i wydech nowe, zawory docierane, dodam że auto po złożeniu przez pierwsze 15minut chodził normalnie,równiótko z tym że odpalany był kilka razy , chodził po kilka minut i dopiero jak wyjechałem z garazu i delikatnie przejechałem około 300m,temperatura poszła mocno w góre i zapaliła się kontrolka o braku płynu w zbiorniczku,zgasiłem dolałem i od tamtej pory tak pyrka z wydechu ....

-- 12 listopada 2017, 00:33 --

Do dnia dzisiejszego nie poradziłem sobie z problemem,dodam tylko że póki auto chodzi na ssaniu silnik pracuje normalnie ? jakieś porady ?
kamiltomasz
Stella
Stella

Auto: leon I
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 12 listopada 2017, 09:54

Zrób pomiar kompresji na gorącym silniku.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna