Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB wolnossąca] Klapka w pokrywie silnika.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB wolnossąca] Klapka w pokrywie silnika.

Postprzez damban » 6 sierpnia 2011, 22:20

Witam. Mam pytanie, czy ktoś wie jak profesjonalnie nazywa się klapka na sprężynie znajdująca się przed filtrem powietrza w pokrywie silnika. Z góry dzięki za odpowiedż.
damban
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6 16V

Reklama

Re: [PB wolnossąca] Klapka w pokrywie silnika.

Postprzez marcin7x5 » 8 sierpnia 2011, 12:02

Czy chodzi ci o klapkę zamykająca/otwierającą dolot zimnego powietrza? Jest to klapka w komorze regulacyjnej.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez damban » 8 sierpnia 2011, 20:38

Dokładnie o tą klapkę mi chodzi. Czy ktoś wie gdzie mozna taką klapkę kupić, ponieważ urwał mi się zaczep tej sprężyny i falują mi przez to obroty.
damban
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 9 sierpnia 2011, 09:12

Samej klapki to raczej nie kupisz nigdzie. Trzeba kupic cała komorę mieszania. A gdzie - najlepiej na szrocie. W ASO to :kreci:
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Felype » 9 sierpnia 2011, 10:17

Jesteś pewien, że to przez klapkę falują ci obroty? Znajomy zakleił sobie tą klapkę na stałe, tak żeby silnik łapał tylko zimne powietrze i nic złego mu się nie dzieje.
Jak falują ci obroty to przeczyść i zaadaptuj przepustnicę.

Jeśli nadal upierasz się na wymianę to szukaj używanej pokrywy silnika BCB na allegro, nie musi być od seata, może być od VW, różnią się tylko znaczkiem.
Felype
Sport
Sport

Auto: Leon 1M BCB

Postprzez damban » 9 sierpnia 2011, 19:56

Jestem pewien ze to przez klapkę, ponieważ wczesniej wszystko było w porządku. Po kupnie chciałem zobaczyć w jakim stanie jest filtr powietrza, więc rozkręciłem pokrywę i ta klapka wypadła i pękła i po tym jak ją wyjąłem obroty falują ale tylko na rozgrzanym silniku. Na zimnym jest ok. Jeszcze spróbuję poszukać na szrotach.
damban
Stella
Stella

Postprzez Felype » 10 sierpnia 2011, 08:08

Przyklej ją na razie (dopóki nie znajdziesz nowej) na stałe power tapem albo silikonem. Silnik będzie się trochę dłużej rozgrzewał ale na ciepłym nie powinny falować obroty. Teraz falują bo silnik dostaje gorące powietrze zamiast zimnego.
Felype
Sport
Sport

Postprzez damban » 13 sierpnia 2011, 17:03

Mam jeszcze wielką prośbę. Czy ktoś mógłby zrobic zdjęcie żebym widział jak wygląda mocowanie klapki do tej sprężyny, która nią steruje? Jeżeli oczywiście nie sprawi to kłopotu.
damban
Stella
Stella

Postprzez Marecki811 » 15 sierpnia 2011, 12:38

Felype napisał(a):Przyklej ją na razie (dopóki nie znajdziesz nowej) na stałe power tapem albo silikonem. Silnik będzie się trochę dłużej rozgrzewał ale na ciepłym nie powinny falować obroty. Teraz falują bo silnik dostaje gorące powietrze zamiast zimnego.

dokladnie tak ja jezdze z zaslepiona klapka juz dwa lata

[ Dodano: 15 Sierpień 2011, 13:40 ]
Felype ty tez tak masz ze na zimnym silniku idzie jak burza a w np. upalne dni jest ciut slabszy?
Marecki811
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Audi a4 b8
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Felype » 16 sierpnia 2011, 08:56

Marecki81 napisał(a):Felype ty tez tak masz ze na zimnym silniku idzie jak burza a w np. upalne dni jest ciut slabszy?

Nie zaobserwowałem u mnie jakiejś zauważalnej różnicy. Masz wyciągnięte zwężki? Ja wsadziłem spowrotem tą przed filtrem a wyciągnąłem tylko tą okrągłą na wlocie.
Felype
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 16 sierpnia 2011, 11:22

Felype ty tez tak masz ze na zimnym silniku idzie jak burza a w np. upalne dni jest ciut slabszy?

Ja też tak mam, że słabnie. W dodatku raz na jakis czas lubi się przytknąć jakbym zdjął nogę z gazu na ok 2-3 sek. Ale tylko na gorącym silniku i w ciepłe dni.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Marecki811 » 17 sierpnia 2011, 10:29

zwezki mam obie a na jednej wyciagnietej tak jak ty masz jest roznica?
Marecki811
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Audi a4 b8

Postprzez Felype » 17 sierpnia 2011, 11:03

Marecki81 napisał(a):zwezki mam obie a na jednej wyciagnietej tak jak ty masz jest roznica?

Wpada więcej powietrza więc nie może być gorzej:)
Felype
Sport
Sport

Postprzez damban » 21 sierpnia 2011, 14:41

Zakleiłem klapkę tak jak radziliście. Na zimnym silniku nadal jest ok ale na rozgrzanym wolne obroty nadal świrują. Najbardziej drażniące jest to gdy podczas jazdy po wcisnięciu sprzegła obroty spadają do 500 obr/min i zaraz po tym normują się. To samo jest przy odpaleniu gorącego silnika, obroty po odpaleniu spadają do 500 obr/min i wydaje sie jakby silnik chciał zgasnąć i potem juz są ok 600-650 obr/min. Po jakiego grzyba ja zaglądałem wtedy do tego filtra. Przedtem wszystko było ok.
damban
Stella
Stella

Postprzez Klikoś » 21 sierpnia 2011, 15:36

podepnij komputer żeby wyeliminować np. czujnik temperatury, który jak się uszkodzi powoduje właśnie falowanie obrotów...
Klikoś
Sport
Sport

Auto: O3 + CTR FK2

Postprzez skrzat06 » 25 maja 2012, 11:32

marcin7x5 napisał(a):

Ja też tak mam, że słabnie. W dodatku raz na jakis czas lubi się przytknąć jakbym zdjął nogę z gazu na ok 2-3 sek. Ale tylko na gorącym silniku i w ciepłe dni.

Sorry za kotleta, ale chciałem zapytać czy to że słabnie i że czasem się potrafi "przytkać" to normalne, czy to jakaś usterka i czy coś z tym da się zrobić?
skrzat06
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 25 maja 2012, 12:26

Powiem ci szczerze, że efekt słabnięcia udalo mi się prawie zwalczyc poprzez odblokowanie dopływu zimnego/chłodniejszego powietrza do filtra. Natomiast te nieregularne przytykanie szczególnie w upalne dni jest zmorą tych silników. Ostatnio nawet jeździłem z podpiętym komp i sprawdzalem czy czasami nie przymyka mi przepustnicy w tym momencie ale nie udało mi się nic zaobserwować. Ciągle szukam przyczyny ale jest to temat rzeka. Również na form golfa jest sporo o tych naszych silnikach i kłopotach z zatykaniem.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez skrzat06 » 25 maja 2012, 22:53

Aha, czyli jak wyciągnę obie zwężki z pokrywy to jeździć spokojnie i nie przejmować się tym, czy może dobrze by było jeszcze rurą SPIRO powietrze ze zderzaka podprowadzić pod wlot?
Może nawet kiedyś na czasie wezmę się za wypuszczenie odmy w powietrze (z filterkiem) i zaślepieniu EGR, bo przecież oba te ustrojstwa walą gorącym w dolot :)
skrzat06
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 28 maja 2012, 09:42

Bardziej tu chodzi oto abys sprawdził czy zamyka ci sie klapka od dopływu ciepłego powietrza do filtra. Samo wyjęcie zwężek nie obniży ci temp powietrza w dolocie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez skrzat06 » 28 maja 2012, 20:04

W chwili obecnej mam tą klapkę zablokowaną, by ciągnął tylko zimne powietrze i wyjęte obie zwężki.
Mam jeszcze pytanie jak w oryginalnym zderzaku puścić tą rurę spiro, żeby zrobić doprowadzenie zimnego powietrza?
skrzat06
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 29 maja 2012, 11:00

Poczytaj sobie na forum temat Modyfikacje silnika 1,6. Tam chyba nawet koledzy wykorzystali kierownicę powietrza od tdi.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez SpoON » 27 czerwca 2012, 12:55

Pytanie jak sprawdzić czy ta klapka działa poprawnie...? Jeśli działa to zostawić jak w serii wyszło czy zablokować bo mam LPG w aucie, co będzie lepsze?
SpoON
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F

Postprzez Szymko » 27 czerwca 2012, 13:45

Niektórzy grzeją suszarką. Do tego trzeba jednak rozkręcić pokrywę żeby dostać się do sprężyny, która ma zamykać i otwierać klapkę.

Ale można też zdjąć pokrywę na zimnym silniku, sprawdzić jak jest. Potem założyć pokrywę z powrotem, zagrzać silnik, zdjąć pokrywę i sprawdzić czy klapka się przestawiła w taki sposób że zamknięty jest wlot ciepłego powietrza znajdujący się w przedniej części pokrywy i do filtra leci powietrze z bocznych otworów.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez marcin7x5 » 27 czerwca 2012, 14:06

Powyżej +23 st klapka ma zamykac całkowicie dopływ ciepłego powietrza a poniżej +10 st ma otwierac całkowicie dopływ ciepłego.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez SpoON » 27 czerwca 2012, 14:26

Ogólnie jeśli sprężyny są nie pourywane i chodzą z oporem to w teorii powinno być ok. Czy jednak mimo wszystko sprawdzić na patencie z suszarką?
SpoON
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F

Postprzez koka » 25 marca 2016, 12:34

Szymko napisał(a):Niektórzy grzeją suszarką. Do tego trzeba jednak rozkręcić pokrywę żeby dostać się do sprężyny, która ma zamykać i otwierać klapkę.

wyjaśnijcie mi co to za sprężyna - ona działa na zasadzie termostatu ? jest jedna czy dwie ? i jak ją odepnę (wywalę) to klapka będzie luźno latała ? i do czego ją przykleić ? a może ją usunąć i będzie wtedy taki "złoty środek" ? mechanik mówił mi ostatnio, że jest w pozycji "na ciepłe" a wydaje mi się, że na gorącym silniku słabiej ciągnie. Ciekawe, czy jest ktoś komu to jeszcze normalnie działa ... :mrgreen:
koka

Postprzez adasbb » 25 marca 2016, 14:55

W moim przypadku jest uszkodzony taki mały termostat przez co klapka jest w położeniu standardowym czyli skierowane na gorące powietrze z nad kolektora wydechowego. W zimie tak to zostawiam, żeby szybciej silnik nagrzał, natomiast w lecie, klapkę przykręcam dwoma śrubami z zewnątrz tak, by była w pozycji na zimne powietrze, bo faktycznie, jak była na gorącym, to silnik po rozgrzaniu w lecie miał zauważalny spadek mocy. I tak już śmigam dwa lata i jest zadowolony.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez koka » 25 marca 2016, 23:11

adasbb napisał(a):klapkę przykręcam dwoma śrubami z zewnątrz tak, by była w pozycji na zimne powietrze.

możesz to rozwinąć ? z zewnątrz, czyli jak ? w którym miejscu ? Twój patent wydaje się ciekawy ... :brawo:
koka

Postprzez adasbb » 26 marca 2016, 19:00

Normalnie, przewierciłem sobie dwa otwory z zewnątrz tak, by przechodziły również przez klapkę jak jest w pozycji na powietrze z zewnątrz i wkręciłem dwie śruby żeby klapka na stałe była otwarta. Od wewnątrz przykręcać się bałem, bo nie chciałem, żeby w razie odkręcenia, wpadła na filtr powietrza, a nie daj boże do kolektora ssącego :D
adasbb
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 26 marca 2016, 20:28

Ja od kilku dni zdjąłem ten wąż co leci nim ciepłe powietrze i skierowałem go w dół. W klapce i tak jest otworek więc ciepło i tak dostawało się do silnika .
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez adasbb » 26 marca 2016, 20:29

Kolego, z tego co wiem w AUS chyba jest inna obudowa filtra powietrza, więc u Ciebie jest to całkiem inaczej rozwiązane (ale mogę się mylić :)).
adasbb
Sport
Sport

Postprzez Farmi18 » 30 czerwca 2016, 09:31

Może ktoś wskazać na zdjęciach, jak się do tej klapki dobrać?

-- 30 cze 2016, o 10:31 --

No dobra, dobrałem się do tej klapki.
Żeby się do niej dostać należy:
1. zdjąć pokrywę silnika i zanieść na stół montażowy
2. odkręcić krzyżakiem 8/9 wkrętów obudowy filtra powietrza
3. odkręcić torxem ok 10 wkrętów, aby dostać się do klapki, termostatu i popychacza klapki na sprężynkach
(proponuje wykręcać/wkręcać wkręty wkrętarką, bo jest ich kilkanaście, dosyć długie i ręcznie będzie to długo trwało)
4. w moim przypadku dwie sprężynki popychacza kapki są OK, ale termostat nie działa (nie reaguje na temperaturę) i podstawowy temat, urwane jest mocowanie w klapce
5. z powodu urwanego mocowanie w klapce, klapka grawitacyjnie opadła zamykając dolot ciepłego powietrza na stałe. Czyli jest to opcja ,z tego co doczytałem, dobra na lato.
6. pozwoliłem sobie ją przykręcić, żeby nie latała luźno (patrz zdjęcie), zwłaszcza że jest ciepło na dworze
7. niestety nie poprawiło to pracy samochodu - po odpaleniu przez 5, 10, 15sekund gdy wcisnę pedał gazu na biegu, zamiast ruszać dusi się. Po puszczeniu gazu wraca na wolne obroty. Po kilku sekundach wraca do normy i jedzie. Nic w końcu nie zmieniłem w układzie (klapka była i jest zamknięta) ale mam świadomość, ze jest popsuta wraz z termostatem.
8. Termostat wymontowałem, ale chyba się go nie kupi ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Farmi18
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez hCYk » 19 grudnia 2016, 16:28

Aby silnik zasysał zimne powietrze klapka powinna byc ustawiona tak jak na powyższym zdjęciu tak ?? Rozumiem ze cieple powietrze dostaje się tym okrągłym otworem a zimne bocznymi ? Pytam bo chce to dzisiaj rozkręcić i sprawdzić bo cos z dynamika mojego Tolka jest słabo..

-- 19 grudnia 2016, 16:27 --

Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Rozebrałem pokrywę silnika i połamaną mam ta klapkę która steruje ciepłym i zimnym powietrzem. I teraz moje pytanie wywalić ją całkiem i złożyć obudowę bez niej czy spróbować ją skleić i dać w pozycji na zimne powietrze. Termostat grzałem suszarką i działa. Klapka złamana jest na pół i ułamany ma dzióbek który łączy się z termostatem.
hCYk
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo 1M

Postprzez koka » 19 grudnia 2016, 20:41

hCYk napisał(a):Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Rozebrałem pokrywę silnika i połamaną mam ta klapkę która steruje ciepłym i zimnym powietrzem. I teraz moje pytanie wywalić ją całkiem i złożyć obudowę bez niej czy spróbować ją skleić i dać w pozycji na zimne powietrze. Termostat grzałem suszarką i działa. Klapka złamana jest na pół i ułamany ma dzióbek który łączy się z termostatem.

spróbuj skleić i daj na zimne - ona nie przylega idealnie (u mnie była trochę "pofalowana") poza tym jest otworek, trochę ciepłego w zimie poleci i to wystarczy ... montaż obudowy bez klapki mija się z celem - za dużo ciepłego poleci :wink: na zdjęciu jest ok - ma brać powietrze bokiem a nie dołem.
koka

Postprzez marcin7x5 » 19 grudnia 2016, 21:39

Zawsze można zdjąć ten przewód doprowadzający powietrze znad kolektora (ja tak robię na okres wiosna-lato-jesień) a klapkę zostawić lub nie. I tak i tak zasysa ciepłe powietrze do filtra. Jedyna dolegliwość jaka może wystąpić to nagła odwilż po sporym mrozie-wówczas może chwilowo oblodzić czujnik w kolektorze ssącym.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez hCYk » 20 grudnia 2016, 16:46

Skleiłem tą klapkę i zablokowałem w pozycji na zimne powietrze jednak boje się że długo nie wytrzyma bo jest dość cienka a wiadomo wibracje silnika zrobią swoje. Próbował ktoś z was szukać takiej klapki gdzieś po sklepach czy tylko szrot? Niby jest na niej jakiś numer ale nawet wujek google nie pomaga.
hCYk
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo 1M

Postprzez marcin7x5 » 20 grudnia 2016, 18:29

Albo szrot albo aso. W sklepie jej nie kupisz. Jak użyłeś dobrego kleju to nic jej nie będzie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kris150 » 5 lutego 2017, 16:46

Witam kolegów,

Dopadła mnie przypadłość związana z "nieruchliwością" klapki. W odróżnieniu od kolegi Farmi18 mam uszkodzony termostat. Wszyscy koledzy udzielający się w tym wątku oraz wielu innych, które przeczytałem na ten temat uważacie jednomyślnie, że silnik powinien jednak dostawać powietrze "zimne" (gdy będzie z nad kolektora szło pow. 23 st.C) bo jest to lepsze dla silnika.
Z drugiej zaś strony znakomita większość kolegów twierdzi, że sam termostat jest nie do kupienia (nowy) a jedyna możliwość jego pozyskania to szrot (kupując całą obudowę filtra i ryzykując jednocześnie, że termostat też będzie walnięty). Sprawdzałem u siebie w sklepie przy ASO i rzeczywiście koleś stwierdził, że nawet numery katalogowego tego termostatu nie mają.

W związku z tym proszę kolegów o informacje, czy rzeczywiście jest to takie trudne do zdobycia ustrojstwo, czy może istnieje jakiś zamiennik z innej "branży" ?

Pytam ponieważ chodzi mi po głowie uruchomienie funkcji tej klapki na innych podzespołach (planowany koszt to ok. 50,00 zł + trochę robocizny - pewnie ze 2-3 godzinki).
>>Prawdziwy LEON-ZAWODOWIEC<<
Kris150
Sympatyk LeonClub

Auto: SEAT LEON 1M
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez marcin7x5 » 5 lutego 2017, 18:45

Można go dostać wraz z całą rurą pewnie tylko w Aso. Zablokuj ją i nie baw się w wymianę rzeczy, która i tak pewnie się zepsuje. W tej klapce i tak jest małe wycięcie więc ciepło i tak będzie wpływać
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kris150 » 5 lutego 2017, 19:53

marcin7x5 napisał(a):Zablokuj ją i nie baw się w wymianę rzeczy, która i tak pewnie się zepsuje. W tej klapce i tak jest małe wycięcie więc ciepło i tak będzie wpływać

W sumie masz rację. Mały wkręt załatwi sprawę.
Kris150
Sympatyk LeonClub

Postprzez Kit_Car » 6 lutego 2017, 00:53

Ja to przykleiłem kropelką, po wcześniejszym odłączeniu klapki od mechanizmu ze sprężynkami. Już 3 miesiące i się trzyma, ostatnio zaglądałem. Wkrętem się bałem żeby nie wpadł do silnika :P No i ta klapka taka licha i krucha, że strach tam coś przykręcać.
Kit_Car
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M

Postprzez adasbb » 6 lutego 2017, 13:36

Ja pokrywę przewierciłem od zewnątrz i klapkę, a następnie wkrętem od zewnątrz przykręciłem. Wówczas nie ma szans, by coś wpadło do silnika. Poza tym zatrzyma się na Filtrze powietrza :D
adasbb
Sport
Sport

Postprzez Kris150 » 6 lutego 2017, 13:53

adasbb napisał(a):Ja pokrywę przewierciłem od zewnątrz i klapkę, a następnie wkrętem od zewnątrz przykręciłem. Wówczas nie ma szans, by coś wpadło do silnika. Poza tym zatrzyma się na Filtrze powietrza

I tak dokładnie chcę zrobić a podejrzałem to na przedostatnim zdjęciu kolegi Farmi18.
Kris150
Sympatyk LeonClub

Postprzez koka » 30 listopada 2018, 08:15

marcin7x5 napisał(a):Zawsze można zdjąć ten przewód doprowadzający powietrze znad kolektora (ja tak robię na okres wiosna-lato-jesień) a klapkę zostawić lub nie. I tak i tak zasysa ciepłe powietrze do filtra. Jedyna dolegliwość jaka może wystąpić to nagła odwilż po sporym mrozie-wówczas może chwilowo oblodzić czujnik w kolektorze ssącym.

trochę nie na temat ale też o obudowie - poradziłem sobie z klapką, wyczyściłem przepustnicę, wymieniłem "oring" pod przepustnicą - ale tak się zastanawiam, czy wymienia się też tę gumę, która łączy przepustnicę z obudową (036 129 625H) ? ta guma wydaje mi się twarda i jakoś tak luźno wsadzona na gardziel przepustnicy - a poza tym mam wrażenie zasysania w tym miejscu "lewego powietrza" :cry: może to złudzenie, ale czy wymieniacie tę gumę czasami ?
koka

Postprzez myszazwc » 30 listopada 2018, 15:39

Jak już jest wyrobiona to zmień,u siebie też mam ja do wymiany ale nie mogę się zebrać do kupienia jej[emoji16]
myszazwc
Sport
Sport

Auto: tolek

Postprzez marcin7x5 » 30 listopada 2018, 20:06

Ja ją wymieniałem. Kupiłem Ori. Aczkolwiek jej ewentualną nieszczelność nie zakłóca pracy silnika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 3 grudnia 2018, 08:12

marcin7x5 napisał(a):Ja ją wymieniałem. Kupiłem Ori. Aczkolwiek jej ewentualną nieszczelność nie zakłóca pracy silnika.

czym one się różnią ? wygląda na to, że obie by pasowały ...

https://motoplatforma.com/p5938,uszczel ... da-vw.html
https://motoplatforma.com/p8010,uszczel ... da-vw.html
koka

Postprzez myszazwc » 3 grudnia 2018, 12:20

Ta tańsza jest mniejsza
myszazwc
Sport
Sport

Auto: tolek

Postprzez koka » 3 grudnia 2018, 14:24

myszazwc napisał(a):Ta tańsza jest mniejsza

chyba tak ... a czy jest możliwe, że przy trochę luźnej i co za tym idzie (być może) nieszczelnej gumie - zaciągało powietrze "bokami" ? :-P no bo słyszę taki lekki świst, narastający przy zwiększaniu obrotów (tak od 1500 w górę) ... błędów żadnych nie ma, jakby co ...
koka

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna