Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB Turbo] Chyba skrzynia wyje

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB Turbo] Chyba skrzynia wyje

Postprzez Adam86 » 28 czerwca 2010, 00:56

Witam wszystkich :))

Mam leona topsport 1M z silnikiem 1.8 T AUQ

Niedawno zaczęły mnie dochodzić dziwne dźwięki podczas hamowania silnikiem na biegach 1-4. Otóż słyszalne jest jakby tarcie (nie jest to typowe wycie) i niestety sądzę że te dźwięki mogą dochodzić ze skrzyni biegów.

Co dziwne ten dźwięk słyszalny jest tylko na pierwszych czterech biegach (tylko i wyłącznie podczas hamowania silnikiem) a na kolejnych dwóch jest absolutna cisza, również po wciśnięciu sprzęgła dźwięk zanika.
Dźwięk nasila się przy redukcji biegów(1-4) idealnie słychać go na filmiku.

Mam więc następujące pytanie. Czy ktoś już to przerabiał? Co to może być? Łożyska w skrzyni, dyfer?

Powiem szczerze żę jestem wściekły bo nie sądziłem że zaraz po zakupie wytęsknionego samochodu przydarzy mi się taki fuckup.

Nagrałem krótki filmik, nie jest to dźwięk bardzo głośny acz słyszalny.

http://www.youtube.com/watch?v=3Xu6D8Yv-7o

Mam zamiar na dniach sprawdzić poziom oleju w skrzyni i ewentualnie go wymienić ale raczej wątpię by to cokolwiek pomogło.

Pozdrawiam
Adam86
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leosiek
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: [PB Turbo] Chyba skrzynia wyje

Postprzez Grześ » 3 lipca 2010, 15:11

wymiana oleju nic nie da , ciezko jest cokolwiek wywnioskować z samego filmu , trzeba sie przejechać i na żywo wywnioskować
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez Adam86 » 3 lipca 2010, 21:15

Byłem z tym problemem u kilku mechaników, każdy mówił że prawdopodobnie padło któreś łożysko w skrzyni. Teraz rodzi sie pytanie, kupować drugą używaną skrzynie czy próbować naprawić tą?
Adam86
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leosiek
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Madnes » 4 lipca 2010, 17:06

Adam86 napisał(a):Byłem z tym problemem u kilku mechaników, każdy mówił że prawdopodobnie padło któreś łożysko w skrzyni. Teraz rodzi sie pytanie, kupować drugą używaną skrzynie czy próbować naprawić tą?

Jeśli Ci się nie pali to lepiej będzie jak fachowe oko zajrzy do środka bo skrzynię wyjąć i tak musisz.A nóż będzie pierdoła, wymienisz i będzie git.Z kupowaniem skrzynki używki też jest loteria ;/
Madnes
Signo
Signo

Auto: turbo R upieć

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna