Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
podczas wymiany oleju wymień tylko filtr oleju
Zrozumiałem, że jaki filtr się powinno wymienić razem z olejem.kalumet napisał(a):podczas wymiany oleju wymień tylko filtr oleju
a reszta filtrów to co ?
skąd ma wiedzieć kiedy ostatnio były wymieniane
ktoś kto sprzedaje auto przeważnie stara się je tak sprzedać aby to zrobić przed wymianą tych rzeczy
a choćby były z miesiąc wcześniej to i tak to autu nie zaszkodzi a koszt tych filtrów nie jest wysoki
roosman napisał(a):Zrozumiałem, że jaki filtr się powinno wymienić razem z olejem.
soppel napisał(a):Rado1.6, dzięki za słowa otuchy
Zapomniałem dodać, że mam problem z czyjnikiem temparatury zewnętrznej, a raczej jego brakiem. Komputer pokazuje mi temperature 26 st. C. Na forum poszukałem gdzie taki czujnik się znajduje i chciałem zobaczyć czy jest dobrze podłączony itp. Niestety nie znalazłem go tam gdzie się spodziewałem :/ Czy może mi ktoś napisać jaki czyjnik powienienem zakupić (wiem, że sa 4- lub 2-pinowe).
Rado1.6 napisał(a):Z tego co wiem to nie jest to kosztowna sprawa... U mnie tez będzie trzeba wkrótce wymienić ale narazie nawet nie pytałem... Narazie nic mi się nie pokazało od EGR bo chyba to o tym mówisz... Poszukaj na forum napewno ktoś już o tym pisał... Odradzam też korzystanie z ASO w takich sprawach... Liczą sobie niezła kaske.
soppel napisał(a):- nie wymieniłem jeszcze oleju, nie mam pojęcia jaki był zalany wcześniej, przebieg 140 tys., zastanawiam się czy zalać 5w40, np. Mobil (łatwo dostępny)?
soppel napisał(a):- jakie filtry powinno się wymienić podczas wymiany oleju? co do firm to wybiorę albo Man albo Hetich (nie wiem czy dobrze napisałem);
soppel napisał(a):- podczas przyspieszania gałka zmiany biegów drga, a czasami całe auto potrafi to robić :/ - jest to rzadkie ale odczuwalne dla kierującego i pasażera;
soppel napisał(a):Miał ktoś z forumowiczów do czynienia z:
- Auto-Service Zbożny - ul. Jaworska 4
Staszek20VT napisał(a):a jak nie z nimi, to z użytkownikiem Dano, on ma dokładniejsze namiary na godny polecenia warsztat przy ulicy Jaworskiej 4 niedaleko stacji PKP Wrocław Mikołajów.
soppel napisał(a):- nie wymieniłem jeszcze oleju, nie mam pojęcia jaki był zalany wcześniej, przebieg 140 tys., zastanawiam się czy zalać 5w40, np. Mobil (łatwo dostępny)?
[quote] [/quote]
cyc999 napisał(a):Ogólnie BCB to kosztowny silnik z tego co zauważyłem
the_driver napisał(a):nie mówiąc już o wymianie, gdzie trzeba zdejmować pas przedni, bo silnik jest ustawiony wzdłużnie.
Rado1.6 napisał(a):the_driver, ale i VW i Seat każe sobie niezle płacić, więc uzasadnienie że to VW jest tu akurat mało ważne.
Kozak napisał(a):chyba Ci się coś pomyliło , w Leonie ( i innych autach mu podobnych ) nigdy żaden silnik nie był zamontowany wzdłużnie
the_driver napisał(a):Kozak napisał/a:
chyba Ci się coś pomyliło , w Leonie ( i innych autach mu podobnych ) nigdy żaden silnik nie był zamontowany wzdłużnie
a 1.8 20v w Pasku B5 to niby jak?
Kozak napisał(a): napisał/a:
chyba Ci się coś pomyliło , w Leonie ( i innych autach mu podobnych ) nigdy żaden silnik nie był zamontowany wzdłużnie
the_driver napisał(a):a 1.8 20v w Pasku B5 to niby jak?
kalumet napisał(a):1.8 20V
kalumet napisał(a):the_driver, widziałeś kiedykolwiek silnik 1.8 20V
Felype napisał(a):Jedyna rzecz na jaką można narzekać to rzeczywiście skrzynia biegów, jest dosyć głośna i czasami biegi ciężko wchodzą.
Najciężej wchodzi mi dwójka, ale tylko przy redukcji. Czy można coś na to zaradzić?
Sammael napisał(a):kupiłeś w salonie? bo jak Twój i jesteś tego pewny to się dalej nie czepiam.
Felype napisał(a):zrobił nim 17,5 tyś w 4 lata,
Felype napisał(a):Ta ciężko wchodząca 2 uaktywniła się ostatnio przy mrozach, zobaczę jak będzie jak zrobi się cieplej i najwyżej podjadę z tym do ASO.
Sammael napisał(a):Masakra... tyle to ja w pół roku robie
Felype napisał(a):Na wiosnę wymienię ten olej w skrzyni, razem z innymi płynami.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości