Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Trudności z uruchomieniem auta, podwyższone obroty

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Trudności z uruchomieniem auta, podwyższone obroty

Postprzez Prezess17 » 5 kwietnia 2013, 10:00

Witam,
zaczęło się od tego ,że w trakcie jazdy, stając na światłach na biegu jałowym obroty skoczyły mi do 3tys i nie chciały zejść. Zjechałem na pobocze, zgasiłem silnik i już go nie uruchomiłem :( W warsztacie wymienili mi świece i raz odpalał, a raz nie... ale problem wysokich obrotów pozostał. Pojechałem do drugiego warsztatu gdzie wymieniono mi sondę lambdę i czujnik temperatury. Po odebraniu samochodu zdarza się ,że na zimnym silniku odpala dopiero za 2-3 razem. Czasami po odpaleniu obroty są zwiększone do 1400/1500, gdzie normalnie było 1100-1200. Po lekkim wciśnięciu pedału gazu będąc na biegu jałowym obroty wzrastają ,a kiedy odpuszczę spadają na chwilę do 900 i słychać ,że silnik trochę się krztusi. Samochód jeździ normalnie. W sumie w dwóch warsztatach skasowali mnie na razie na 600 zł...a myślę ,że wymienianie części na chybił trafił nie ma sensu. komputer nie pokazuje żadnych błędów. Nie wiem czy ma to związek, ale czasami dziwnie działa wskaźnik temp. płynu chłodniczego ( w trakcie jazdy spada do 0, jak jadę wolniej to wzrasta, stojąc w miejscu utrzymuje się na 90stopniach). Zawsze tankuję Pb95 ze sprawdzonych stacji. Może ktoś ma jakieś pomysły ? Seat Leon 1.6 100 KM 2000r przebieg 100tyś
Prezess17
Stella
Stella

Auto: Leon 1m
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: Leon 1.6 odpalanie/obroty

Postprzez marcin7x5 » 5 kwietnia 2013, 11:12

Zacznij od typowego "urazu" tych silników czyli słynne uszczelki pod kolektorem ssącym. Wymiana powinna pomoc.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Trudności z uruchomieniem auta, podwyższone obroty

Postprzez stan120890 » 8 kwietnia 2013, 22:44

mialem podobne objawy i wymienilem czujnik obrotow silnika i mi pomoglo.
stan120890
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez marcinb87 » 12 kwietnia 2013, 20:00

jeśli temp spada Ci do 0 to na 100 % masz padnięty czujnik temp. Czujnik podaję złą temperaturę do komputera i dostaje za dużo paliwa, zalewa go i przez to nie chce odpalić. Przerabiałem problem najpierw kupiłem oryginalny padł po 2 tyg następny za 23 zł i chodzi elegancko.
marcinb87
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AKL 1.6

Postprzez rafaello0016 » 14 kwietnia 2013, 10:43

tez mam taki objaw ze jak stoje to czasami obroty podniosa sie na 1100 obrotow i tak chodzi. nie wiem czemu tak i co to moze byc. czy to tak jak piszecie ze czujnik obrotow bo temperature silnika normalnie mi pokazuje..
rafaello0016
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ALH 1.9

Postprzez marcin7x5 » 15 kwietnia 2013, 12:56

Czasami tez bywa tak, że sterownik silnika podnosi obroty silnika gdy jest słabe napięcie ładowania. Nie pamietam dokładnie ile minut po rozruchu ale sterownik odczytuje napięcie ładowania i jak jest zbyt małe to podniesie obroty - miałem to osobiście jak miałem padnięty układ wzbudzania w altku. Także warto też sprawdzic ładowanie po uruchomieniu silnika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna