witam,
od kilku m-cy walczę ze swoim leonem 1.6 bcb tylko benzyna,wymieniłem dół silnika na inny po mniejszym przebiegu, splanowałem głowice i chciałem sprawdzić pod względem pęknięć lecz odradziła mi obsługa warsztatu zajmującego się obróbkągdyż niby te głowice w bcb nie pękają, teraz tego załuję bo nie mam pewności, w czasie pierwszego odpalenia silnik pracował jak pszczółeczka,równo chodził ,wyjechałęm nim z garazu nie zrobiłem nawet 500m delikatnie,a zapalłą się kontrolka temperatury silnika, w zbiorniczku zauwałyłęm brak płynu i od tamtej pory zaczęły się moje problemy z tym pojazdem, na wolnych obrotach ma miejsce charakterystyczne pyrkanie z wydechu, zauazyłem jednak że zaraz po odpaleniu dolna część kolektora robi się czerwona w miejscu katalizatora,odkręciłem portki sądziłem że się stopił lecz ku mojemu ździwieniu dostrzegłem plaster miodu, wymieniłem wszystkie 4 cewki na inne używane ale sprawne i
nowe świece,na obroty ładnie się wkręca,lecz na wolnych obrotach w dalszym ciągu ma miejsce pyrkanie(jak to ktoś znajomy stwierdził wypadanie zapłonów) Udało mi się uruchomic vcds i o moje ździwienie komputer nie wskazuje na żądnym cylindrze wypadania zaplonów, natomiast stan gotowości wyszedł 10100101 ? coś jest nie tak i również sprawdziłem że silnik ma za bogatą mieszankę 25% ,co dalej mogę sprawdzić mając vcds ? jakie parametry w jakich grupach ? dodam tylko że po tym jak mi się zagrzał, zdemontowałem termostat i złożyłęm wszystko bez niego, bo na tym starym termostacie mi się zagotował, wrzuciłem go do garna pod ogień i niestety się nie otworzył,a wręcz się rozpadł, kupiłem nowy ale jeszcze go nie zamontowałęm, pozdrawiam i czekam na info pozdrawiam