Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Automat 1.8 20V Benzyna+LPG klilka pytań

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Automat 1.8 20V Benzyna+LPG klilka pytań

Postprzez karolhalas92 » 14 listopada 2014, 09:45

Nie znam się za bardzo na mechanice czy po prostu częściach więc chciałbym zadać kilka pytań:

1. Jakie przewody zapłonowe najlepiej założyć? Co jakiś czas włącza się check silnika, błąd dotyczy zapłonu więc wymieniłem świece no i akumulator bo padł, mam wrażenie że ten błąd jest przyczyną zmiany charakterystyki pracy silnika i skrzyni. W tym modelu przewody nie są one zbyt tanie i chcę mieć pewność.

2. Czy bez rozbierania czegokolwiek jest możliwość sprawdzenia rodzaju skrzyni? Ostatnio próbowałem znaleźć jakiś symbol ale nic nie widziałem. Nie zawsze ale jednak zdarza się, że skrzynia niepłynnie zmienia biegi i potrafi coś walnąć, przy przełączaniu biegów nie ma problemu. Myślę, że muszę zrobić drobny serwis skrzyni, może coś się przypchało.

3. Co może być przyczyną migania, wyłączania się i włączania wyświetlacza położenia skrzyni biegów? Troszkę mnie to wkurza :-P

4. Ma ktoś jakieś ciekawostki odnośnie automatycznej skrzyni w tym modelu? Z tego co zdążyłem się zorientować to niezły rodzynek z niego :-D

pozdr
karolhalas92
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: APG 1.8

Reklama

Re: Automat 1.8 20V Benzyna+LPG klilka pytań

Postprzez black-dimon » 15 listopada 2014, 22:19

Typ skrzyni wyssasz po rozkodowaniu nr VIN, na skrzyni musi gdzieś być kod ( najprawdopodobniej EBD )
Na początek pytanie: kiedy był zmieniany filtr i olej w skrzyni?
Stan oleju jest właściwy?
Co się dokładnie dzieje?
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon

Postprzez koval95 » 20 listopada 2014, 12:26

koval95
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez karolhalas92 » 3 grudnia 2014, 09:44

Nie pisałem bo kiepsko stoję z czasem :/

Olej i filtr był zmieniany jak to na Szwajcara przystało w czasie, po 90 a potem 180tys. a obecnie mam 210 tys. Kupiłem go w kwietniu, ksiażka serwisowa nie wygląda na podrabianą z resztą nie jest w z komisu więc chyba można uwierzyć w to co jest wpisane. Znajomy mechanik powiedział mi, że każdy automat wymaga chociażby drobnej naprawy po ok 200tys i może to być jakaś drobnostka. A co się z nią dzieje? Jak ostrzej jeżdżę to zdarzy się, że przy zmianie biegów puka, ciężko redukuje jeden bieg. Nie wiem czy nie wysprzęgla jak trzeba czy jest coś z synchronizacją...

Przewody musiałem zmienić jak najszybciej więc kupiłem jakieś niemieckie, w detalu 455zł :shock: ale zapłaciłem tylko 300.

Zerwał mi się zamek w drzwiach, otwieranie z pilota nie działa i muszę wchodzić przez bagażnik :-D Zamykanie działa z centralnego od środka ale muszę wchodzić przez drzwi pasażera, komedia. Zakodowałem pilota ale działał tylko w lewym dolnym rogu przedniej szyby i to tylko przez kilka godzin, chyba oddam kluczyk na przelutowanie(bateria zmieniona).

Mam kilka rzeczy do zrobienia np. lusterka złożyły się do połowy i tak zostały, teraz luźno się trzymają- nie ruszałem tego bo nie byłem w stanie odkręcić śrubek. Nie działa regulacja w lewym świetle; odmę muszę zmienić bo przy postoju śmierdzi mi spalonym syfem z silnika i ciągle mi się zapala błąd silnika. Założenie gazu było błędem, to nic że instalacja jest dobra(Zavoli). Mimo, że świece i przewody zmienione to jak na zimnym silniku daję gaz bywają podobne dolegliwości i miga check silnika, teraz znowu zapalił się na stałe(wcześniej błąd dotyczył zapłonu teraz jeszcze nie sprawdziłem). Gaz regulowany dwa razy, podobno miało być dobrze...
karolhalas92
Stella
Stella

Auto: Leon 1

Postprzez koval95 » 9 grudnia 2014, 16:16

Widzę że mamy te same problemy odma i skrzynia
koval95
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M