Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

szarpanie przy spokojnej jezdzie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

szarpanie przy spokojnej jezdzie

Postprzez gateway » 22 lutego 2009, 00:16

a wiec tak:
obroty nie faluja na postoju, wszystko ladnie chodzi. keidy jade szybko powyzej 4 tys obr/min to wszystko jest ladnie, ale jak pojade ok 80-90km/h na 4-5 biegu to nawet kilometra sie nie da ujechac i zaszyna szarpac i zwalniac. co ciekawe nawet pelne wcisniecie pedalu gazu nic nie daje a nawet pogarsza sprawe. w tym momencie puszczam calkowicie gaz na 2 sekundy do momentu kiedy kola zaczynaja "pchac" silnik i wszystko wraca do normy, tzn moge dalej delikatnie pojechac ok 500-1000metrow i znowy ujecie gazu i dodanie, lub po odjeciu gazu wcisnac konkretnie i pociagnac powyzej 4 tys. bo wtedy ladnie ciagnie. to wyglada tak jakby przepustnica sie "blokowala" w pewnym wychyleniu i trzeba ja jakby od zamkniecia do pelnego otwarcia " z rezpedu" otworzyc i powyzej 4 tys chodzi ladnie i mozna zwalniac i przspieszac w granicy 4-6 tys.
mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi. jak sobie z tym poradzic? dodam iz spalanie przy dosc zroznicowanej jezdzie wyszlo mi 8,5 litra wiec odrzucam lambde. przeplywka tez raczej nie bo nic na wolnych nie faluje i powyzej 4 tys ladnie ciagnie.
jak sie dobrac do przpustnicy i czym czyscic?

moze ktos zna jakiegos dobrego fachowca w okolicy gdanska, bydgoszczy, starogardu gdanskiego, gniewu?

pozdrawiam i licze na pomoc

edit: chcialem jeszcze dodac, iz przy szybszej zmianie biegow silniczek chwilke sie zastanawia zanim zacznie ciagnac do przodu.

[ Dodano: Sro 25 Lut, 2009 ]
jutro jade na diagnostyke do jakiegos magika i dam znac co i jak aby na przyszlosc inni wiedzieli co powoduje takie objawy

[ Dodano: Czw 26 Lut, 2009 ]
a wiec sprawa wyjasniona-brudna przepustniaca
czyszczenie plus programowanie 120 pln
oglnie auto jescze szarpie ale podobno ma sie to zniwelowac po ok 200-300 kilometrach gdy komuter sobie wszystko sam zaadoptuje.

pozdrawiam i mamnadzieje ze sie komus kiedys przyda.

dla szukajacych: szarpanie silnika 1.8 20v agn miedzy 2 a 3 tysiace obrotow, objawy brudnej przepustnicy.
gateway
Stella +
Stella +

Auto: poldzer/leon agn

Reklama

Re: szarpanie przy spokojnej jezdzie

Postprzez bugajek » 28 września 2009, 18:43

U mnie od jakiegoś czasu pojawił się podobny problem. O dziwo występuje tylko na 5 biegu przy prędkości obrotowej między 3750 a 4000 rpm. Mianowicie następuje nagłe "zmulenie" auto się jakby dusiło, ale po "przejściu" tej strefy mknie dalej. NA innych biegach problem nie występuje, mimo że trójkę potrafię przejechać od 2krpm do ocięcia. Być może to syf w przepustnicy, ale aż mnie się wierzyć nie chcę.

Dodatkowo dziś zapaliła się kontrolka silnika...

Myślicie, że może to mieć coś wspólnego?
Łoś myśliciel :D
zaprasza na bloga

Obrazek
bugajek
Sympatyk LeonClub

Auto: Moose

Postprzez cyc999 » 3 października 2009, 07:36

Ja miałem coś podobnego podczas takiego szarpnięcia wywaliło błąd "brak załony na cylindrze 3". Okazał się że padla cewka, którą wymieniłem lecz to nie byl koniec potem zaczął przerywać przy przyśpieszaniu niezależnie na ktorym biegu, po wymianie świwec jest już ok. Według katalogu do BCB - NGK PZFR6J-11.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Auto: Leonard 1M BCB

Postprzez bugajek » 3 października 2009, 18:06

dzięki, zacznę od przepustnicy, a jak nie przestanie to się zobaczy :whoeva:
zaprasza na bloga

Obrazek
bugajek
Sympatyk LeonClub

turbo dziura w silniku bez turbiny:)

Postprzez kadamki » 4 października 2009, 14:19

witam. przy obrotach miedzy 4,5 a 5,5 tys na trzecim biegu wystepuje cos w rodzaju turbo dziury (nie zdziwil bym sie gdybym mial auto na turbinie) auto przyspiesza po czym na 2-3 sekundy traci moc, wskazowka od obrotow spada w dol, po 3 sekundach wszytsko wraca do normy. problem powtarza sie dosc zadko ale jest to denerwujace podczas wyprzedzania. vag nic nie pokazuje (silnik BCB 1,6 16v). ma ktos jakis pomysl co to moze byc?
kadamki
Stella +
Stella +

Auto: leon

Postprzez bugajek » 4 października 2009, 14:37

prawdopodobnie przepustnica

zobacz topic viewtopic.php?t=15750
zaprasza na bloga

Obrazek
bugajek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Axee » 4 października 2009, 22:51

Tematy scalone.
kadamki, rownie dobrze mogloby to byc uszkodzenie pedalu gazu (BCB posiada elektoniczny pedal gazu) lub sterownika silnika, albo jakiegos czujnika np. halla, lub zlacz czy wiazek pomiedzy nimi. Niemniej jednak w takich przypadkach zostaja w pamieci jakies bledy. Sprawdz dokladnie bledy na wszystkich sterownikach auta. A zacznij od wyczyszczenia, przywrocenia ustawien i adaptacji przepustnicy.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez bugajek » 10 października 2009, 12:01

I rzeczywiście

rozpoznano 2 błędy:
- P1196; Rząd cylindrów 1 - sonda 1, obwód prądu usterka elektryczna; ogrzewanie sondy lambda

- P1545; sterowanie przepustnicy, jednostka sterująca przepustnicy.

Po czyszczeniu z syfii, adaptacji i kasowaniu auto odzyskało wigor na każdym biegu w każdym przedziale obrotów.

Tak btw. co to za interfejs VAS 5051??
zaprasza na bloga

Obrazek
bugajek
Sympatyk LeonClub

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna