Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Migająca kontrolka oleju

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Migająca kontrolka oleju

Postprzez zajcu1988 » 8 grudnia 2018, 11:15

Cześć. Mam taki problem ostatnio wymieniałem filtr powietrza. Przy okazji wyczysciłem przepustnicę i wymieniłem przewody odmy (były już stare i lekko popękane i zasyfione). Wymienilem też prowadnicę bagnetu?
bo była pęknięta. Złożyłem wszystko auto ładnie odpaliło wszystko fajnie, ale po kilku km zaczęła mrugać kontrolka oleju. Raczej wykluczam czujnik, bo wygląda to w w ten sposób, że na zimnym odpalam wszystko niby ok. Silnik osiągnie temp. 90 stopni mija jeszcze chwila i wtedy zaczyna migać kontrolka i po jakiś 500-1000 metrów słychać głośniejszą pracę silnika, więc jest problem ze smarowaniem. Poziom oleju w normie. W zeszłym roku był wymieniany smok i pompa oleju, bo padła. Wtedy jak padła pompa oleju to od razu po odpaleniu mrugała kontrolka i było słychać, że silnik źle pracuje. Więc jest inny objaw jak wtedy przy padniętej pompie.
Teraz przejdę do sedna. Dziwi mnie ta dziwna zbieżność awarii z naprawą stąd pytania. Czy odma ma jakiś wpływ na ciśnienie oleju? Czy po prostu mam takie szczęście i to zbieg okoliczności i po naprawie jednego padło coś innego.
Czy miał ktoś taką sytuację, że po wymianie filtra i oleju przestała migać kontrolka oleju? Pytam, gdyż jestem w stanie to wymienić z podnośnika, a nie wiem czy to może uzdrowić problem z ciśnieniem oleju. Do kanału nie mam dostępu więc zrzucenie miski i zerknięcie do środka (czyszczenie smoka itp.) już tylko na warsztacie. Auto Leon 99 1.8 silnik 125 KM
zajcu1988
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: LEON I
Silnik: benzyna 1.8

Reklama

Re: Migająca kontrolka oleju

Postprzez Szymko » 8 grudnia 2018, 17:03

Nie miałem tak co prawda w Leonie tylko w Oplu żony.
Poprzedni właściciel lał pewnie jakiś syfny olej, ja przy wymianie dałem Valvoline oraz pożądny filtr Mann i efekt był taki, że po 15.000 km olej wypłukał syf, który zatkał filtr i na wolnych obrotach zapalała się kontrolka oleju.
Po wymianie oleju i filtra problem zniknął.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez marcin7x5 » 9 grudnia 2018, 09:34

Oczywiście że odma ma wpływ. Zobacz czy nie wyrzuciło ci oleju bagnetem właśnie. Jak odma jest niedrożna to nie ma gdzie odprowadzać gazów z dołu silnika i wówczas wypycha olej wskutek zbyt dużego ciśnienia.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez zajcu1988 » 9 grudnia 2018, 21:37

Wczoraj ogarnąłem temat. U mnie, co prawda kontrolka migala nie na wolnych obrotach, ale pomogła wymiana filtra i oleju. Filtr był przytkany i miał bardzo gęsty olej konsystencji kiślu. Pewnie był slaby wcześniej jakiś syfiasty olej. No i auto postało tydzień i zamuliło filtr.
zajcu1988
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: LEON I
Silnik: benzyna 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna