Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ESP Kontrola Trakcji 1.8T AUQ - samoczynne hamowanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

ESP Kontrola Trakcji 1.8T AUQ - samoczynne hamowanie

Postprzez fxfrontside » 6 grudnia 2018, 15:50

LEON 1.8T AUQ, LPG. Miganie kontrolki ESP, auto nagle zaczyna zachowywać się tak jakby wpadło w poślizg / straciło przyczepność, aktywuje się ESP samochód sam zaczyna przyhamowywać. Kończy się to tak, że kontrolka zostaje zapalona, przeważnie do następnego uruchomienia samochodu. Jak już się zapali to przynajmniej wiadomo, że już nie będzie wariował, do następnego uruchomienia jak nie będzie się palić. Ten problem mam od dwóch lat. Przeważnie, gdy robię dłuższą trasę +- 300 kilometrów. Byłem już u kilku mechaników i nic to nie dało. Każą przyjechać jak zaświeci się ESP i wtedy podłączyć pod komputer, tylko przeważnie tak się dzieje jak jestem daleko w trasie, nie jestem w stanie tego wywołać sam. Na przestrzeni tych dwóch lat zachowanie auta przy zapalaniu się ESP bez powodu było różne. Na początku delikatne hamowanie / przyhamowywanie samoczynnie (do zapalenia się na stałe). Później była faza nagłego hamowania dosyć mocnego samoczynnie (potrafił mi przy 140km/h nagle zahamować), zdarzało się przy wyprzedzeniu. Generalnie niebezpiecznie. Nigdy nie wiadomo kiedy to się zdarzy. Przeważnie 99% długie odcinki i normalna równomierna jazda (nie przyspieszanie / nie zwalnianie / prosta płaska droga / bez wzniesień / takie równomierne obciążenie. Miał taki moment, że praktycznie po ruszeniu trochę powariował z ESP ale to było przez chwilkę. Teraz jest względnie ok, bo delikatnie przyhamowywuje jak miga ESP aż w końcu zaświeci się na stałe. Stan, którego oczekuje to zapalanie się ESP na stałe (wtedy już wiem, że problem się nie powtórzy, czuje się bezpieczniej). We wtorek auto leci do mechanika z powodu wymiany tylnych tarcz, okazało się, że się nierówno ścierają (piszę o tym, bo może to mieć coś wspólnego z tym?). Ogólnie nie wiem co to może być. Zaczyna się zima no i moje obawy są coraz większe.

Dodatkowo robiłem eksperyment, że wyłączyłem ESP przyciskiem i przy zaświeconej kontrolce ESP (że jest wyłączona "ręcznie") problem też się pojawiał.

Co ostatnio było robione w aucie i co jest do zrobienia:
Zrobione:
- Miałem nieszczelny / pęknięty przewód / rurę / wąż serwa numer części 1J0612041BS, po zgaszeniu silnika było słychać syczenie (kolega zasugerował, że to może być problem). Wydaje mi się, że po tej wymianie miałem dłuższą chwilę spokoju z tym ESP, chociaż nie do końca chcę to wiązać z tym faktem, bo zdarzały się wcześniej takie momenty dłuższe, że problem nie występował.
Do zrobienia:
- Zawór DV, słychać charakterystyczny świst po odjęciu pedału gazu
- Tarcze z tyłu, lewa nierówne ścieranie na zewnątrz, klocki (tylne) wymieniane 1.5 roku temu

Błędy z 16 sierpnia 2018 (z tymi błędami odesłali mnie, nawet nie chcieli sprawdzać odnośnie tego ESP )
Adres 03: ABS / Hamulce:
00778 - Czujnik kąta skrętu kierownicy (G85)
014 - wadliwy - sporadyczny
01542 - Czujnik przyspieszenia kątowego (G202)
008 - Niezrozumiały sygnał - sporadyczny
01542 - Czujnik przyspieszenia kątowego (G202)
012 - usterka elektryczna w obwodzie - Sporadyczny
Adres 01: Silnik:
17608 - Elektrozawór regulacji ciśnienia doładowania (N249)
P1200 -35-00 - usterka mechaniczna
17522 - Zespół 1; sonda 2
P1114 - 35 - 00 - rezystancja wewnętrzna za duża
17544 - Zespół 1; adaptacja mieszkanki (add.)
P1136 - 35 -00 - mieszanka za uboga
16524 - Zespół 1; sonda 2
P0140 - 35 -10 - brak aktywności - sporadyczny
18010 - Zasilanie napięciowe zacisku 30
P1602 - 35 -10 - napięcie za niskie - sporadyczny

Widziałem podobny temat, jednak nie podpinałem się, bo u mnie objawy są trochę inne.
Może ktoś miał do czynienia z czymś takim?
fxfrontside
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna