Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 1.6 16v BCB - Same problemy :(

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 1.6 16v BCB - Same problemy :(

Postprzez soppel » 10 grudnia 2009, 09:13

Witam,

od 2 miesięcy jestem (narazie niezbyt szczęśliwym) posiadaczem Leona 1.6 16v BCB z 2003 r.
Wymieniłem w nim dotychczas pasek rozrządu, przednie/tylnie tarcze i klocki hamulcowe, czyjnik świateł stopu, regulator napięcia (chyba) w alternatorze, skrzynke bezpieczników (tą nad akumulatorem) i końca nie widać..... :/

Pojawiły się kolejne problemy:
- nie wymieniłem jeszcze oleju, nie mam pojęcia jaki był zalany wcześniej, przebieg 140 tys., zastanawiam się czy zalać 5w40, np. Mobil (łatwo dostępny)?
- jakie filtry powinno się wymienić podczas wymiany oleju? co do firm to wybiorę albo Man albo Hetich (nie wiem czy dobrze napisałem);
- zapaliła się kontrolka "check engine", znajomy sprawdził mi to na komputerze i okazało się że pokazuje bląd związany z regulatorem recyrkulacji powietrza (tyle się dowiedziałęm - niestety nie wiem dokładnie jaki to błąd) - czy to może być związane z przepustnicą?
- podczas przyspieszania gałka zmiany biegów drga, a czasami całe auto potrafi to robić :/ - jest to rzadkie ale odczuwalne dla kierującego i pasażera;
- podczas zmiany biegów z 1na2 i 2na3 (przy wyższych tego nie zauważyłem) coś mi puka (nie wiem jak to określić), jest to pojedyncze puknięcie, dośc słyszalne;

Możecie się wypowiedzieć, co może być przyczyną powyższych kłopotów.

Coś czuje, że nieźle się wpakowałem w zakup tego Leona. Mam nadzieje, że niedługo skończą się moje wydatki na jego naprawę.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
soppel
Stella
Stella

Auto: Seat

Reklama

Re: Leon 1.6 16v BCB - Same problemy :(

Postprzez kalumet » 10 grudnia 2009, 11:03

ja leję olej 5w50 mobil1 ale 4w40 będzie w sam raz
wymień filtr powietrza, kabinowy, oleju i paliwa ( znajduje się przed tylnym prawym kołem), filtry najlepiej z manna ( napisz do Mosia, ma dobre ceny filtrów)
sprawdź poduchy silnika i skrzyni, pewnie nadają się do wymiany
Obrazek
kalumet
Sport
Sport

Auto: na dopalaczu

Postprzez roosman » 10 grudnia 2009, 11:15

podczas wymiany oleju wymień tylko filtr oleju (powiązane jedno z drugim)
Jaki olej, tu masz obszerny temat -> viewtopic.php?t=790

te drgania to najprawdopodobniej skrzynia biegów padnięta (typowa usterka w 1.6 16) np tutaj -> viewtopic.php?t=17062&highlight=skrzynia , ale jest też kilka innych tematów - odsyłam do "szukaj"

o błędzie związanym z check engine i recyrkulacją spalin też już było na forum, ale nie pamiętam -> poszukaj, na pewno znajdziesz. Pozrawiam
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez soppel » 10 grudnia 2009, 12:16

A może mi ktoś podać namiary na dobrego mechanika we Wrocławiu, który poradziłby sobie z wyżej wymienionymi problemami?

Na forum polecana jest firma DynoSoft. Ale nie wiem czy oni się zajmują np. skrzyniami.
Miał ktoś z forumowiczów do czynienia z:
- Piotr Puźniak - ul. Koszycka chyba, nie wiem dokładnie
- Auto-Service Zbożny - ul. Jaworska 4
soppel
Stella
Stella

Postprzez erol » 10 grudnia 2009, 12:26

zapytaj Asgaard - a on kiedyś polecał kogoś od napraw skrzyni biegów w okolicach Wrocławia. Kto to był i gdzie niestety nie pamiętam...
ASV/ARL+
Powered by ECUProject
Kanapowiec C5 2.0 16v 103 KW
Laguna 3 GT 134 KW
erol
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Postprzez Staszek20VT » 10 grudnia 2009, 12:30

Skontaktuj się z Dynosoftem, a jak nie z nimi, to z użytkownikiem Dano, on ma dokładniejsze namiary na godny polecenia warsztat przy ulicy Jaworskiej 4 niedaleko stacji PKP Wrocław Mikołajów.
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez kalumet » 10 grudnia 2009, 12:34

podczas wymiany oleju wymień tylko filtr oleju

a reszta filtrów to co ?
skąd ma wiedzieć kiedy ostatnio były wymieniane
ktoś kto sprzedaje auto przeważnie stara się je tak sprzedać aby to zrobić przed wymianą tych rzeczy
a choćby były z miesiąc wcześniej to i tak to autu nie zaszkodzi a koszt tych filtrów nie jest wysoki
Obrazek
kalumet
Sport
Sport

Postprzez roosman » 10 grudnia 2009, 12:41

kalumet napisał(a):
podczas wymiany oleju wymień tylko filtr oleju

a reszta filtrów to co ?
skąd ma wiedzieć kiedy ostatnio były wymieniane
ktoś kto sprzedaje auto przeważnie stara się je tak sprzedać aby to zrobić przed wymianą tych rzeczy
a choćby były z miesiąc wcześniej to i tak to autu nie zaszkodzi a koszt tych filtrów nie jest wysoki
Zrozumiałem, że jaki filtr się powinno wymienić razem z olejem.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez kalumet » 10 grudnia 2009, 12:53

roosman napisał(a):Zrozumiałem, że jaki filtr się powinno wymienić razem z olejem.

filtr powietrza i kabinowy wymieniam co 10k razem z olejem i chyba każdy tak robi :ok:
Obrazek
kalumet
Sport
Sport

Postprzez Rado1.6 » 10 grudnia 2009, 12:59

Co do skrzyni to się nie przejmuj . Jak działa to jest wszystko OK . U mnie tez drży . a co do pukania to masz poduszkę skrzyni biegów już nadwyrężoną . Też mam ten piekelny zestaw czyli 1.6 16v i kiepawą skrzynię. Pozdrawiam :)

[ Dodano: Czw 10 Gru, 2009 ]
PS. mój był zalewany tym: Shell Helix Ultra Racing 10W-60 a zmieniłem na 10W-40
Rado1.6
Sport
Sport

Auto: Leon 'o2 BcB--

Postprzez soppel » 10 grudnia 2009, 13:18

Rado1.6, dzięki za słowa otuchy ;)

Zapomniałem dodać, że mam problem z czyjnikiem temparatury zewnętrznej, a raczej jego brakiem. Komputer pokazuje mi temperature 26 st. C. Na forum poszukałem gdzie taki czujnik się znajduje i chciałem zobaczyć czy jest dobrze podłączony itp. Niestety nie znalazłem go tam gdzie się spodziewałem :/ Czy może mi ktoś napisać jaki czyjnik powienienem zakupić (wiem, że sa 4- lub 2-pinowe).
soppel
Stella
Stella

Postprzez vehicle » 10 grudnia 2009, 13:38

soppel napisał(a):Rado1.6, dzięki za słowa otuchy ;)

Zapomniałem dodać, że mam problem z czyjnikiem temparatury zewnętrznej, a raczej jego brakiem. Komputer pokazuje mi temperature 26 st. C. Na forum poszukałem gdzie taki czujnik się znajduje i chciałem zobaczyć czy jest dobrze podłączony itp. Niestety nie znalazłem go tam gdzie się spodziewałem :/ Czy może mi ktoś napisać jaki czyjnik powienienem zakupić (wiem, że sa 4- lub 2-pinowe).

Stuki i drgania - należy wymienić poduszki przy skrzyni biegów. Jeśli nie wiesz jaki przedtem był olej w silniku, to zalej półsyntetyk Castrol Magnatec 10W40. Podajesz, że Twój Leon posiada przebieg 140 tys. - wątpliwe....patrząc na to, o czym opisujesz. Też mam takiego Leona i miałem trochę problemów -(czujnik temperatury, wentylator chłodnicy oraz przekaźnik pompy paliwa). Tarcze oraz klocki jeszcze mam oryginalne - (przebieg 103 tys.)
Zakup od Niemca - bez pośrednictwa handlarzy. Jest możliwość sprawdzenia przebiegu, jeśli był serwisowany w kraju. Czujnik temperatury znajduje się pod przednim zderzakiem z lewej strony. Pozdrawiam.
vehicle

Postprzez Rado1.6 » 10 grudnia 2009, 14:04

soppel, nie ma sprawy. Trzeba sobie pomagać. Powiem też że mi się trafiły usterki wymagające dużej ilości kasy w przeciągu kilku miesięcy. (rozrząd , wydech , 2 cewki , hamulce też do wymiany ale dopiero na sezon , zamek w klapie bagażnika i drzwiach kierowcy , zepsuty nawiew , przeciekające drzwi :P i tak dalej ) Nie chce też martwic ale będziemy naprawdę mieli problemy ze skrzynią. Więc o skrzynie narazie się nie martw ale doglądaj jej i nie katuj.
vehicle, ja mam przebieg 154tyś i mam tez wiele usterek związanych z poduszkami silnika i skrzyni i ogólnie elementami które z czasem się zużywają, więc ja bym nie wnioskował że autko ma więcej przebiegu.
Rado1.6
Sport
Sport

Postprzez soppel » 10 grudnia 2009, 14:27

Rado1.6,
orientujesz się może ile taka wymiana poduszek może mnie wynieść ?
Miałeś może jakieś problemy z "regulatorem recyrkulacji poiwetrza"?
soppel
Stella
Stella

Postprzez Rado1.6 » 10 grudnia 2009, 14:36

Z tego co wiem to nie jest to kosztowna sprawa... U mnie tez będzie trzeba wkrótce wymienić ale narazie nawet nie pytałem... Narazie nic mi się nie pokazało od EGR bo chyba to o tym mówisz :)... Poszukaj na forum napewno ktoś już o tym pisał... Odradzam też korzystanie z ASO w takich sprawach... Liczą sobie niezła kaske.
Rado1.6
Sport
Sport

Postprzez vehicle » 10 grudnia 2009, 15:19

Rado1.6 napisał(a):Z tego co wiem to nie jest to kosztowna sprawa... U mnie tez będzie trzeba wkrótce wymienić ale narazie nawet nie pytałem... Narazie nic mi się nie pokazało od EGR bo chyba to o tym mówisz :)... Poszukaj na forum napewno ktoś już o tym pisał... Odradzam też korzystanie z ASO w takich sprawach... Liczą sobie niezła kaske.

Zgodzę się z tym, żeby nie wymieniać poduszek w ASO, ale należy wymienić na oryginalne, bo inaczej kaplica.....
vehicle

Postprzez soppel » 10 grudnia 2009, 16:04

Bywam też często w Rybniku bądź Kaliszu. Może w tych miastach znajdzie się godny polecenia mechanik?
Seat Leon 1.6 105KM BCB 2003r.
soppel
Stella
Stella

Postprzez bugajek » 10 grudnia 2009, 17:00

1 poduszka ok. 150 PLNów, z tego co pamiętam
Łoś myśliciel :D
zaprasza na bloga

Obrazek
bugajek
Sympatyk LeonClub

Auto: Moose

Postprzez bacardi » 10 grudnia 2009, 19:51

soppel napisał(a):- nie wymieniłem jeszcze oleju, nie mam pojęcia jaki był zalany wcześniej, przebieg 140 tys., zastanawiam się czy zalać 5w40, np. Mobil (łatwo dostępny)?

np. Mobil1 5W50 bedzie bardzo dobry, sam na nim jezdze od lat...
soppel napisał(a):- jakie filtry powinno się wymienić podczas wymiany oleju? co do firm to wybiorę albo Man albo Hetich (nie wiem czy dobrze napisałem);

no na pewno oleju, ori jest mann, mozna tez podjechac do aso, od jakiegos czasu maj promocje i ori filtr kosztuje cos 20pln i tam kupuje... warto wymienic tez filtr paliwa co 1-2 wymiany oleju...
soppel napisał(a):- podczas przyspieszania gałka zmiany biegów drga, a czasami całe auto potrafi to robić :/ - jest to rzadkie ale odczuwalne dla kierującego i pasażera;

lekkie drganie samej galki podczas ruszania/przyspieszania jesli trzyma sie na niej reke jest normalne w BCB, jesli dzieje sie cos wiecej to jak pisali poprzednicy najprawdopodobniej poduszka pod skrzynia biegow... najlepiej kupic ori poza aso, koszt ok 120pln, boczne to juz ok 300pln za sztuke...
soppel napisał(a):Miał ktoś z forumowiczów do czynienia z:
- Auto-Service Zbożny - ul. Jaworska 4

Staszek20VT napisał(a):a jak nie z nimi, to z użytkownikiem Dano, on ma dokładniejsze namiary na godny polecenia warsztat przy ulicy Jaworskiej 4 niedaleko stacji PKP Wrocław Mikołajów.

to ten sam warsztat :]
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Postprzez vehicle » 10 grudnia 2009, 20:25

soppel napisał(a):- nie wymieniłem jeszcze oleju, nie mam pojęcia jaki był zalany wcześniej, przebieg 140 tys., zastanawiam się czy zalać 5w40, np. Mobil (łatwo dostępny)?

Sam piszesz, że nie wiesz jaki olej jest zalany w silniku Twojego Leona....? W tej sytuacji ryzyko jest zalanie olejem syntetycznym, gdyż mógł być półsyntetyk i co ? Poczytaj sobie o skutkach takiego działania..... Pozdrawiam.

edit by bono;
do cytowania używamy tagów
Kod: Zaznacz cały
[quote] [/quote]

Możesz też cytować zaznaczając tekst i wciskając "chmurkę" w prawym narożniku posta,
poprawiłem cytat
vehicle

Postprzez cyc999 » 12 grudnia 2009, 18:40

Ja ostatnio robilem u siebie remont silnika bo wciagał olej i mialem przedmuchy, remont glowicy 1400 (zawory prowadnice uszczelniacze planowanie) pierscienie (140 PLN za cylinder) i jeszcze jakies drobnostki i wyszło 3000. Dwa miesiace temu przerabialem cewki zaplonowe tez kosztowne ok 110 PLN za sztukę na allegro. Cena rozrządu też nie jest mała. Ogólnie BCB to kosztowny silnik z tego co zauważyłem.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Auto: Leonard 1M BCB

Postprzez Rado1.6 » 13 grudnia 2009, 12:34

Rozrząd jest baaardzo drogi... Zwłaszcza w ASO. Co do cewki to problemy z nimi miałeś nie tylko Ty, u mnie padały jedna za drugą... W ASO koszt też o wiele wyższy niż na allegro... BCB jest kosztowny za to jak go się du kultury doprowadzi to odwdzięcza się bezawaryjnością.

Prosiłem Cię o nie nadużywanie emotów i używanie znaków przystankowych. Co Ty w przedszkolu jesteś? Czy dorosły facet z Ciebie? - Staszek20VT
Rado1.6
Sport
Sport

Postprzez bacardi » 13 grudnia 2009, 14:10

nie przesadzajcie, bo sie ludzie przestrasza... pierwsze cewki faktycznie padaly w BCB (ale to element plug&play), ale poza tym wielkich kosztowych problemow z tym silnikiem nie ma, trzeba tylko o niego dbac jak o kazdy...
bacardi
Sympatyk LeonClub

Postprzez the_driver » 13 grudnia 2009, 14:34

cyc999 napisał(a):Ogólnie BCB to kosztowny silnik z tego co zauważyłem

jak każdy inny 1.6 16v z grupy VW. części do wszystkich są te same. do 1.8 rozrząd jest jeszcze droższy, nie mówiąc już o wymianie, gdzie trzeba zdejmować pas przedni, bo silnik jest ustawiony wzdłużnie.
z moim BCB też jest trochę problemów, ale to wynik zaniedbań poprzednich właścicieli. jak się dba, to będzie działać dobrze.
the_driver
Stella +
Stella +

Auto: 1M BCB

Postprzez Kozak » 13 grudnia 2009, 15:18

the_driver napisał(a):nie mówiąc już o wymianie, gdzie trzeba zdejmować pas przedni, bo silnik jest ustawiony wzdłużnie.

chyba Ci się coś pomyliło , w Leonie ( i innych autach mu podobnych ) nigdy żaden silnik nie był zamontowany wzdłużnie
a druga sprawa to w większości samochodów z wzdłużnym silnikiem nie trzeba demontować przodu do wymiany rozrządu

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Rado1.6 » 13 grudnia 2009, 18:28

Kozak, on chciał przyszpanować wiedzą techniczną na temat samochodów.
the_driver, ale i VW i Seat każe sobie niezle płacić, więc uzasadnienie że to VW jest tu akurat mało ważne.

Prosiłem Cię o nie nadużywanie emotów i używanie znaków przystankowych. Co Ty w przedszkolu jesteś? Czy dorosły facet z Ciebie? - Staszek20VT
Rado1.6
Sport
Sport

Postprzez grzechu83 » 14 grudnia 2009, 13:51

Co do błędu recyrkulacji spalin (EGR), to podstawa to kasowanie i obserwacja. Jeśli błąd powróci, można wyczyścić EGR - pisałem gdzieś jak można to zrobić. Jeśli poza błędem nie ma innych problemów, to tylko tyle. U mnie jak padał EGR to auto chodziło tragicznie (ogólne szarpania i wahania nastrojów). Nowy EGR rozwiązał sprawę, ale wygląda, że u Ciebie to jeszcze nie to.
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Postprzez Rado1.6 » 14 grudnia 2009, 13:59

najlepiej byłoby EGR'a wyrzucić to tylko komplikuje życie, ja na razie z TYM nie miałem problemu ale zapewne pojawi się jak będę dorzucał dolot.

Rado1.6
Sport
Sport

Postprzez the_driver » 16 grudnia 2009, 18:06

Rado1.6 napisał(a):the_driver, ale i VW i Seat każe sobie niezle płacić, więc uzasadnienie że to VW jest tu akurat mało ważne.

ceny części poza ASO nie są aż tak wygórowane, porównywalne z innymi markami. zresztą chodzi o to, że części do BCB kosztują tyle samo co do AZD czy AUS i nie ma co się spinać, że to drogi w utrzymaniu silnik.
Kozak napisał(a):chyba Ci się coś pomyliło , w Leonie ( i innych autach mu podobnych ) nigdy żaden silnik nie był zamontowany wzdłużnie

a 1.8 20v w Pasku B5 to niby jak?
the_driver
Stella +
Stella +

Postprzez kalumet » 16 grudnia 2009, 19:48

the_driver napisał(a):Kozak napisał/a:
chyba Ci się coś pomyliło , w Leonie ( i innych autach mu podobnych ) nigdy żaden silnik nie był zamontowany wzdłużnie

a 1.8 20v w Pasku B5 to niby jak?

:o :o :o
the_driver, widziałeś kiedykolwiek silnik 1.8 20V ??
chyba nie w aucie z grupy VAG
silnik jest umieszczony poprzecznie i nic nie trzeba rozbierać aby wymienić rozrząd
Obrazek
kalumet
Sport
Sport

Postprzez Kozak » 17 grudnia 2009, 00:26

Kozak napisał(a): napisał/a:
the_driver napisał(a):a 1.8 20v w Pasku B5 to niby jak?

a czy Pasek jest podobny do Leona ??
Temat jest o Leonie BCB więc co piszesz o Pasku

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez oczkolek » 17 grudnia 2009, 13:31

kalumet napisał(a):1.8 20V

Ten silnik nigdy nie był zamontowany wzdłużnie ani w Pasku ani tym bardziej w Leonie.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Felype » 17 grudnia 2009, 14:10

Kończąc jałową dyskusję o silnikach ustawionych wzdłużnie:) i wracając do tematu, posiadam Leona BCB i wydaje mi się, że trochę demonizujecie ten silnik. Co prawda, mój nie ma dużego przebiegu bo tylko 25tyś, ale uważam że jak się o niego dba to potrafi odwdzięczyć się bezawaryjnością i całkiem niezłą jak na taką pojemność dynamiką.
Na wiosnę planuję zrobić dolot z airboxem, więc mam nadzieję, że tej dynamiki jeszcze trochę przybędzie ;)
Jedyna rzecz na jaką można narzekać to rzeczywiście skrzynia biegów, jest dosyć głośna i czasami biegi ciężko wchodzą.
Najciężej wchodzi mi dwójka, ale tylko przy redukcji. Czy można coś na to zaradzić?
Felype
Sport
Sport

Auto: Leon 1M BCB

Postprzez Kozak » 17 grudnia 2009, 14:17

oczkolek, co Ty gadasz ?? a jaki Ty masz silnik w swoim Leo ?? i jak jest zamontowany ??

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez oczkolek » 17 grudnia 2009, 14:24

Kozak, miało być wzdłużnie coś mi się po..., za dużo śniegu. :olaboga: :kreci: Już poprawiłem. Chyba musze iść już do domu :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez nass » 17 grudnia 2009, 21:14

sorry za OT, ale w autach grupy VW silniki są/były montowane zarówno wzdłużnie jak i poprzecznie. Co do wspomnianego Passata to zależy od generacji, np w B5 wszystkie silniki (w tym np 1.8) były montowane wzdłużnie -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Passat

pzdr
nass
Stella +
Stella +

Auto: 1M TS

Postprzez Rado1.6 » 18 grudnia 2009, 16:53

No i doczekałem się kolejnego problemu. Ehh. Tak się trzęsie od 80km/h w górę, że wytrzymać się nie da. Chyba mi się już wszystkie poduszki silnika zużyły, wraz z poduszkami skrzyni bo i gałeczka nieżle lata.
Rado1.6
Sport
Sport

Postprzez the_driver » 19 grudnia 2009, 14:25

kalumet napisał(a):the_driver, widziałeś kiedykolwiek silnik 1.8 20V ??

no teraz to się nie popisałeś wiedzą.
nass, dzięki za wsparcie, bo normalnie by nie zrozumieli.
Kozak, sprawdź informacje zanim zaczniesz się spierać :) tak się składa, że silniki wzdłużnie ustawione widziałem u znajomych, więc wiem co piszę

Radziu, trafiłeś widocznie w słaby egzemplarz. chociaż u mnie był konieczny remont silnika, więc też nie wybrałem najlepiej.
ogólnie nie ma co dramatyzować, nawet w najlepszych samochodach zdarzają się awarie
the_driver
Stella +
Stella +

Postprzez Sammael » 19 grudnia 2009, 14:30

leon nie miał wzdłużnych silników - i może na tym poprzestańmy? ;)
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5

Postprzez the_driver » 19 grudnia 2009, 17:16

ok, ale ja pisałem wtedy ogólnie o silnikach VAG
the_driver
Stella +
Stella +

Postprzez Felype » 19 grudnia 2009, 18:24

Felype napisał(a):Jedyna rzecz na jaką można narzekać to rzeczywiście skrzynia biegów, jest dosyć głośna i czasami biegi ciężko wchodzą.
Najciężej wchodzi mi dwójka, ale tylko przy redukcji. Czy można coś na to zaradzić?

Ponawiam swoje pytanie bo zaginęło w gąszczu dyskusji nie na temat.
Felype
Sport
Sport

Postprzez Sammael » 19 grudnia 2009, 18:28

zmienić skrzynię, które w 1.6 padały jak muchy. Nie chce być złym prorokiem ale szykuj się.
Sammael
Sympatyk LeonClub

Postprzez Felype » 19 grudnia 2009, 18:30

Po 25 tyś. wysypałaby się skrzynia? To raczej mało prawdopodobne. Może kwestia smarowania albo regulacji?
Felype
Sport
Sport

Postprzez Sammael » 19 grudnia 2009, 18:32

powiedz mi... leon 1M i 25 tys. km?
kupiłeś w salonie? bo jak Twój i jesteś tego pewny to się dalej nie czepiam.
Sammael
Sympatyk LeonClub

Postprzez bacardi » 19 grudnia 2009, 18:46

trudo powiedziec po samym opisie, ale mozliwe ze mozna wyregulowac a wodzikach (gdzies byl nawet temat z fotorelacja), aczkolwiek to zmudna praca... generalnie w bcb jest z tym problem i (oczywiscie nie wiem jak to dokladnie wyglada u Ciebie) wcale nie oznacza skrzyni do wymiany...
bacardi
Sympatyk LeonClub

Postprzez Felype » 19 grudnia 2009, 18:52

Sammael napisał(a):kupiłeś w salonie? bo jak Twój i jesteś tego pewny to się dalej nie czepiam.

ja jestem drugim właścicielem, poprzedni zrobił nim 17,5 tyś w 4 lata, też nie chciałem w to uwierzyć ale auto jest z polskiego salonu i ma udokumentowaną całą przeszłość.
Ta ciężko wchodząca 2 uaktywniła się ostatnio przy mrozach, zobaczę jak będzie jak zrobi się cieplej i najwyżej podjadę z tym do ASO.
Felype
Sport
Sport

Postprzez Sammael » 19 grudnia 2009, 19:05

Felype napisał(a):zrobił nim 17,5 tyś w 4 lata,
:o :o :o
Masakra... tyle to ja w pół roku robie ;) gość musiał być naprawdę niezły 12km na dzień, średnio.

Felype napisał(a):Ta ciężko wchodząca 2 uaktywniła się ostatnio przy mrozach, zobaczę jak będzie jak zrobi się cieplej i najwyżej podjadę z tym do ASO.

To może zmień olej w skrzyni. Przynajmniej od tego bym zaczął.
Sammael
Sympatyk LeonClub

Postprzez the_driver » 19 grudnia 2009, 19:16

dokładnie, podstawa to olej w skrzyni. ewentualnie synchronizator może się obraził, że jest malo uzywany
the_driver
Stella +
Stella +

Postprzez Felype » 19 grudnia 2009, 19:24

Sammael napisał(a):Masakra... tyle to ja w pół roku robie

no ja też:)
Kupiłem pod koniec sierpnia, teraz jest już 26 tyś. Aż szkoda mi było jeździć :hahaha:

Na wiosnę wymienię ten olej w skrzyni, razem z innymi płynami.
Felype
Sport
Sport

Postprzez Sammael » 19 grudnia 2009, 19:26

Felype napisał(a):Na wiosnę wymienię ten olej w skrzyni, razem z innymi płynami.

może nie czekaj... bo na wiosne już nie będzie -20 stopni...
Sammael
Sympatyk LeonClub

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna