Siema. Co do sondy to nie miałem nigdy w moim AZD problemu to sie nie wypowiem, ale z EGR jest tak.
Wejdz w vagu w grupe 074. Tam masz 4 pozycje. 1- napięcie zamkniętego zaworu, 2- napięcie max otwartego zaworu(te 2 wartości ECU czyta podczas adaptacji EGR), 3- wartość napięcia rzeczywista(pokazuje na ile jest w danym momencie zawór otwarty), 4- status adaptacji. EGR otwiera się tylko przy małym/średnim obciążeniu silnika i tylko przy obrotach "jazdy". Na wolnych na postoju powinien być zamknięty. Jeśli się zacina to wpuszcza spaliny i dusi silnik na wolnych obrotach. Podciśnienie na wolnych powinno być około 400mbar, Ty masz około 300, więc albo masz lewe powietrze w dolocie albo EGR otwarty (otwarcie EGR powodowało u mnie spadek pocsiśnienia do około 280mbar). Może być jeszcze brudny/niesprawny map sensor. Ja swojego egr zdiagnozowałem tak, że widziałem na vagu że nie jest zamknięty, podczas pracy silnika i z podpiętym vagiem stukałem kluczem w egr, pare stuknięć i sprawdzałęm na laptopie wartość napięcia. Okazało się że co kilka stuknięć napięcie spadało, więc wiadomo że się zacinał w pozycji otwartej.Porządnie obstukany w końcu się całkiem zamknął

Do rzeczy. Ja tak miałem tylko na rozgrzanym silniku (wtedy egr zaczyna pracować), zaczynał falować i gasnąć, jak zgasł to nie odalił, póki całkiem nie wystygł. Vag z błędów pokazywał tylko 16786 - za duży przepływ egr, z sondą nic nie pokazywał.
Sprawdz tego egra jak się zachowuje podczas falowania/słabnięcia/czy co tam Ci się z autem dzieje. Jeśli podczas "wariacji" twojego silnika pokazuje tyle samo ile ma zapisane dla zamkniętego egra, to znaczy że problem leży gdzie indziej. Powodzenia.
EDIT
Jeśli silnik jest zimny lub gazowany na postoju, EGR nie będzie się otwierał. Trzeba zrobić rundkę po mieście na rozgrzanym silniku z podpiętym vagiem i jeżdzić 2-4k obr/min. W zmiennych warunkach obiązenia widać dopiero, jak pracuje EGR.
Doprecyzuj kiedy jest słaby i nie da się jeździć. Czy jak zimny czy jak się nagrzeje. Sprawdz co pokazują czujniki tempreatury. Błędy sondy mogą wynikać np z nieszczelności dolotu, z błędnych wskazań czujnika temperatury, wadliwego wtrysku bądz pierdyliarda innych spraw.