Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czy da się coś zrobić z 1,6 8v AKL

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czy da się coś zrobić z 1,6 8v AKL

Postprzez radoslavv » 19 lutego 2006, 16:39

Witam

Poczytałem trochę o modyfikacjach silnika 1,6 ale 99% postów dotyczy silnika 16 zaworowego. Chciałem w związku z tym dowiedziec się czy da sie coś wycisnąć z silnika 8 zaworowego?

Nie narzekam na elastykę mojego silnika, ale trochę więcej mocy napewno się przyda. Czy da się coś zrobić???

Ewentualnie czy ktoś wałkował temat zamiany głowicy z 16v, czy to się wogóle da zrobić? Co wchodzi w rachubę przy takiej operacji i jakie koszta?

Radek
radoslavv

Reklama

Re: Czy da się coś zrobić z 1,6 8v AKL

Postprzez Jazwes » 19 lutego 2006, 16:59

Cześć.

Zawsze można modyfikować, prawie każdy silnik.
Trzeba sobie tylko odpowiedzieć, czy jest to opłacalne, ponieważ modyfikacje N/A owszem dają pozytywne efekty, ale do tanich nie należą.

To, że silnik jest ośmio zaworowy nie ma znaczenia, może będzie miał odbrobinę mniej mocy do jednosti 16v, ale za to lepszy moment obrotowy.

Napewno warto by zrobić nazwijmy to "podstawowy" pakiet modyfikacji.
Mam tutaj na myśli głównie obróbkę obróbkę głowicy, to tego warto by zmienić wałek, odetkach dolot i wydech (kolektor wydechowy), i na koniec zestroić.

Podobne modyfikacje (prócz dolotu) zrobiłem w moim poprzednim aucie z silnika 1.2 8v o seryjej mocy 73KM udało się uzyskać 103 KM i 130NM.

Obrazek

Jak na lekkie auto (punto) różnica w osiągach była zauważalna. Przy normalnej jeździe spalanie pozostało bez zmian, żywotnośc też nie ucierpiała.

Myślę, że podobny pakiet modyfikacji w AKL dał by ok 140KM.

Koszt takich modyfikacji to ok 5-6 kpln, trzeba sobieodpowiedzieć, czy warto...
Ja w poprzednim aucie kasy włożonej w motor nie odzyskałem.
Jazwes
Sport
Sport

Auto: Toledo BKD

Postprzez b0g0b0jny » 19 lutego 2006, 17:17

Mysle ze to troche bez sensu jedyne co ja zrobilem to modyfikacja dolotu w 16v, natomiast inne mody sa juz znacznie drozsze i nie przynosza tak duzych kozysci(oborbka glowicy itp.). Ja bym dal sobie spokoj - badzmy szczerzy z tym silnikiem rakiety z niego nie bedzie.
b0g0b0jny

Postprzez Pośpiech » 20 lutego 2006, 11:50

radoslavv, wszystko zależy od kasy jaką chcesz przeznaczyć i Twojego uporu. Podzielam zdanie b0g0b0jnego, że w takim silniku nie warto silić się na jakieś wielkie przeróbki, bo kasy wydasz sporo, ale osiągi nie będą relatywnie duże. Kilka osób z klubu mających Leony z silnikami 1,6 16V zdecydowało się na dolot (power rura + filtr stożkowy) ponieważ koszt takiego zabiegu to ok. 500zł, a przyrost mocy IMO adekwatny - ciut ponad 10KM i 10Nm. Do tego dochodzi fajny bonus w postaci rasowego brzmienia silnika (coś a'la Subaru ;) ) Poza tym efekty widać dobrze na drodze.
Niestety ten sam zabieg w przypadku 8zaworowca nie daje już takich przyrostów.
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez coolibeer » 20 lutego 2006, 18:33

radoslavv, jak nei ma jak jest. Sam mam taki silnik i wszystko masz tu czarno na bialym :arrow: viewtopic.php?t=1593

Chyba po przeczytaniu tego dojdziesz do wniosku ze nie ma sensu nic dodawac w tym silniku.
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna