Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.4 16v Dzwiek jak diesel

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.4 16v Dzwiek jak diesel

Postprzez 1010Arx » 10 września 2012, 17:45

Szukałem na forum i wydaje mi sie ze nie ma takiego tematu lub jest ale inaczej opisany:P

Mianowicie mam Leona I 1.4 16v z 2000 roku. Kupiłem go jakies 5 misiecy temu i przez cały ten czas ma dosc dziwny dzwiek. Chodzi bardziej jak diesel. Nie wiem jak to dokladnie opisac, ale nie chodzi tak lagodnie jak benzynowy silnik, tylko zdecydowanie grubiej. Ja w tych sprawach nie jestem zbyt oblatany i nie barzdo wiem o co moze chodzic. Olej, wydech, rozrusznik, rozrząd...:P Jesli ktos spotkał sie z takim problemem lub wie o co chodzi prosze o pomoc. Z gory dzieki, pozdro.
1010Arx
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I

Reklama

Re: 1.4 16v Dzwiek jak diesel

Postprzez ColdMan » 10 września 2012, 22:06

Jest kilka różnych przyczyn tego i u każdego może być inna, jeśli słychać delikatny klekot to do wymiany są szklanki ( nie jest to tanie )
jeśli poprostu głośniej pyrka to sprawdź dokładnie kolektor wydechowy bądź tłumik. Może to też być uszczelka pod kolektorem wydechowym...

Zacznij od dokładnego sprawdzenia tłumika być może to jakiś niewielkie przetarcie się rury
ColdMan
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9 TDI ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez matys-90 » 11 września 2012, 00:35

Te silniki mają głośną pracę ze względu na ich hydraulikę- popychacze o których wspomniał ColdMan. Jest to jedna z ich wad. Generalnie albo nauczysz się z tym żyć albo będziesz musiał parę złotych wydać.
podpis niezgodny z regulaminem - usunięty przez administrację
matys-90
Stella +
Stella +

Auto: Cupra R

Postprzez marcin7x5 » 11 września 2012, 06:08

Jest jeszcze jedna przyczyna głosnej pracy tych silników. Niestety jest to najdroższy wariant - bowiem te z pierwszych lat produkcji, a taki masz, borykały się z tzw wycieraniem się tłoków co własnie było przyczyną dieslowskiej pracy tego silnika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez 1010Arx » 11 września 2012, 17:04

Dzieki za podpowiedzi. Postaram sie cos z tym zrobic:)
1010Arx
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna