Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Leon 1.6 16V sam wchodzi na obroty?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Leon 1.6 16V sam wchodzi na obroty?

Postprzez Reddbull » 28 września 2010, 15:09

Witam. Szukalem auta na studencka kieszen i niecaly miesiac temu kupilem Seata Leona z 2002 r.(od razu na forum dolaczylem tego samego dnia :)) ) Silnik 1.6 16v, auto zadbane (na pelnej ksiazce, 2 wlascicieli) i generalnie jest super. Do wczoraj do samochodu nie mialem zadnych zastrzezen. Wybieralismy sie akurat w dluzsza podroz i chcialem jeszcze dotankowac wiec zjechalem na stacje. Na stacji musialem cofnac, wiec wrzucilem wsteczny i to zrobilem. Wcisnalem sprzeglo, wrzucilem auto na luz i nagle sam zaczal wkrecac sie na coraz wyzsze obroty. Nie reagowal kompletnie na zaden pedal itp. Zgasilem silnik i odpalilem go ponownie, przygazowalem, poprzerzucalem biegi w miejscu i wszystko bylo ok. Wyjezdzam ze stacji, wjechalem na srodek jezdni jako, ze musialem poczekac az zwoli sie pas, wrzucam na luz i znowu to samo. Obroty doszly to 5- 6 tys i znowu wylaczylem silnik.

Nigdy nie mialem z nim tego typu problemow. Zreszta od wczoraj tez jezdzi ok. Silnik pracuje cicho, rowno, zadna kontrolka sie nie swieci. Odpala tez bez problemow. Nie mam pojecia co to moze byc a zmartwilem sie tym. Do soboty nie bede mial czasu jechac do mechanika i nie wiem czy nic nie uszkodze albo co gorsza nikomu krzywdy nie zrobie... Macie Panowie jakies pomysly co to moze byc?
Reddbull
Stella
Stella

Auto: Leon I 1.6

Reklama

Re: [ALL] Leon 1.6 16V sam wchodzi na obroty?

Postprzez bledow » 28 września 2010, 19:04

Kolego specem nie jestem ale podobne objawy miałem gdy wysiadał mi silniczek krokowy.
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez the_driver » 28 września 2010, 22:04

podejrzewam, że coś z elektronicznym sterownikiem pedału gazu (potencjometr). przy tych silnikach raczej nie ma silniczków krokowych skoro przepustnica jest sterowana potencjometrem
the_driver
Stella +
Stella +

Auto: 1M BCB

Postprzez Reddbull » 3 października 2010, 01:11

W aucie od tamtego czasu nic sie nie dzieje. Jezdzi normalnie i nawet nie wiem, co mam mechanikowi powiedziec. Zobaczymy co bedzie dzialo sie dalej. Pozdrawiam
Reddbull
Stella
Stella

Postprzez Axee » 3 października 2010, 02:33

Reddbull, wymien czujnik przy pedale sprzegla, jesli nie pomoze to wymien pedal gazu.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Reddbull » 4 października 2010, 22:55

Axee dzieki, wymienie i zobacze co bedzie dalej
pozdrawiam

[ Dodano: 11 Październik 2010, 15:37 ]
Szybki update. Dzisiaj na cieplym silniku mialem problemy z odpaleniem (auto stalo pod gorke). Zaparkowalem auto, poszedlem do sklepu i kiedy wrocilem mam problemy ze startem. Auto w koncu odpalilo ale jakos tak dziwnie chodzilo, jakby przyduszony i zaraz zgasl. I tak kilka razy. W koncu odpalil. Do domu mam pod gorke i bardzo dziwnie chodzil: chwilami pod gorke klekotal jak diesel (na 1,2,3 i 4 biegu- 5 nie zdazylem wrzucic). Dojechalem do domu (rowny teren), zgasilem auto, podnioslem maske i odpalilem jeszcze raz i chodzi jak igla. Mialem juz raz taki przypadek. Chwile temu sie nim przejechalem i wszystko jest ok. Co to moze byc Panowie? Zauwazylem tez, ze bardzo latwo go zalac. Raz za krotko zakrece przy odpaleniu i potem trzeba odczekac i czuc zapach benzyny, zupelnie tak jakby byl zalany. :hmmm:

[ Dodano: 11 Październik 2010, 17:11 ]
dodam tylko, ze zadne kontrolki sie nie zapalaja nawet na chwile

[ Dodano: 11 Październik 2010, 17:34 ]
przeszukalem troche forum i czesto ludzie pisza, ze to popychacze, ze slychac je przy coraz wyzszych obrotach, szczegolnie na zimnym silniku.

I mnie jest zueplnie na odwrot. Na zimnym silniku w ogole nie slychac nic a slychac tylko i wylacznie przy ostrzejszej gorce. Na rownym terenie i z gorki chodzi elegancko.

[ Dodano: 11 Październik 2010, 17:39 ]
Dodam jeszcze tylko, ze wyzej wymienione cyrki mam tylko i wylacznie po zlym odpaleniu auta.
Reddbull
Stella
Stella

Postprzez paulvant » 14 grudnia 2010, 01:17

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, bo widze że poruszany był dość dawno.
Miałem podobny problem. Mianowicie sam wchodził na obroty, nie chciał odpalać ciepły, czasem się dusił.
Przyczyną był uszkodzony czujnik temperatury. Wymieniłem za ok 30zł i chodzi jak trzeba.
paulvant
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna