przez vehicle » 26 września 2009, 19:25
Witam. Mój problem jest następujący i w związku z tym mam prośbę o podpowiedź co z tym dalej zrobić.
Mam Seata Leona 1.6 16 V 2003 r. model 2004, silnik BCB. Silnik raz odpala, a raz nie. Kontrolki po włączeniu zapłonu prawidłowo gasną, rozrusznik kręci, lecz silnik nie odpala. Tak się dzieje na zimnym i gorącym silniku - nie ma reguły. Na 10 uruchomień, nie odpala 2-3 razy. Obroty są prawidłowe, spalanie w normie. silnik ma właściwą moc. Po podłączeniu VAG - pokazuje błąd dot. przekaźnika pompy paliwowej. Jednak mechanik twierdzi, że nie bardzo mu pasuje na tą usterkę, bo w przeciwnym wypadku pompa paliwowa by nie pracowała. Twierdzi, iż może to być sterownik pompy paliwowej. Zaznaczam, że żaden immobilizer, czy też stacyjka pętla immo na niej i jej kostka nie stanowią tego problemu - zostało sprawdzone i wykluczone, jako ewentualna opisywana usterka. Zamierzam zakupić taki przekaźnik, który kosztuje ponad 200 zł. Proszę o poradę, czy faktycznie przekaźnik pompy paliwa może płatać takiego figla. Gdzie ten przekaźnik się znajduje - jakim numerem jest oznaczony ? Pozdrawiam.
[ Dodano: Sob 26 Wrz, 2009 ]
Chcę jeszcze dodać, iż za drugim razem, tzn. się gdy drugi raz przekręcam kluczyk w stacyjce, to zawsze silnik odpala.