Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

kangury na niskich biegach

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

kangury na niskich biegach

Postprzez gadula007 » 18 sierpnia 2009, 20:52

Witam

Mam problem z Toldkiem II 1.6 8V AKL, przepustnica (pedał gazu) na lince.
Od razu mówię, że poczytałem na temat adaptacji przepustnicy i jej czyszczeniu ale zakładam osobny wątek bo może problem tkwi gidze indziej niż w przepustnicy.
Objaw: wpinam I bieg, puszczam sprzęgło i Tolddek skacze jak pijany kangur - nie może równo ruszyć bez dodania gazu. Na prędkościach biegu jałowego nie idzie jechać bo czuję się jak na kutrze rybackim płynącym w sztormie pod wielkie fale. (tak nim rzuca). Zawsze ruszam z 1500 obrotów, a jak mam jechać z obrotami 800 (bez gazu) to zawsze na półsprzęgle. Czyli jadąc w korku ciągle muszę wysprzęglać bo jak puszczę i zejdę do biegu jałowego to sadzi kangury
Na luzie na biegu jałowym obroty nie falują (trzyma równiutko). w normalnej jeździe problemów brak. Z 8 miechów temu czyszczona była przepustnica (nie przeze mnie, tylko przez zaprzyjaźnionego mechanika - ufam, że czyścił).
Dodam, że na zimnym jak i na ciepłym silniku ruszam z 1500 obrotów. Jak dam za mało to zgaśnie, nawet jak powoli puszczam sprzęgło (nie ruszę na półsprzęgle bez gazu)
Ostatnio mój kuzyn co kocha i używa "francuzy" przejechał się Toldkiem i powiedział, że miał identyczne objawy w swoim żabokarze i lekarstwem była wymiana SILNICZKA KROKOWEGO odpowiedzialnego za bieg jałowy.
I tu się więc rodzą pytania:
1) czy w ogóle w moim samochodzie jest silnik krokowy? - jeśli tak to gdzie (załączam zdjęcia)
Obrazek Obrazek

2) czy wymiana jego wyeliminuje te zachowanie?
3) czy w przypadku przepustnicy na linkę czyszczenia daje takie same efekty co w bezlinkowej?
4) czy w przypadku przepustnicy na linke prowadzi się adaptację?
5) jakie mogą być inne przyczyny takiego zachowania samochodu?
gadula007
Signo
Signo

Auto: LeonSedan ;-) 1.6AKL

Reklama

Re: kangury na niskich biegach

Postprzez wojtekmir » 22 sierpnia 2009, 00:14

Miałem podobny problem z tym samym silnikiem(AKL). Obroty trzymał na poziomie 900 a po włączeniu klimy potrafił zgasnąć. Po podłączeniu samochodu do komputera pokazywał błąd 282 i przerwę w obwodzie sondy lambda. W ASO wsadzili nowe części jednak to nie pomogło. Przyczyną był uszkodzony komputer silnika (ECU) po jego wymianie problemy się skończyły, a samochód dalej jeździ na starej przepustnicy i sondzie.
wojtekmir
Stella +
Stella +

Auto: 1M BCB x2

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna