Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana rozrusznika leon 1.8 20v

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana rozrusznika leon 1.8 20v

Postprzez greg8012 » 15 października 2012, 17:50

Czesc.Planuje samodzielnie wymienic rozrusznik w moim leonie bo bendix strasznie juz strzela przy odpalaniu i mam pytanie do tych, co to juz robili.Jest cos na co powinienem zwrocic szczegolna uwage czy tylko po odlaczeniu aku,wyjeciu go i podstawy wykrecic sam rozrusznik i zamienic na nowy?Prosze o jakies wskazowki zebym nie narobil sobie ewentualnie jakis wiekszych klopotow.
greg8012
Stella
Stella

Auto: seat leon 1.8 20v

Reklama

Re: Wymiana rozrusznika leon 1.8 20v

Postprzez teeska » 5 listopada 2012, 16:52

Witam
tak jak napisałeś, odpinasz kable od aku, odkręcasz kabel od rozrusznika klucz chyba 13 z tego co pamiętam, od góru ściągasz plastikową osłonę(mocowanie innych kabli, odkręcasz metalową blaszkę) rozrusznik trzymają 2 śruby na klucz 18 (ja miałem wysokie klucze nasadkowe+przedłużki).
Ja na Twoim miejscu proponuje wymienić sam bendix, koszt 45zł typu Hart lub lepiej 80zł -Bosch
Jeśli zdecydujesz się na wymianę samego bendixa to przy okazji rozkręcania całego rozrusznika, sprawdź szczotki (nowe 15-45zł) i całość dokładnie wyczyść, u mnie było sporo syfu w środku. Jak będziesz wykręcał elektromagnes to miej dobrego torxa T25 bo mi się 2 śruby uwaliły.
Pozdrawiam
teeska
Stella
Stella

Auto: LEON

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna