Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon mi padł - juz działa :)

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon mi padł - juz działa :)

Postprzez Grygori » 5 lipca 2005, 15:13

Cześć,
Parę dni temu byłem moim Leonem w Poznaniu. W drodze powrotnej do Wrocławia temperatura silnika zaczęła wariować tzn. jadę sobie około 140km/h, patrzę na licznik od temperatury i widzę, że silnik jest prawie zimny. Trochę zwolniłem i po chwili momentalnie zrobił się ciepły. Sytuacja powtórzyła się jeszcze raz, ale myślę sobie: termostat padł – jutro go wymienię. Dojechałem do Wrocławia, wstawiłem auto do garażu. Rano go odpalam i słyszę przeraźliwy dźwięk pod maską, więc szybko pojechałem do mojego mechanika. Ten zdemontował pasek klinowy, kazał włączyć silnik i powiedział, że rozrząd jest do wymiany wraz z pompą wody, ale pompę zobaczą czy trzeba wymieniać jak ją rozbiorą.
No i niby nic dziwnego z tym rozrządem, bo wiadomo, że trzeba go wymieniać tyle, że auto ma przejechane niecałe 50kkm!!!!
Silnik to 1.6 16V, auto z 2001 roku.
Co się mogło stać, że taka „awaria” przy takim przebiegu ma miejsce? Obecnie Leoś czeka na naprawę, ponieważ w hurtowni brakuje jednej rolki od paska.

pozdrówka
Grygori
Grygori
Signo
Signo

Auto: Leon

Reklama

Re: Leon mi padł - juz działa :)

Postprzez pilpi » 5 lipca 2005, 20:05

Grygori napisał(a):Ten zdemontował pasek klinowy, kazał włączyć silnik i powiedział, że rozrząd jest do wymiany wraz z pompą wody

a mechanik nie powiedział co się stało skoro podjął decyzję o naprawie?
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez b0g0b0jny » 5 lipca 2005, 20:58

A czy auto masz od nowosci - tj. czy jestes pewien takiego przebiegu??
b0g0b0jny

Postprzez Grygori » 5 lipca 2005, 21:19

pilpi, nie powiedział dlaczego tak się stało.

b0g0b0jny autko mam od nowości
Grygori
Signo
Signo

Postprzez Tonny S » 6 lipca 2005, 07:20

Grygori napisał(a):No i niby nic dziwnego z tym rozrządem, bo wiadomo, że trzeba go wymieniać tyle, że auto ma przejechane niecałe 50kkm!!
Generalnie w twoim wypadku powodem wymiany rozrządu jest wymiana pompy wody i nie ma to nic wspolnego z trwałością rozrzadu, bo ten jest ok!! ale nie mozna wymieniac pompy wody bez wymiany rozrzadu !! dlatego zawsze przy normalnej wymianie rozrzadu należy wymienic pompe wody, bo jak walnie nawet 100 km po wymianie rozrzadu to wymieniasz pompe razem z rozrządem !!!

Grygori, poproś mechanika by ci to lepiej wyjaśnił ale generalnie jest tak jak napisałem.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez mario1416 » 6 lipca 2005, 09:21

Miałem niestety to samo. Pompa do wymiany (coś z jakoscią mają problemy), pasek został ten sam ale musiałem wymienić 2 rolki. Dlatego zgadzam sie: wymiana rozrządu to również wymiana pompy.
Leon!!! Ach Leon!!!
mario1416
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez Grygori » 6 lipca 2005, 15:46

Tonny S napisał(a):
Grygori napisał(a):No i niby nic dziwnego z tym rozrządem, bo wiadomo, że trzeba go wymieniać tyle, że auto ma przejechane niecałe 50kkm!!
Generalnie w twoim wypadku powodem wymiany rozrządu jest wymiana pompy wody i nie ma to nic wspolnego z trwałością rozrzadu, bo ten jest ok!! ale nie mozna wymieniac pompy wody bez wymiany rozrzadu !! dlatego zawsze przy normalnej wymianie rozrzadu należy wymienic pompe wody, bo jak walnie nawet 100 km po wymianie rozrzadu to wymieniasz pompe razem z rozrządem !!!

Grygori, poproś mechanika by ci to lepiej wyjaśnił ale generalnie jest tak jak napisałem.

Super :brawo:
We wtorek auto jedzie do naprawy bo dopiero w piatek/sobote będą cześći to sobie pogadam z mechanikiem, ale na 100% jest tak jak mówisz :-)

[ Dodano: Sro 06 Lip, 2005 ]
hmmm......
a jeszcze jedno Tonny: skoro ten rozrząd jest dobry to nie można wymienić samej pompy wody? :-) bo znowu 8 stówek w plecy...
Grygori
Signo
Signo

Postprzez dave » 6 lipca 2005, 17:47

Grygori napisał(a):hmmm......
a jeszcze jedno Tonny: skoro ten rozrząd jest dobry to nie można wymienić samej pompy wody? bo znowu 8 stówek w plecy...

raczej nie bardzo, chodzi tu pewnie o to ze zeby zarowno na rolkach, na pompie jak i na pasku zuzywaja sie w jakims tam stopniu i po wymianie samej pompy zeeby na rolkach/pasku/pompie moga sie nie zgrac ze saba i bedzie duza smierdzaca kupa z tego wszystkiego a ty nie dosc ze jeszcze raz bedziesz musial wymieniac rolki/pasek/pompe to jeszcze duuuuzo silnika bedzie do wymiany
to chyba o to chodzi :wink:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tonny S » 6 lipca 2005, 18:41

dave napisał(a):raczej nie bardzo, chodzi tu pewnie o to ze zeby zarowno na rolkach, na pompie jak i na pasku zuzywaja sie w jakims tam stopniu i po wymianie samej pompy zeeby na rolkach/pasku/pompie moga sie nie zgrac ze saba i bedzie duza smierdzaca kupa z tego wszystkiego a ty nie dosc ze jeszcze raz bedziesz musial wymieniac rolki/pasek/pompe to jeszcze duuuuzo silnika bedzie do wymiany
to chyba o to chodzi Wink
No mniej wiecej o to chodzi.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Asgaard » 6 lipca 2005, 22:01

Nie wiem jak u was ale chłopaki z bielska wynieniali mi rozrząd i zestaw naprawczy z pompą wody, paskiem, napinaczem i rolkami do ARL kosztował 400zł w ASO więc te 800zł to chyba dużo...
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez Tonny S » 7 lipca 2005, 06:18

Asgaard napisał(a):rozrząd i zestaw naprawczy z pompą wody, paskiem, napinaczem i rolkami do ARL kosztował 400zł w ASO
Pompa wody jest droższa :D
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Gość » 7 lipca 2005, 12:45

zgadza sie. pompa wody cos ok 600 zl ale maja umowe ze wysylaja stara do regeneracji i placisz za nowke tylko 200
Gość

Postprzez Asgaard » 8 lipca 2005, 19:10

ja tam dałem 400zł i się cieszę, stary dostałem w kartoniku więc raczej niczego starego nie zostawili tym bardziej ze stara pompa ciekła...
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez Grygori » 12 lipca 2005, 14:52

Leon naprawiony :-)
Chodzi jak nóweczka hehe

Zobaczcie jak wyglądał jeden z napinaczy (chyba to napicz jak dobrze zapamietałem :wink: )

KLIK
Grygori
Signo
Signo

Postprzez prospect » 6 sierpnia 2005, 14:04

Panowie mam pytanie.Wczoraj zauwazylem ze przy normalnej jezdzie temperatura wody jest w normie czyli 90stopni.Jak zaczynam butować skacze pod 130stopni.Dzisiaj rano wyeliminowalem pare rzeczy : termostat-rurki sa ciepłe wiec wszystko jest ok.Plyn jest w zbiorniczku jest.na 99% jest to pompa woda za ktora zaplacilem w ASO 180zl wiec nie wiem skad takie chore ceny wyzej pisaliscie.Vag nie pokazal mi zadnych bledow.Zostawilem auto w seacie.Teraz moje pytanie?Nie ma mozliwosci wymiany samej pompy??
prospect

Postprzez Tonny S » 7 sierpnia 2005, 03:20

prospect, jest taka mozliwosc ale reszt musi byc w miare nowa.

BTW roznie bywa.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez PAWEL20VT4 » 8 sierpnia 2005, 01:29

Cześć

Moim zdaniem nie włanczają Ci sie wentylatory, Klima działa ? Może siadło Ci całe sterowanie wentylatorami ??

Paweł
Ponad 1470 KM i 2030 Nm w garażu :)
-----------------------------------------
www.Quercus.pl
-----------------------------------------
PAWEL20VT4
Sympatyk LeonClub

Auto: 4x4 1.8T;A6 3.0 TDI

Postprzez prospect » 8 sierpnia 2005, 11:59

sprawdzalismy juz wszystko.zobaczymy.pompe kupilem powiedzieli ze gdyby to nie bylo to oddadza kase.
prospect

Postprzez Cyber » 8 sierpnia 2005, 20:40

Grygori, to nie jest napinacz a jego plastikowa osłona, która łączy sie z osłonami całego rozrządu. Z tego co piszesz i ze zdjęć które pokazałeś, pasek (najprawdopodobniej) ocierając o tę osłonę (musiała wcześniej ulec deformacji) uszkodził ją do tegoo stopnia, że zaczęła na stałe do niego dolegać. Stąd prawdopodobnie dźwięk który usłyszałeś. Jako że osłona napinacza nie wystepuje osobno Twój mechanik podjął decyzję o wymianie całego napinacza a co za tym idzie i całego zetsawu rozrządu z pompą wody. W całej tej zabawie sztos polega na tym, że te elementy sa obliczane na jeden stały naciąg (obciążenia łozysk napinaczy, łozysk pompy wody itp) dlatego tak bardzo istotne jest żeby NIGDY żadnego z elementów rozrządu nie napinać po raz DRUGI. To chyba tyle w rozrządzie.... :roll:
prospect, skoro rurki są ciepłe, to znaczy że jest obieg wody de facto wymuszony przez pracująca pompę wody. Czyli pompa powinna być OK. Jak temperatura silnika miewa sie podczas jazdy w korkach, przy dłuzszych przestojach ? Ile km ma Twoje auto ? Jeśli go butujesz, to i szybciej (teoretycznie ;) ) jedziesz, czyli prędkość powietrza przelatującego przez chłodnicę też jest większa a tym samym powino ono lepiej chłodzić zawarty w niej płyn. Spróbuj odpowietrzyć układ chłodzenia silnika przed demontażem pompy wody....

Pozdrawiam !
Cyber

Postprzez prospect » 9 sierpnia 2005, 18:15

Auto juz jezdzi i jest wszystko ok.Została wymianiona pompa stara byla do kosza i napinacz.Dla zaintersowanym koszt to 750zl.Pozdrawiam i dzieki za porady.
prospect

Postprzez Grygori » 14 sierpnia 2005, 14:28

Cyber,

dzięki za tak szczegółowe wyjasnienie :brawo:
Grygori
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna