Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Rozładowany akumulator i świecące się kontrolki

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Rozładowany akumulator i świecące się kontrolki

Postprzez k0zi » 1 maja 2013, 10:42

Witam, wczoraj z pośpiechu nie zgasiłem świateł, praktycznie na cały dzień :-( efektu można się domyślić.
Postanowiłem wyjąć AKU i podpiąć pod prostownik, odpiąłem minus i plus, jednak wyjęcie go okazało się trudniejsze, niż myślałem.
Poprosiłem taxiarza o odpalenie na kabelkach, po kilku minutach leonik odpalił.
Bez włączania świateł itp pochodził sobie 15 min, po czym postanowiłem się przejechać.
Po przejechaniu 1km pojawiły się kontrolki abs+tcs oraz dodatkowo migająca kontrolka (!).
Przed tą "awarią" wszystko było ok. TCS i ABS działały poprawnie oraz ich kontrolki nie świeciły się (tzn zapalały się przy zapłonie, po czym po sekundzie h gasły).
Czytałem kilka tematów co to może oznaczać, tylko wydaje mi się, że u mnie problem powstał właśnie po tym rozładowanym aku.
- nagle zaczęło brakować płynu hamulcowego?
- nagle padł jakiś czujnik abs ?
Chyba to niemożliwe. A może to jakiś problem ze zresetowanym kompem przez odłączenie aku?
Myślałem, że te błędy mogły być wcześniej tylko zostały skasowane, jednak przy zakupie (ponad 6 m-cy temu) ich nie było, potem zmieniany był kompletny rozrząd więc aku był odpinany i błędów nigdy nie było. Najgorsze, że czeka mnie jutro trasa majówkowa na Słowację, więc troszkę się "zestrachałem".

Koledzy, pomocy !
k0zi
Stella
Stella

Auto: leon 1.8t

Reklama

Re: akumulator i problem z kontrolkami

Postprzez AROW » 1 maja 2013, 10:45

Naładuj akumulator! To pierwsze co musisz zrobić. Reszta sama się naprawi :D
Kontrolki się świecą bo słaby aku jest. Różne cyrki się dzieją jak jest słaby akumulator. Zobacz jakie jest na nim napięcie.
Seat Leon 1M 1,9 TDi 110KM :]
Obrazek
AROW
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez leo2002 » 1 maja 2013, 10:47

mi tez kontrolki sie tak swiecily dodatkowo swiecil sie check naladuj akumulator podepnij pod kompa skasuj bledy i wszystko powinno wrocic do normy. przynajmiej u mnie ponownie blad nie wyskoczyl. koles na stacji diagnostycznej mowil ze grupa vw tak ma ze jak aku padnie na maxa to pozniej komputer swiruje i wyskakuja bledy ktorych w rzeczywistosci nie ma.
leo2002
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez k0zi » 1 maja 2013, 10:54

Dzięki za szybkie odpowiedzi !
Auto pochodziło jakieś 15 min samo potem 30 min jazda bez świateł. Planuję po obiadku przejechać jeszcze jakieś 30 km
k0zi
Stella
Stella

Postprzez AROW » 1 maja 2013, 11:01

Nie jestem pewien czy 30 kilometrowa trasa naładuje Ci akumulator na maksa. Ale pewnie wystarczająco, żeby kontrolki zgasły :D
Seat Leon 1M 1,9 TDi 110KM :]
Obrazek
AROW
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: AHF 1.9

Re: Rozładowany akumulator i świecące się kontrolki

Postprzez k0zi » 5 maja 2013, 10:34

Panowie tak jak pisaliście, po naładowaniu AKU na max wszystko wróciło do normy.
Dzięki ! Trasa pokonana łatwo szybko i przyjemnie (chociaż miejscami Słowacja pokonuje Polskę w ilości dziur na m2 ;))
Temat do zamknięcia, może Admin zmieni temat na bardziej trafny ku potomnym.
k0zi
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna