Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sprzęgło łapie od samego dołu Wysprzęglik,pompa sprzęgła?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Postprzez 8rafal4 » 12 lutego 2019, 16:28

witajcie!!
wchodzę dziś do auta 1,8t 4x4 bez odpalania wcisnąłem sprzęgło i tak dziwnie pózo opór stawiał pedał.odpalilem auto i sprzęgło od samego dolu łapie i tak cały czas.po pracy przed odpaleniem z 7x wciskałem szybko i puszczałem sprzęgło i o dziwo było dobrze jakiś czas ale później znowu zaczol łapać od dolu.plyn hamulcowy wymieniany z 4 miesiące temu i olej w skrzyni tez. wcześniej od polowy łapało nie ślizga się nic nie słychać sprzęgła tylko to łapanie od samego dołu. szukalem w etce gdzie jest wysprzeglik ale nie znalazlem.mozecie powiedziec gdzie on sie znajduje czy dostane się do niego bez zdejmowania skrzyni?a może pompa sprzęgła?albo co....
pozdrawiam
8rafal4
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: ARY 1.8

Reklama

Re: Sprzęgło łapie od samego dołu Wysprzęglik,pompa sprzęgła

Postprzez przebor » 15 lutego 2019, 10:58

Miałem podobne objawy aż któregoś razu pedał wpadł w podłogę i w ogóle straciłem możliwość wysprzęglania. Nie wiem jak w 1.8, u mnie w ASVce w skrzyni 5ciobiegowej wysprzęglik jest na wierzchu. Na razie zrobiłem naprawę doraźną tzn. odpowietrzyłem wysprzęglik i dolałem płynu hamulcowego. Czekam do wiosny jak zrobi się cieplej i wtedy na działeczce na spokojnie to rozbiorę i zobaczę co jest do wymiany.

Nie bagatelizuj tych objawów bo bez możliwości wysprzęglania nieciekawie się jeździ, aczkolwiek da się :)
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m
Silnik: ASV 1.9

Postprzez 8rafal4 » 22 lutego 2019, 13:32

hej!
ja wymieniłem pompę sprzęgła bo na wierzchu jest a wysprzeglik w skrzyni niestety. przejechałem 2km i dalej pedał w podłogę wpada.Auto oddałem do mechanika podejrzewają albo wysprzeglik albo coś z sprzęgłem będzie rozbierana skrzynia niestety.mam silnik 1,8t 4x4 250km i 350NM czy sprzegło z 1,9 AWX uciagnie to?bo czytam opinie i roznie.Podobno seryjne sprzęgło trzyma do 300Nm?U MNIE pedał sprzęgła twardszy od serii jest na pewno .może jakiś pomysł jakie sprzęgło i docisk z innego auta podejdzie z s2?
8rafal4
Stella +
Stella +

Postprzez Szumek26177 » 23 lutego 2019, 10:38

Wysprzęglik. Miałem to samo w BKC (1.9tdi). Po wymianie Wróciło do normy.
Nie daj sobie wmówić, że sprzęgło do roboty. Jakby było do wymiany to by miało uślizgi.

Pozdro
Szumek26177
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon 1P
Silnik: BKC 1.9

Postprzez 8rafal4 » 23 lutego 2019, 13:53

poszperałem w necie i pytanie czy sprzęgło od VW SHARAN 1,9 KOD SILNIKA BTB podejdzie?pisza chłopaki ze BTB jest mocniejszym sprzęgłem tylko czy to spasuje ma ktoś dostęp by sprawdzić czy będzie ok?jeszcze dostałem dzis promocje na oryg nowe sprzegło w seacie kosztuje 4tys ja ma za 2tyś bo ostatnia sztuka tylko seria niby do 400NM trzyma hmm tak na styk mały zapas
8rafal4
Stella +
Stella +

Postprzez wesol » 24 lutego 2019, 06:23

Pasuje bez problemu. W zasadzie to te same zestawy. Odrobinę kiedyś były mocniejsze dociski. Ale dziś to już chyba nie. Powinno wytrzymać takie btb spokojnie pod 500 Nm ale dwumas już za długi takiego traktowania nie zniesie. Podobnie jest z jednomasa. Ja mam w Sharanie Valeo zamiast DM btb i ogarnia bez problemu 450 Nm.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez 8rafal4 » 17 marca 2019, 19:51

jestem po wymianie sprzęgła seryjne jest bo takie wsadzili mechanicy a mieli dzwonić co ma być zakładane ech..NO i problem po tyg jest.
wiec tak jak np rusze z 2,5tys nie strzelając ze sprzęgła tylko puszczając szybciej śmierdzi sprzęgłem ale sie nie slizga i po ostrzejszej jeździe np do 5tys.obr. nieraz wybić 1 biegu nie mogę na luz a jak tak sie dzieje to sprzęgło łapie od podłogi i tak tez nieraz ze wstecznym jest tez od podłogi łapie po ostrzejszej jeździe.Napewno lżej chodzi pedał sprzęgła niż wcześniej.czy to słabe sprzęgło daje znać?z szarana btb czy będzie ok jak kolega wyżej pisze ze to to samo.
8rafal4
Stella +
Stella +

Postprzez Szumek26177 » 18 marca 2019, 20:11

To rozumiem, że wysprzęglika nie robiłeś, a wsadziłęś komplet sprzęgła? I teraz z jednego problemu zrobiły się dwa?
Mi chcieli w 2ch czy 3ch warsztatach pchać nowy komplet. Gadali, że to docisk/kończy się sprzęgło/wpisz co chcesz, a skończyło się na wysprzęgliku sachs za ~200pln + robota u gościa, który nie chciał naciągnąć na hajs.

Pozdro
Szumek26177
Stella
Stella

Postprzez 8rafal4 » 6 maja 2019, 16:43

SIEMA ;)wymieniałem docisk,tarcze,wyprzęgnik ale problem łapiącego sprzęgła od podłogi nie ustal i wysprzęglania .będziemy reklamować sprzęgło ale czy uznają oby..wiec tak Znowu szukam sprzęgła do 1,8t ARY 4x4 i w etce do mojego auta sa 2 rodzaje i już nie wiem które ma być.Pomożecie mi ogarnąć to tak by działało haha
znalazłem w etce:(do audi s3 tez występują 2 rodzaje nie kumam)
docisk 06A 141 025 K i 06A 141 025 KX
tarcza 06A 141 031 Q i 06A 141 031 QX
czym one się różnią prócz cena i które by pasowało oczywiście zamiennik i jaka firmę polecacie?
mogę podać numer VIN jeśli ktoś ma lepszy dostęp do katalogów części.
pozdrawiam
8rafal4
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 6 maja 2019, 17:17

Te z X na końcu to na ogół są części fabrycznie regenerowane.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez 8rafal4 » 8 maja 2019, 15:56

dzięki poszperałem trochę w necie i wyczytałem ze jak sie wymienia sprzęgło to musi być albo wszystko jednej firmy (zestaw caly)albo tarca docisk takiej same firmy jak dwumas prawda to?bo u mnie dwumas został oryg.nie wiem jakiej firmy a tarcza i docisk,wysprzeglik sasch.moze to być przyczyna zle dzialajcego sprzegla?
pozdrawiam
8rafal4
Stella +
Stella +

Postprzez Szumek26177 » 8 maja 2019, 20:30

Dwumas ma za zadanie tłumić drgania (zwiększyć komfort podróżowania). Jeśli jest już wyeksploatowany, nie daje takich wrazeń jak Ty masz :-)
Twój problem odnosi się ciągle do tego wpisu?

8rafal4 napisał(a):jestem po wymianie sprzęgła seryjne jest bo takie wsadzili mechanicy a mieli dzwonić co ma być zakładane ech..NO i problem po tyg jest.
wiec tak jak np rusze z 2,5tys nie strzelając ze sprzęgła tylko puszczając szybciej śmierdzi sprzęgłem ale sie nie slizga i po ostrzejszej jeździe np do 5tys.obr. nieraz wybić 1 biegu nie mogę na luz a jak tak sie dzieje to sprzęgło łapie od podłogi i tak tez nieraz ze wstecznym jest tez od podłogi łapie po ostrzejszej jeździe.Napewno lżej chodzi pedał sprzęgła niż wcześniej.czy to słabe sprzęgło daje znać?z szarana btb czy będzie ok jak kolega wyżej pisze ze to to samo.

Odpisałem Ci na niego i utwierdzam się dalej w przekonaniu, że ta wymiana była tylko naciągnięciem na siano. Mój wysprzęglik z zewnątrz wyglądał ok. Nie miał widocznych wycieków, ani nic. Po wymianie, pedał sprzęgła działa jak należy, czy to katuje w +30 stopniach od świateł do świateł, czy też jest -15 i jadę spokojnie mieszając biegami. Pedał łapie zawsze w tej samej pozycji.

Odpowiadając na Twoje ostatnie pytanie: nie, dwumas nie ma nic do Twojego problemu
Szumek26177
Stella
Stella

Postprzez 8rafal4 » 10 maja 2019, 17:45

Wiec tak sprzęgło wyjęte bylem oglądać to sprzeglo.
Dwumas jest LUK oryg 06A 105 266AA
Tarcza sachs numer 187 800 4698
Docisk sachs 3082 311 641
Tarcza od strony dwumasy była tylko na rancie zużyta z 1cm było widać a od strony docisku cala widać powierzchnia pracowala.doradzcie co teraz zrobić czy kupić oryg tarcze i docisk 1900zl w serwisie a dwumase zostawić bo naprawdę dobrze wyglada.czy szukac zamiennika znowu tarcze docisk ino szukać tylko luk??juz jestem głupi naprawdę
pozdrooo
8rafal4
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna