Witam serdecznie.
Od dłuższego czasu mam problem z moim Leonem (1M) 1.6 8V AKL niezagazowany. Przy mocniejszym dodaniu gazu czuć lekkie szarpnięcie przy ok. 2000 obrotach(najgorzej jest przy 1,2,3 biegu), na 1s-2s go przymuli a potem auto ciągnie normalnie dalej. Dodam że przy lekkim dodawaniu gazu nie ma tego problemu. Objawy pojawiają się zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. Drugie objawy pojawiają się przy już rozgrzanym silniku, przy spokojnej jeździe odczuwa się lekkie drgania i to również tylko przy ok. 2000 obrotach. Z usterką walcze już ok 2 lata, oprócz napraw związanych z normalną eksploatacją miałem czyszczoną przepustnice, wymieniany przepływomierz powietrza, wymieniane świece, termostat, sonda lambda niestety te naprawy poprawiały prace silnika tylko na chwilę. Lekką poprawę poczułem po wymianie pierścieni tłoków (uszczelki). Mój mechanik rozkłada ręce, może tutaj ktoś mi doradzi na co jeszcze zwrócić uwagę? Czy znajdę jakiegoś konkretnego fachowca/warsztat/serwis w okolicach Rybnik/Rydułtowy? Z góry dzięki za pomoc!