Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB Turbo] 1.8T 20v 180km

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB Turbo] 1.8T 20v 180km

Postprzez Nowak29 » 18 grudnia 2009, 17:20

Witam. Mam wilki problem z Leonem. Auto kupiłem rok temu uszkodzone w Niemczech. Ktoś uderzył kołem (prawym) w krawężnik i pękł wahacz, drążek kierowniczy i jakiś stabilizator i również była delikatnie ale na prawdę delikatnie krzywa półoś. Wymieniłem te części na nowe oryginalne.Po naprawie autko jeździło super. Żadnych problemów z niczym. Po przejechaniu jakiś 40tysiacach zaczęło mi szczelać w prawym kole przy pełnym skręcie. Jest to odgłos metalicznego uderzenia, jakby auto dostawało naprężenia i uderzało metal o metal przy powrocie kół prostych. Stało misie to w Niemczech jak byłem u rodziny. Po powrocie doszła jeszcze jedna rzecz. Przy prędkości od 30km/h do jakiś 110-120km/h obojętnie na jakim biegu kiedy ściągnę nogę z gazu słychać takie stukanie takie tu tu tu tu tu nie wiem jak mam to wyjaśnić dokładnie ale kiedy wcisnę np. sprzęgło nic się nie dzieje tylko jak jest na biegu i nie dodaje gazu.Najbardziej słychać to i to głośno przy prędkości 40-90km/h. Oddawałem auto do rożnych mechaników i nikt nie mógł sobie z tym poradzić. Każdy stawiał na półoś z przegubami,wiec wymieniłem półoś z przegubami na nowe i dalej jest to samo. Może ktoś sie spotkał z takim problemem bo ja jestem już bardzo załamany,chce naprawić a każdy opuszcza ręce na mój temat. Może ktoś wie gdzie mógłbym się udać z tym problemem. Jestem z okolic Wałbrzycha. Pozdrawiam
Nowak29
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.8T 20v

Reklama

Re: [PB Turbo] 1.8T 20v 180km

Postprzez Arek84 » 20 grudnia 2009, 21:35

Być może łożysko w piaście.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez Grześ » 20 grudnia 2009, 21:45

Nowak29 napisał(a):kiedy ściągnę nogę z gazu słychać takie stukanie takie tu tu tu tu tu nie wiem jak mam to wyjaśnić dokładnie ale kiedy wcisnę np. sprzęgło nic się nie dzieje

wciskając sprzęgło rozłączasz napęd , nie pracuje skrzynia , i tu obstawiał bym twój problem, bez możliwości przejechania się autem ciężko coś wnioskować

Nowak29 napisał(a):Ktoś uderzył kołem (prawym) w krawężnik i pękł wahacz, drążek kierowniczy i jakiś stabilizator i również była delikatnie ale na prawdę delikatnie krzywa półoś.

no z tego opisu to nie wygląda to tak delikatnie bo te elementy sa bardzo twarde uszkadzając półoś cześć obciążenia poszło na skrzynie i coś w niej uszkodzić
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez Nowak29 » 21 grudnia 2009, 15:20

Witm, dzięki za zainteresowanie moim problemem. Łożysko w piaście to od tego stukania może być? Można to jakoś sprawdzić samemu? A skrzynia to od razu trzeba szukać nowej czy oddać do mądrego mechanika i powiedzieć o sprawdzenie skrzyni. pozdrawiam
czarny dach, lotka i rekinek na dachu:P
mięso wożone :
2xMTX T9512-44
MTX T8652 165mm + średni ton
TEC SPL Competition
TEC SPL 100.4
AKU Hollywood SPV-70 agm + SPV-60 agm
2x TEC kondensator 1farad
buda wygłuszona matami stp i jeszcze dużo dodatkow:P
Nowak29
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.8T 20v

Postprzez Arek84 » 21 grudnia 2009, 16:16

U mnie łożysko chrupało ale dźwięk rozchodził się tak jak by ten dźwięk dochodził ze skrzyni i większość mechaników stwierdzało uszkodzenie skrzyni. Co ciekawe łożysko po wyjęciu nie nosiło śladów zużycia. Ale to chrupanie było słychać niezależnie od prędkości, biegu i czy jechało się na luzie, zawsze było to słychać.
Co do sprawdzenie to chyba tylko DOŚWIADCZONY mechanik ze stetoskopem.

Skrzynię da się naprawić ale będzie to droższe niż kupno używanej...
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna