Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

wykrylem problemik u siebie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

wykrylem problemik u siebie

Postprzez coolibeer » 28 marca 2005, 13:31

Panowie znacie moze przyczyne gdy wlaczam klimatyzacje czuje lekkie drgania na kierownicy oraz w czasie gdy testuje wagiem ta funkcjie od przegzania silnika. Podejrzewam krzywe wiatraki od wentylatorow spotkaliscie sie juz z takim problemem?
Raz mi sie wlaczylo to przegzanie jak stalem 15 min na wlaczonym silniku to kierownica mi zaczela drzec.
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Reklama

Re: wykrylem problemik u siebie

Postprzez prospect » 28 marca 2005, 14:33

Miałem u siebie w poprzednim leonie podobny objaw.Jak wlaczalem klime przez doslownie 10sekund mialem drgania na kierwonicy.I automatycznie odczuwałem spadek mocy ale to normalne przy tak malym silniku jak 1,4 :-)
prospect

Postprzez Tonny S » 28 marca 2005, 16:37

prospect napisał(a):automatycznie odczuwałem spadek mocy ale to normalne przy tak malym silniku jak 1,4 :-)
Dokladnie tak jest - na wolnych obrotach kompresor klimy za bardzo obciaza silnik, przy narmalnej jezdzie nie powinno byc problemow
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez coolibeer » 28 marca 2005, 17:43

Tonny S, mozliwe ze sa pokrzywione lapy od wiatrrakow?
coolibeer
FR
FR

Postprzez Tonny S » 28 marca 2005, 18:14

coolibeer, a co maja wiatraki do klimatyzacji ??
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez marti » 28 marca 2005, 21:24

Tonny S napisał(a):coolibeer, a co maja wiatraki do klimatyzacji ??

to że jak klime włączasz to wiatraki powinny ruszyć :-D :-D :-D
pozdrawiam
Marti :)
marti
Sport
Sport

Auto: Leon TDI swap ARL+

Postprzez coolibeer » 28 marca 2005, 21:36

kurde te wiatraki 2 ktore mam nei wiem chyba do chlodzenia silnika jak je obkrecam to jeden ociera o scianke plastikowoa. Dzisiaj znowu mi sie wlaczyl jak satlem nie 10 a 20 min na wlaczonym silniku. WLacza sie i na kierownicy mam wibracje i to spore. Tonny S, nie chodzi mi tylko o klime jak widzisz wyzej przeczytaj dokladniej chodzi mi o wibracje na kierownicy po wlaczeniu chlodzenie silnika. Zauwazylem ze wiatraki sa krzywe.
coolibeer
FR
FR

Postprzez colin » 28 marca 2005, 22:45

coolibeer napisał(a):Panowie znacie moze przyczyne gdy wlaczam klimatyzacje czuje lekkie drgania na kierownicy oraz w czasie gdy testuje wagiem ta funkcjie od przegzania silnika. Podejrzewam krzywe wiatraki od wentylatorow spotkaliscie sie juz z takim problemem?
Raz mi sie wlaczylo to przegzanie jak stalem 15 min na wlaczonym silniku to kierownica mi zaczela drzec.

Z racji ze kompresor klimy (i wiatraki oraz inne uzadzenia elektryczne powoduja ze alternator tez go obciaza) obciaza silnik, to bez ingerencji sterownika obroty by spadly do dosyc niskich i niepokojacych wartosci, albo nawet silnik by zgasl. Natomiast ECU podaje (sterujac przepustnica albo elektrozaworami) dodatkowe powietrze (i tymsamym paliwo) aby silnik generowal wieksza moc na niskich obrotach co powinno skutkowac praca silnika na odpowiednich obrotach. Problem w tym ze czasami powstaja niestety drgania przez zwiekszone obciazenie silnika na tak niskich obrotach. Podobne mozna zauwazyc wciskajac podczas jazdy na bardzo niskich obrotach gaz w podloge.
W wielu samochodach takie zjawisko wystepuje nawet gdy nie ma klimatyzacji a wlaczymy duzo odbiornikow pradu.
Jedyne proste likarstwo na to to poprostu podniesc wolne obroty, co niestety nie jest zawsze mozliwe...

Taka moja teoria :)
colin

Postprzez Tonny S » 29 marca 2005, 06:33

coolibeer napisał(a): Tonny S, nie chodzi mi tylko o klime jak widzisz wyzej przeczytaj dokladniej chodzi mi o wibracje na kierownicy po wlaczeniu chlodzenie silnika. Zauwazylem ze wiatraki sa krzywe.
To przeczytaj mój post pierwszy i Prospecta to sie dowiesz o co chodzi a ten mały wiatraczek zadnych wibracji nie jest w stanie wytworzyć zwłaszcza na kierownicy.

martiMi się zadne wentylatory nie właczają jak już to kompresor klimy a to 2 różne sprawy.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez coolibeer » 29 marca 2005, 08:59

Tonny S, ok dzieki dzisisaj jeszce to sprawdze. A to co pisal prospect raz silnik mi sie wylaczyl i odczulem spadek obrotow wiec ma racje. Dzisiaj jeszce raz wszystko wagiem przelece bo cos czuje ze tez jest nie tak z czujnikiem temperatury nie tak.
coolibeer
FR
FR

Postprzez PAWEL20VT4 » 29 marca 2005, 19:22

Tonny S napisał(a):
coolibeer napisał(a): Tonny S, nie chodzi mi tylko o klime jak widzisz wyzej przeczytaj dokladniej chodzi mi o wibracje na kierownicy po wlaczeniu chlodzenie silnika. Zauwazylem ze wiatraki sa krzywe.
To przeczytaj mój post pierwszy i Prospecta to sie dowiesz o co chodzi a ten mały wiatraczek zadnych wibracji nie jest w stanie wytworzyć zwłaszcza na kierownicy.

martiMi się zadne wentylatory nie właczają jak już to kompresor klimy a to 2 różne sprawy.

Tony, ale jak włanczasz klimę i ona chodzi to oba wiatraki powinny ruszyć na pierwszym biegu, tak przynajmniej jest u mnie i z tego co wiem tak być powinno :) jeżeli wiatrak obciera to drgania moga przenosić sie na karoserię i kierownice. Wiatraki są w takiej obudowie i mocowania ich mają podłużne dziury wiec można regulować ich ustawienie w obudowie.

podrawiam
Ponad 1470 KM i 2030 Nm w garażu :)
-----------------------------------------
www.Quercus.pl
-----------------------------------------
PAWEL20VT4
Sympatyk LeonClub

Auto: 4x4 1.8T;A6 3.0 TDI

Postprzez marti » 29 marca 2005, 19:44

PAWEL20VT4 napisał(a):
Tonny S napisał(a):

Tony, ale jak włanczasz klimę i ona chodzi to oba wiatraki powinny ruszyć na pierwszym biegu, tak przynajmniej jest u mnie i z tego co wiem tak być powinno :) jeżeli wiatrak obciera to drgania moga przenosić sie na karoserię i kierownice. Wiatraki są w takiej obudowie i mocowania ich mają podłużne dziury wiec można regulować ich ustawienie w obudowie.

podrawiam

nie wiem jaką klimę ma PAWEŁ24vt, manualną czy klimatronic ?

jedno jest pewne TonnyS że w manualnej jak klime włączasz to oba wiatraki ruszają na 1 biegu tak być powinno, natomiast jak powinno być w climatronicu to nie wiem :|

ps.

coolibeer, jak masz jakieś problemy z klimą i będziesz w wawie to wpadnij do
Diagtronika chłopaki to spece od klimy i całej elektroniki napewno ci pomogą :D

wiem bo sam problem miałem tzw. nierozwiązywalny dla innych warsztatów właśnie z klimą

i po wizycie u wspomnianych panów jak ręką odjął :brawo:
pozdrawiam
Marti :)
marti
Sport
Sport

Auto: Leon TDI swap ARL+

Postprzez AdamTower » 30 marca 2005, 10:23

Ja mam to samo, mam drgania i wibracje na kierownicy jak stoję, na wolnych obrotach, ale u mnie jest znajoma przyczyna - lekko skrzywiony jeden wentylator, tzn jego osadzenie, poniważ auto było uszkodzone. Zawsze są inne wydatki niż nowe wentylatory. :roll:
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna