Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brak reakcji na pedał gazu w trakcie jazdy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brak reakcji na pedał gazu w trakcie jazdy

Postprzez maruder1991 » 18 września 2018, 10:43

Cześć,

mam kolejny problem ze swoim Leonem 1.8T z 2000 roku. Podczas jazdy (niezależnie od prędkości, obrotów, przyśpieszenia) pojazd traci reakcję na wciśnięty pedał gazu i obroty spadają powoli do jałowych (hamowanie silnikiem). Dopiero w momencie, gdy odpuszczę pedał gazu i wcisnę go ponownie samochód zaczyna pracować poprawnie.

Problem zaczął się, gdy w samochodzie było trochę grzebane w związku z wymianą wężyków gazu, kolektora ssącego itp. Podczas pierwszej przejażdżki już wystąpił problem opisany wyżej.

Przy wymianie kolektora wyczyściłem karcherem kolektor wraz z przepustnicą. Po tym dowiedziałem się, że nie powinno się czyścić przepustnicy wodą od środka. Dlatego też pierwsze podejrzenia padły na przepustnicę, którą wymieniłem na używaną ale sprawną i niestety problem nadal występuje (została przeprowadzona adaptacja przepustnicy).

W vcds nie pokazują się żadne błędy.
Problem z przerywaniem występuje w zupełnie losowych momentach. Czasami przez 10km nie wystąpi ani razu a czasami w przeciągu kilkuset metrów wystąpi 3 razy.

Wykonałem logi podczas wystąpienia zawiechy i wynika z nich, że sterownik odczytuje poprawnie pozycję pedału gazu ale z jakiegoś powodu zamyka przepustnicę (wcisnąłem pedał gazu na max. przez klika sekund po wystąpieniu zawiechy i odczyt z pedału był max. a przepustnica była otwarta na minimalnym poziomie).

Link: https://ufile.io/h28jw Log najlepiej oglądać na stronie http://kiksu.net/vcds-graph/

W sekundzie 12.38 następuje zawiecha a następnie wciskam pedał gazu w opór (37,5% na Accelerator Pedal - Position Sensor 2) a przepustnica i tak pozostaje zamknięta (12-13%).

Aktualnie punktem zaczepienia jest grupa 066 w vcds czyli sygnalizacja wciśniętego pedału sprzęgła i hamulca. Sprzęgło działa OK (przy niewciśniętym pokazuje 0 a przy wciśniętym pokazuje 1). Niestety cyfry odpowiedzialne za hamulec nie pokazują stanu aktualnego pedału. Niezależnie od tego czy pedał jest wciśnięty czy wyciśnięty to w programie widnieją dwie 11 (widać to na poprzednim logu (Brake switch - clutch and CCS).

Sprawdzony został czujnik hamulca, i okazuje się że po jego odpięciu i zwarciu odpowiednich styków w vcds cały czas widnieją dwie 11.

Obrazek

Jeśli ktoś już miał taki problem to proszę o wskazówkę. Dodam, że z wyłączonym TCS też występuje ten problem.
maruder1991
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Seat Leon
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna