Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon nie pali :(

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Leon nie pali :(

Postprzez ArekRMI » 30 lipca 2014, 18:02

Akurat Skode mam na miejscu więc tam pojadę ;) jeszcze raz dzięki za info. :wink:
ArekRMI
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo II
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Postprzez Axee » 30 lipca 2014, 21:13

ArekRMI napisał(a):Podłączyłem go wczoraj do VAG-a i wyświetlił się taki błąd 00667 - Ambient Temperature Signal 30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent.

Tylko to jest blad z czujnika temperatury zewnetrznej, a nie z czujnika podwojnego temperatury silnika i czujnik temp. zewnetrznej nie ma nic do zlego odpalania.
Zatem pierw nalezaloby zrobic porownanie odczytow czujnika G2/G62, w roznych zakresach temperatur. Porownanie pomiedzy temperatura plynu chlodniczego odczytana VAGiem z zegarow, oraz oczytana ze sterownika silnika.
Przyczyna zlego odpalania na cieplym owszem moze byc czujnik temperatury silnika, ale nie musi.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez ArekRMI » 31 lipca 2014, 12:29

Axee napisał(a):
ArekRMI napisał(a):Podłączyłem go wczoraj do VAG-a i wyświetlił się taki błąd 00667 - Ambient Temperature Signal 30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent.

Tylko to jest blad z czujnika temperatury zewnetrznej, a nie z czujnika podwojnego temperatury silnika i czujnik temp. zewnetrznej nie ma nic do zlego odpalania.
Zatem pierw nalezaloby zrobic porownanie odczytow czujnika G2/G62, w roznych zakresach temperatur. Porownanie pomiedzy temperatura plynu chlodniczego odczytana VAGiem z zegarow, oraz oczytana ze sterownika silnika.
Przyczyna zlego odpalania na cieplym owszem moze byc czujnik temperatury silnika, ale nie musi.

Napisałbyś mi jak to zrobić, bo nie za bardzo wiem, a chciałbym mieć pewność.

-- 31 lipca 2014, 00:24 --

Jeszcze jedno pytanie. Czy da się jakoś sprawdzić uszkodzenie czujnika położenia?

-- 31 lipca 2014, 13:29 --

Ok. Sprawdziłem przed chwilą te czujniki na rozgrzanym silniku i tak: w Engine temp. wynosiła 84*, a w Instruments 93*. Czyli czujnik do wymiany?
ArekRMI
Stella
Stella

Postprzez adasbb » 1 sierpnia 2014, 05:30

Warto jeszcze zrobic vcdsem logi pracy czujnikow, ja tak wyczailem, ze podczas rozgrzewania silnika temperatura na ecu szla poprawnie do gory, gdzie przy 60 stopniach nagle wartosc sppadala do -200 stopni po czym wracala do 65 stopni. Po prostu raz pokazywal temperature ok, a czasami przeklamania. Po wymianie tego czujnika temperatury cieczy do teraz klopotow z odpalaniem nie ma.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez ArekRMI » 13 sierpnia 2014, 19:58

Z powodu wyjazdu nie zdążyłem wymienić tego czujnika temperatury. Dzisiaj wróciłem i przejechałem się samochodem kilka km. Zostawiłem auto na parkingu na ok. 2h i po powrocie nie chciał odpalić. Nagrałem filmik jak to wygląda. Po kilku próbach poczekałem chwilę i z pomocą gazu odpalił. A oto link do filmiku http://youtu.be/fC0f0hp_bXw . Jutro jadę po czujnik i mam nadzieję że więcej problemów nie będzie. ;-) :-D
ArekRMI
Stella
Stella

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna