Witam.
Kilka miesięcy temu zmieniłem świece swoim Leonie 16. 16v BCB na te same, które miałem wcześniej założone przez poprzedniego właściciela czyli BKUR6ET-10. W sklepie też mi powiedziano, że mają być BKUR6ET-10. Tutaj czytam na forum, że powinny być PZFR6J-11. Sprawdzam katalog NGK i też mi pokazuje, że powinny być u mnie PZFR6J-11. Różnice pomiędzy nimi
BKUR6ET-10: odstęp elektrod 1,0mm - 3 elektrody
PZFR6J-11: odstęp 1,1mm - 1 elektroda
Kiedyś na innym forum kilka osób doradziło mi, że jeśli mam instalację LPG to powinienem mieć świece ze zmniejszonym odstępem elektrod. Na to wygląda, że całkiem przypadkowo właśnie włożyłem świece ze zmniejszonym odstępem, no i mam LPG.
Nie wiem czy to prawda ale wyczytałem gdzieś na forum, że wcześniej w katalogu NGK włąsnie BKUR6ET-10 był przypisany do silnika BCB a teraz tylko platinum. Tylko, że ten sam katalog pokazuje mi, że do silnika są przewody zapłonowe a u mnie w BCB cewka jest wpinana w każdą ze świec więc cos jest nie tak.
Pozatym mój silnik trochę dziwnie pracuje bo wg dwóch mechaników jest trochę zamulony a zwłaszcza w przedziale 0-3000rpm i jest pojedyncze szarpnięcie samochodem przy zmianie biegów prawdopodobnie przez opóźnioną reakcję na wciśnięcie pedału gazu - tylko to opóźnienie to typowe w leonie 1.6 z tego co wyczytałem na kilku forach. Oczywiście żadnych błędów nie pokazuje komputer i wszystkie parametry w normie bo było sprawdzane wszystko. Czas wtrysku jest 2.0 w przedziale 2.0-4.0 to jedynie co niepokoi. Poduszki silnika nowe. Sprzęgł ok.
Czy to jak u mnie pracuje silnik może być winą założonych świec BKUR6ET-10 a nie PZFR6J-11?
ps. Katalog Inter Cars pokazuje, że świece BKUR6ET-10 są do silnika BCB
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... onowa.html