Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB wolnossąca] (1.6 8v) Czy to padająca uszczelka pod głow.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB wolnossąca] (1.6 8v) Czy to padająca uszczelka pod głow.

Postprzez qoolqa » 16 maja 2009, 09:28

Hejka
Mam silniczek 1.6 8v przebieg 120 000 i problemik
Zaczał mi znikać płyn chłodniczy...zniknęło ok 0.2 l przez 2 miesiące. Zauważyłem ze chlodnica zaczęła lekko przeciekać na dole z lewej strony..Gdy tam dotknąłem na mych palcach został swiezy różowy płyn chłodniczy. Prawdopodbnie powodem rozszczelnienia były padnięte dolne mocowania chłodnic ( chłodnice z wentylatorami sobie latają luzem obijajać sie o zderzak.... ) Stwierdziłęm ze bede to obserwował ... Dzis zobaczyłem ze plyn nadal w miare w normie ale i sprawdziłem olej- i jest go maks... Wydawało mi se ze było nalane na 3/4 stanu. Przejechałem prawie 15000 i zbliza sie termin wymiany oleju i filtrów.. i sam nie wiem co robić... :
- Płyn chłodniczy jest czysciutki nie ma zadnych tłustych plam - nie ma bąbelków ani osadu w zbiorniczku wyrównawczym nice nie smierdzi spalinami.
- olej jest taki jak powinien być nie ma na bagnecie zadnych osadów zadnych oczek wody czy innych takich objawów
- nie dostrzegłem spadku mocy ani dymienia na biało
- pod korkiem oleju jest taki brązowany nalot- ale on był odkąd pamieam- żadne masełko ani tym podobne.
Czy jest mozliwe aby uszczelka pod głowicą puszczała w jedną strone- czyli płyn przeciekał do oleju? Jakie byłyby tego inne objawy? Czy mam kazac zrzucac głowice - troche mi szkoda bo silniczek dziewiczy nigdy nei otwierany i szkoda go rozbierać jesli to nie jest przyczyna. Jak to sprawdzić czy to UPG napewno?
PS Jesli kots ma Etke czy mógłby mi podesłac symbole albo zdjątka dolnych mocowan chłodnicy?
qoolqa
Stella +
Stella +

Auto: S40 II T5 ;)

Reklama

Re: [PB wolnossąca] (1.6 8v) Czy to padająca uszczelka pod głow.

Postprzez matadorRS » 17 maja 2009, 19:38

Znikanie plynu mozna wytlumaczyc cieknaca chlodnica. Ale to ze przybylo oleju to raczej dziwne. A moze auto krzywo stalo jak mierzyes albo olej dobrze nie zciekl po pracy silika?
Wez jeszcze raz sprawdz poziom oleju na plaskim i na cimnym silniku.
Bo raczej nie sa to objawy na UPG.
matadorRS
Signo
Signo

Auto: 20VT

Postprzez grzechu83 » 18 maja 2009, 07:06

Nie spiesz się tak z tym remontem. Jeśli nie jesteś pewny na 100%, że oleju przybywa to poobserwuj jeszcze. Ogólnie jest możliwe, że uszczelka puszcza tylko w jedną stronę, ale jeśli masz wyciek, to bardziej prawdopodobne, że to tam znika płyn, a nie do silnika. Ten wyciek zlikwiduj od razu - bez obserwacji.
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Postprzez qoolqa » 27 maja 2009, 15:44

CHłodnica kupiona.... akurat nadszedł czas przegladu to zostanie wszystko wymienione łącznie z olejem filtrami swiecami plynem chłodniczym itp... No i zobaczymy co bedzie sie działo dalej- póki co oleju wiecej nei przybyło

Pozdrowionka
qoolqa
Stella +
Stella +

Postprzez kebi » 1 czerwca 2009, 19:27

Mam podobny problem,tez mi ubywa plynu chlodniczego w zastraszajacym tempie.Podroz na 350km to okolo 0,5l - 1l ubywa,dzis bylem u miechanika i od reki powiedzial ze poszla pompa.. przy okazji wymieniam rozrzad komplet takze mam nadzieje ze problem zniknie po odebraniu autka (koszta cos pod 600zl)
Powodzenia z chlodnica u Ciebie :)
kebi
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1m
Silnik: BCB 1.6

Postprzez qoolqa » 29 czerwca 2009, 12:10

Chlodnica wymieniona razem z mocowaniami...wlany nowy płyn nowy olej wszystkie filtry i wygląda na to że jest oki. Oleju nie przybywa płynu nie ubywa

PS juz chyba bym sie nie podjął wymieniac chłodnicy....bez rozpinania klimy....trzeba zdjąc zderzak lampy itd......i jeszcze trzeba sie namanewrowac zeby trafić
qoolqa
Stella +
Stella +

Postprzez elias26 » 29 czerwca 2009, 12:51

U mnie z fokusem 1.8 tdci walczyłem przez 3 miesiące, wymienione pół silnika, magików chyba z 5, kasy poszło sie jeb.... sporo, a okazało się, że to koreczek i zbiorniczek wyrównawczy nie trzymał ciśnienia.
Obrazek

waga ciężka
obecnie Scania 144l 460KM na kontenerkach :)
elias26
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9 TDI ASV

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna