Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.8T APP - doładowanie więcej niz 1 bar

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.8T APP - doładowanie więcej niz 1 bar

Postprzez DominikR » 24 stycznia 2014, 18:15

Witajcie,

Auto po modach - FMIC, wtryski 380cc, DP kwasiak, turbo K03-052, brak kata, program z doładowaniem na 1bar.
Wczoraj podczas wyprzedzania - but w podłogę na wskaźniku zobaczyłem, że doładowanie znacznie przekracza założony 1bar - doszło do 1,4 i nie wiem czy by nie poszło dalej bo po prostu ściągnąłem nogę z gazu więc na takim ciśnieniu pracowało max 3sec.

Dziś rano sprawdzałem - sytuacja taka sama, doładowanie wędruje bardzo wysoko, natomiast po wyjściu z pracy, powrót do domu i turbo nie może nadmuchać więcej niż 0,5bar.

Gdzie szukać przyczyny? Dolot suchy, nie ma w nim oleju. Ostatnio spodem mocno przytarłem ale oberwały sanki, ani wydech, ani orurowanie od FMIC nie ma śladów aby dostało.
DominikR
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: APP 1.8

Reklama

Re: 1.8T APP, problem z doładowaniem

Postprzez dario818 » 24 stycznia 2014, 20:15

Witaj mam identyczny motor moj tez jest po lekkich modach doładowanie tak do 4 tys mam 0,9 pozniej 1.3 i generalnie sie tym nie przejmuje chociaz za czesto go tak nie krece w trybie awaryjnym pompował mi max 0,3bara
1.8t AUQ
dario818
Stella +
Stella +

Auto: LEON 2000R

Postprzez gregor10 » 25 stycznia 2014, 11:24

DominikR napisał(a):Witajcie,

Auto po modach - FMIC, wtryski 380cc, DP kwasiak, turbo K03-052, brak kata, program z doładowaniem na 1bar.
Wczoraj podczas wyprzedzania - but w podłogę na wskaźniku zobaczyłem, że doładowanie znacznie przekracza założony 1bar - doszło do 1,4 i nie wiem czy by nie poszło dalej bo po prostu ściągnąłem nogę z gazu więc na takim ciśnieniu pracowało max 3sec.

Dziś rano sprawdzałem - sytuacja taka sama, doładowanie wędruje bardzo wysoko, natomiast po wyjściu z pracy, powrót do domu i turbo nie może nadmuchać więcej niż 0,5bar.

Gdzie szukać przyczyny? Dolot suchy, nie ma w nim oleju. Ostatnio spodem mocno przytarłem ale oberwały sanki, ani wydech, ani orurowanie od FMIC nie ma śladów aby dostało.

Zrob logi dynamiczne , program bedzie do poprawy , trzeba zmieniać mape sterowania turbiną , bo przeladowuje Ci i wpada w tryb awaryjny.
gregor10
Signo
Signo

Auto: aczy
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez DominikR » 25 stycznia 2014, 11:31

W sumie pierwszy raz się trafiło, że przeładował, tak to idealnie trzymał założone ciśnienie. Które bloki logować?
DominikR
Stella +
Stella +

Postprzez dario818 » 25 stycznia 2014, 12:23

bodajze 115 lub 118 sprawdz jeszcze zawor n75 i przewód idacy do gruszki cisnienie nie otwiera klapki westegate
mozesz jeszcze wpiac sie twoim zegarem w przewod wychodzacy do tej gruszki (od N75) i sprawdzic czy wytwarza cisnienie jezeli tak toecu na pewno daje prawidlowy sygnal celem upuszczenia cisnienia doladowania
1.8t AUQ
dario818
Stella +
Stella +

Auto: LEON 2000R

Postprzez DominikR » 25 stycznia 2014, 13:15

N75 wczoraj sprawdzałem i wygląda na sprawny. Przewody mam silikonowe w sumie całkiem nowe.

O logi dziś będzie ciężko, pogoda za oknem jest masakra ;).

VAG natomiast pokazał mi 2 błędy, których nie było:
16518 P0134

16490 P0106
DominikR
Stella +
Stella +

Postprzez Konrad20vt » 25 stycznia 2014, 15:08

Ja wczoraj u siebie zauważyłem dziwny objaw, strasznie późno mi turbo ładowało, łapało czasem 1bar i spadało bardzo szybko aż do 0.3b dzis zaczełem szukać przyczyny i dotykam weże od odmy a one twarde, odkręcam zaglądam do środka tam lód cały ten syf zamarzł mi w odmie wyczyściłem odme i ciekawe czy teraz będzie dobrze. Skad ten syf sie tam bierze?

Sory za OT pozdro
Konrad20vt
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: 535d+
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez hornet15re1 » 25 stycznia 2014, 22:32

A mi oblepił sie lodem MAP sensor i auto zgłupiało,przy każdym dodaniu gazu myślało ze jest przeładowanie i odcinało mi gaz...jazda przerywana 8) a potem wpadł w tryp awaryjny i zaczął jeździć normalnie,tylko z doładowaniem 0,3bara.Musiałem wyciągnąć czujnik ciśnienia i farelka wysuszyłem z lodu i auto odżyło :D
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
hornet15re1
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8 TS
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez DominikR » 27 stycznia 2014, 20:49

Prawdopodobnie ostatnio myjąc auto na -10*C zalałem jakiś czujnik albo coś, bo auto postało 2 dni w grzanym garażu i znów jedzie jak złe;).
DominikR
Stella +
Stella +

Postprzez Konrad20vt » 28 stycznia 2014, 00:50

U mnie też widze coś "przymarzło" i ostatnio ładowało jako tak 1 bar a teraz mam max 0.6b :P Jutro sprawdze szczelność i jak nic nie wyjdzie to grzecznie czekam na cieplejsze dni eh :P
Konrad20vt
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: 535d+
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez patricks » 28 stycznia 2014, 15:47

Też mam dziwny problem. Nie podpinałem jeszcze pod kompa. Pacjent to Leon 1.8t BAM. Objawia się to tak:

Z autem wszystko jest ok, ma moc, jadę chcę dynamiczniej przyspieszyć i lipa mocy brak, turbo ciągnie bardzo słabo (pewnie tryb awaryjny), dzieje się to niezauważalnie, nie podczas ostrego przyspieszania czy powyżej jakiejś prędkości. W lecie wszystko było ok, zaczęło się to dziać dopiero teraz... Pomaga odłączenie aku na kilka godzin, przynajmniej pomagało, nie wiem jak teraz, odpiąłem i sprawdzę później. Nie raz jest tak, że przejadę 50km i auto cały czas ma pełną moc, a nie raz ma moc, przejadę 10 km i nagle mocy brak... Nie pomaga zgaszenie i zapalenie auta, nie pomaga też np. zostawienie na noc, muszę odpiąć aku i moc wraca. Po za tym nic się nie dzieje, spalanie w normie.

Nie wiem czy się dobrze i zrozumiale wyraziłem, mam nadzieje, że tak :) Ma ktoś jakieś pomysły co to może być?
patricks
Stella +
Stella +

Silnik: BAM 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna