Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sprzęgło wpada w podłogę

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Sprzęgło wpada w podłogę

Postprzez pawelirl22 » 19 stycznia 2017, 01:32

Witam.
Mam taki problem w moim leonie (1.4 16v costa 2005r silnik BCA przebieg160 000 (irlandia)) że zapowietrza mi sie sprzęgło i wpada w podłogę, ale nie zawsze tzn podczas jazdy po mieście jest ok bo często się go używa a dopiero na trasie przy wyższych obrotach itd po chwili sprzęgło ginie(czym szybciej jadę tym szybciej sprzęgło znika) tzn wpada w podłogę przy zmianie biegów i zostaje.
Dopiero muszę podciągnąć nogą i popompować na luzie. Dodam jeszcze, że po całej nocy gdy auto stoi to też jak odpalę, sprzęgło jest miękkie i muszę pompować. Płyn nigdzie nie ucieka i nie ubywa go. Raz odpowietrzałem przy wysprzęgliku i nic to nie dało. proszę was o pomoc i podpowiedzcie co mogę sprawdzić od czego zacząć. dzięki pozdrawiam :-)
pawelirl22
Stella
Stella

Auto: seat leon 1M
Silnik: BCA 1.4

Reklama

Re: Sprzęgło wpada w podłogę

Postprzez marcin7x5 » 19 stycznia 2017, 06:42

Albo pompka przy pedale albo sam wysprzęglik przepuszczają.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez pawelirl22 » 19 stycznia 2017, 09:46

A czy da się jakoś dokładniej zdiagnozować która z tych dwóch części jest do wymiany? Jak to sprawdzić? Dzięki :-)
pawelirl22
Stella
Stella

Re: Odp: Sprzęgło wpada w podłogę

Postprzez Bry1ant » 19 stycznia 2017, 11:23

Glowa miedzy padaly i trzeba obejrzec czy nie cieknie w okolicach pedalu sprzegla, jesli nie cieknie to raczej wysprzeglik
Bry1ant
Sport
Sport

Auto: leon 1m
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez pawelirl22 » 19 stycznia 2017, 11:47

Sprawdzalem i zadnego wycieku nie dostrzegłem, wiec nabęde wysprzęglik i jak wymienie to dam znać czy pomogło. Dzięki za pomoc panowie :-) podrawiam :-)
pawelirl22
Stella
Stella

Postprzez wesol » 19 stycznia 2017, 17:43

Skoro nie ubywa mu plynu to na milion procent nie wysprzeglik. Ludzie zacznijcie cos myslec zanim napiszecie. Sianie blednych teorii-oto tu chodzi. Pisac byle pisac.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez pawelirl22 » 20 stycznia 2017, 09:57

Yhym :) To ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły?
pawelirl22
Stella
Stella

Postprzez black-dimon » 20 stycznia 2017, 10:38

Stan płynu jest właściwy?
Sprawdz czy przewód od serwa nie ma dziury.
Od kiedy pojawił się problem? Co bylo w tym czasie robione przy aucie, jak odpowietrzałeś, wg instrukcji? Nie wiem jaka jest tutaj procedura, w reno troche trzeba się pomęczyć.
W reno : Przy zapowietrzonym układzie lub niskim stanie płynu taki jest objaw. Ginie sprzęgło później hamulce - jeden układ.
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: APG 1.8

Postprzez pawelirl22 » 20 stycznia 2017, 21:21

Tak stan jest ok. przewód sprawdzę jutro albo po jutrze dokładniej bo na pierwszy rzut oka wygląda ok a sprawdzałem przed chwilą po ciemku z latarką :P bo właśnie największy problem w tym, że zawsze czasu brak na grzebanie :P Nie pamiętam właśnie za bardzo kiedy sie to zaczęło bo to już dosyć dawno. Wstyd sie przyznać ale może z pół roku temu albo i dawniej :P tylko teraz postanowiłem sie tym zająć nie przeszkadzało to bardzo bo żona na co dzień do pracy jeździ krótkie odcinki i nie było to odczuwalne tylko tak jak pisałem na trasie to lipa. Odpowietrzałem tak, że kumpel pompował pedałem sprzęgła pare razy później wciskał do podłogi ja odkręcałem odpowietrznik przy wysprzęgliku i po zakręceniu on znowu pompował i tak może z 5 razy. Oczywiście stan płynu był pilnowany i dolewany no i w sumie to dużo tego powietrza na początku leciało. Nie było robione przy samochodzie nic związanego ze sprzęgłem ani z hamulcami ogólnie z chydrauliką.
pawelirl22
Stella
Stella

Postprzez wesol » 21 stycznia 2017, 10:32

Ja bym wymienil pompke sprzeglowa. Nawet na uzywke. Naawet mam takowa w zapasie dla siebie. Kosztowala cale 30 zl wiec nie majatek.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez pawelirl22 » 22 stycznia 2017, 02:04

Cześć. Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym mechanikiem irlandczykiem w sumie właścicielem dużego warsztatu. obejrzał samochód i bez zastanowienia powiedział żebym wymienił wysprzęglik. Myślę, że dorwę gdzieś używany wysprzęglik i od niego zacznę jeśli to nie pomoże to wymienie pompkę. Co wy na to, jest sens ? :)
pawelirl22
Stella
Stella

Postprzez krytdi » 22 stycznia 2017, 10:05

wymiana wysprzeglika 20min bez kanału wiec warto sprobowac
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Axee » 22 stycznia 2017, 20:03

Obstawiam raczej pompke przy pedale, gdyby wysprzeglik przy skrzyni przepuszczal to plyn hamulcowy wyciekalby z wysprzeglika do komory sprzegla i by go ubywalo. Mozna wykrecic wysprzeglik ze skrzyni nie odlaczajac przewodu hydraulicznego i go obejrzec, jesli jest suchy to na 99% pompka do wymiany.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez krytdi » 22 stycznia 2017, 20:41

Wysprzeglik jest po za komora sprzegła!!
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez Axee » 22 stycznia 2017, 23:13

krytdi napisał(a):Wysprzeglik jest po za komora sprzegła!!
... tak? Ameryka. To gdzie w przypadku uszkodzenia wysprzeglika ucieka plyn hamulcowy?

P.S.
krytdi, czy masz klopoty z czytaniem i rozumieniem textu?
Axee napisał(a):wysprzeglik przy skrzyni
Axee napisał(a):plyn hamulcowy wyciekalby z wysprzeglika do komory sprzegla
Axee napisał(a):Mozna wykrecic wysprzeglik ze skrzyni nie odlaczajac przewodu hydraulicznego

Komora sprzegla to przestrzen pomiedzy (pod) skrzynia biegow i silnikiem, w grupie vw wystepuja zasadniczo 2 rozwiazania:
1. ze zwyklym lozyskiem oporowym,
W komorze sprzegla znajduje sie kolo zamachowe jednomasowe lub dwumasowe, tarcza sprzegla, docisk, lozysko oporowe, dzwignia przenoszaca, krociec walka sprzeglowego skrzyni, roboczy krociec wysprzeglika. Wysprzeglik jest wkrecany w komore od zewnatrz i jego czesc wchodzi w komore sprzegla.
2. z hydraulicznym lozyskiem oporowym.
W komorze sprzegla znajduje sie kolo zamachowe jednomasowe lub dwumasowe, tarcza sprzegla, docisk, hydrauliczne lozysko oporowe bedace zintegrowanym ukladem wysprzeglika i lozyska, krociec walka sprzeglowego skrzyni. Przewod hydrauliczny wystaje z komory sprzegla.

W przypadku silnika BCA mamy rozwiazanie nr 1 w kolem zamachowym jednomasowym.

W przypadku uszkodzenia wysprzeglika najczesciej puszczaja uszczelnienia tloczka roboczego, plyn przechodzi na druga strone tloczka, nastepnie wylewa sie pod oslone tegoz tloczka bedaca juz w komorze sprzegla, w przypadku wiekszej jego ilosci oslona puszcza i plyn hamulcowy wycieka do komory sprzegla, scieka na dol i wyplywa dokladnie na laczeniu skrzyni z silnikiem poprzez dziury rewizyjne.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez wesol » 22 stycznia 2017, 23:19

Tak zgadza sie tu wysorzeglik z czescia swoja robocza jest w srodku dzwoni skrzyni. Wykrecenie go i kukniecie pod oslonke gumowa to zaledwie 15 minut roboty. Ale sadze ze bedzie on suchy i problem lezy nie w wysprzegliku a pomoce sprzegla bo trzeba wiedziec jak jest skonstruowana taka pompka ze ma dwie uszczelki i tloczek metalowy uszczelki sa tu od strony krancowej pompki w strone pedalow. Teraz ta wewnetrzna uszczelka uszczelnia tlok by pchac plyn czyli wytwarzac cisnienie. Natomiast ta zewnetrza uszczelka tylko uszczelnia by plyn sie nie lal nam po butach. Puscila ta uszczelka wewnetrzna dlatego przytrzymujac noge na pedale tak tylko troche pedal bedzie nam opadal.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez pawelirl22 » 23 stycznia 2017, 00:11

Dla pewności jeszcze lepiej sprawdzę ten wysprzęglik czy suchy bo ta pompka to tania nie jest:/ to taka ma być tak ? http://www.ebay.ie/itm/NEW-SACHS-VAG-CL ... SwdIFXyA5K

http://www.ebay.ie/itm/TRW-AUTOMOTIVE-O ... Swh2xYAKrl

Dzięki Panowie :-)
pawelirl22
Stella
Stella

Postprzez wesol » 23 stycznia 2017, 06:38

cos takiego ale ta tu widze ma jakies pdopiecie elektryczne i minimalne roznice w ksztalcie.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez pawelirl22 » 23 stycznia 2017, 23:02

Sprawdziłem dzisiaj ten wysprzęglik i okazało sie, że raczej on jest uszkodzony moim zdaniem, bo jak ściskam palcami tą gumkę (osłonkę tego tłoczka) to słychać, że ewidentnie jest tam płyn, słychać jak pluska. Moim zdaniem nie powinien znajdowac, się tam płyn. Czy mam rację ?
Ja mam dokładnie taki typ wysprzęglika:
https://www.google.pl/search?q=wysprz%C ... iitqb6M%3A
pawelirl22
Stella
Stella

Postprzez wesol » 24 stycznia 2017, 05:56

Czy pluska czy nie to nie istotne. Pytanie jest takie czy jest mokry na zewnatrz ewentualnie pod ta gumowa oslonka.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez pawelirl22 » 24 stycznia 2017, 16:03

Na zewnatrz jest suchy, a ewidentnie pod ta gumą jest mokry bo skoro wyczuwam plyn to nawet juz jej nie probowalem sciagac. Moge sie mylic bo sie na tym dobrze nie znam, dlatego pytam :)
pawelirl22
Stella
Stella

Postprzez wesol » 24 stycznia 2017, 20:09

Sciagnij ta gumowa oslonke tylko nie ciagnij za ten dzyndzel pod ta oslona no go wyszarpiesz z obudowy i wtedy to sie poleje napewno. Nie boj sie tej oslonki bo juz nie raz widziale ja skaleczona lub przetarta miejscami i jakos to chodzilo nadal poprawnie.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez pawelirl22 » 3 lutego 2017, 22:37

Cześć :-) Sory, że nie pisałem, ale zarobiony jestem :p Więc sciągłem przed chwilą tą gumową osłonkę i jednak nie było tam dużo płynu tak jak mi sie wydawało, ale jednak widać że jest ta cała guma od wewnątrz mokra(wilgotna) i ten tłoczek też suchy nie jest.

-- 3 lutego 2017, 22:37 --

Wymiana wysprzęglika pomogła :D dziękuję wszystkim bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam :D
pawelirl22
Stella
Stella

Postprzez przebor » 22 listopada 2018, 22:25

Jaki typ wysprzęglika jest w ASV? Taki które można wymienić bez wyjmowania skrzyni? Czy to łatwa operacja, można spróbować samemu pod blokiem?

Objawy są takie że pedał sprzęgła wpadł mi w podłogę całkowicie. Musiałem jechać bez sprzęgła, gasząc silnik na światłach i ruszając poprzez jego uruchomienie. Co mogę sprawdzić we własnym zakresie? Jeśli problem z wysprzęglikiem to jest prawdopodobne że ucieka płyn hamulcowy?
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m

Postprzez wesol » 23 listopada 2018, 06:19

Zewnętrzny.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez przebor » 23 listopada 2018, 08:42

Wesol dzięki za info. Jeszcze żeby był pełny obraz napiszę że, rok temu w zimę już miałem początki objawów ale je wtedy zlekceważyłem. Czasem działo się coś takiego że przy wciskaniu pedał sprzęgła miał bardzo duży skok jałowy i dopiero blisko podłogi wysprzęgłało. W drugą stronę (przy puszczaniu) to samo - sprzęgło bardzo szybko "brało" przy samej podłodze i potem długi skok jałowy. Działo się to od czasu do czasu, a jak zrobiło się cieplej to problem przestał występować i o nim zapomniałem. Teraz znowu zrobiło się zimniej i problem powrócił ale tym razem pedał wpadł w podłogę do końca i już nie odbił.

Czy dobrze myślę, że najbardziej prawdopodobne rzeczy które powinienem zbadać to:
- uszkodzony wysprzęglik
- uszkodzona pompka pod pedałem
- zapowietrzony układ?
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m

Postprzez myszazwc » 23 listopada 2018, 10:49

Miałem identyczną sytuację w tamtym roku w zimie pomogło przepompownie płynu,zobaczymy jak w tym roku będzie
myszazwc
Sport
Sport

Auto: tolek
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna