Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwny warkot po 80km/h

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwny warkot po 80km/h

Postprzez Kikero » 3 sierpnia 2012, 14:21

Witam,
Mam taki oto problem z moim Leonem z 2002 r. 1,6 105 KM (przebieg 195 tys.). Autko tak powyżej 80km/h zaczyna wydawać taki dodatkowy, warkoczący dźwięk - jakby obok jechał motor i jest to słyszalne szczególnie mocno w obrębie kierowcy. Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnych objawów. Tu ciekawe - samochód był już pod komputerem (brak błędów) i sprawdzony w zakłądzie specjalizującym się w grupoie VAG, nic nie stwierdzili poza lekko "chodzącą" poduszką skrzyni ale mówili, żeby to na razie olać. Sprawdzono wydech i tłumik. Autko jest jakby ciut słabsze ale to na razie nic szczególnego. Dźwięk staje się bardziej intensywny wraz z szybszą jazdą, potem potrafi być słyszalny nawet po ok. 60km/h, nic nie daje wciśnięcie sprzęgła, dalej wyje (tak dziwnie, metalicznie warczy). Sprawa jest na razie mało odczuwalna ale trochę irytująca. Czeka mnie wyjazd na urlop (700km) i nie za bardzo chciałbym jeździć z czymś takim.
Wie w ogóle ktoś o co c`mon?

Pozdrawaim i z góry dziękuję za odp.
Kikero
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I

Reklama

Re: Dziwny warkot po 80km/h

Postprzez marcin7x5 » 6 sierpnia 2012, 09:10

Sprawdź sobie wszystkie osłony nad tłumnikami. Czasami one wpadaja w dziwne wibracje.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Dziwny warkot po 80km/h

Postprzez wojtek_sw » 14 sierpnia 2012, 01:55

Mam coś podobnego, mechanik u mnie wskazał na łożyska w skrzyni biegów (mechanizm różnicowy ?).
jak jest zimna skrzynia biegów prawie tego nie słychać , jak się trochę pojeździ i ją rozgrzeje to przy 30km/h już słychać.
Dla testów wyłączyłem nawet silnik w czasie jazdy na chwilę ( na drodze dojazdowej do warsztatu ) i dźwięk ciągle był.
wojtek_sw
Stella
Stella

Auto: Leon (1,6 BCB)

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna