Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[A3 1.8T] Prosba w zdiagnozowaniu auta - czyzby przeplywka?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[A3 1.8T] Prosba w zdiagnozowaniu auta - czyzby przeplywka?

Postprzez (A)rturo » 1 lipca 2006, 23:58

Auto:
Audi A3 1.8T - 98rok silnik AGU - seryjne 150KM
Dodana instyalacja gazowa: BRC Seqent [ wtrysk gazu] - przelatane 30tys km

Objawy sa takie ze gdy dodaje gazu to przy 3tys obrotach zamiast wlaczyc sie turbina to auto dostaje poteznego mula - prawie w ogole nie idzie do przodu - ledwo co wkreca sie na obroty
W dodatku czuc benzyne - tak jakby auto nie moglo przepalic odpowiedniej dawki paliwa

Na gazie jest podobnie z tym ze nie ma az takiego duzego mula - ale rowniez czuc gaz - tak jakby auto nie moglo przepalic tej dawki paliwa

VAG nic nie pokazuje

Po odpieciu przeplywki auto zaczyna w miare jezdzic - tzn. nie ma mula ale jezdzi rownomiernie - nie ma takiego charaktersyycznego kopa przy 3tys obrotach jak powinna wlaczyc sie turbina..

Bylem u kilku specow ale zaden nie stwierdzil w 100% usterki - wszyscy stawiaja na przeplywke albo zaworek n75
Sprawdzali czy nie ma neiszczelnosci, zawor westgate, DV.. wszystko wpozadku te elementy

Dzis sam podpiolem VAGA - pojezdzilem i efekty sa takie:

Testowalem bloki w vagu - niestety nie wiem dokladnie ktory element mam sprawdzic

Tu sa fotki samego vaga:

http://arturo.a3-club.net/vag/

Oraz log : http://arturo.a3-club.net/vag/log.txt

Moze wy podpowiecie mi jakie wskazania powieniem sprawdzic bo sam do konca nie wiem - mam schemat blokow ale sie nei zgadzaja sie idealnie z moim sterownikiem

Wiem ze przeplywka powinna poakzywac jakies odpowiednie wartosci ale nie wiem dokladnie jakie - moze ktos podpowie i jeszcze raz podepne pod vaga i zrobie loga?

Auto jezdzilo poprawia tylko ostani czasy podczas jakiegos streetu dostalem baty od auta od ktorego nie powienienem i tak to sie zaczelo poglebiac - trwa moze to kilka dni

Jakies diagnozy?

--

Dzis dodatkowo zauwazaylem ze dostaje mula jak wciskam pedal do konca to od 3 do 4,2 tys obrotow jest mul i autem szarpie i czuc paliwo - tak jakby nie mogl przepalic odpowiedniej ilosci paliwa dopiero po 4.2tys juz autem nie szarpie i idzie rownomiernie [nie tak jak powienien ale jedzie rownomiernie i prawie idealnie]

Wskaznia przeplywki sa takie:
Drugi bieg: 3.7tys/obrotow: 150g/s
Trzeci bieg: ~3.8tys obrotow 150/gs

[ Dodano: Nie 02 Lip, 2006 ]
Acha zaworek N75 zostal podmieniony na inny [robili to w zastec.pl] i nadal bylo to samo..
(A)rturo
Stella +
Stella +

Auto: Evo 9SE

Reklama

Re: [A3 1.8T] Prosba w zdiagnozowaniu auta - czyzby przeplywka?

Postprzez Łuki » 3 lipca 2006, 08:23

Nie wiem czy to Ty czy ktoś inny włożył LPG do 1.8 T ale te silniki nie traktują go zbyt dobrze.
Tzn jedne będa chodzic na nim w miare ok a inne wcale.

Może odłacz gaz i śmigaj na benzynie i zobacz jak będzie - wtedy testuj go VAGiem.
elo
Łuki
Sport
Sport

Auto: BMW 320d Touring

Re: [A3 1.8T] Prosba w zdiagnozowaniu auta - czyzby przeplywka?

Postprzez (A)rturo » 3 lipca 2006, 10:18

Łuki, Prosze przeczytaj post jeszcze raz :)

A kto ci powiedzial ze zle znosza LPG?
Znam 1.8T ktore przjechaly 100tys bez zajekniecia.. Jesli moj by mial opory na LPG to by padl chyba wczesniej niz po tych 30tys km.

A tutaj akurat raczej LPG nie ma nic do rzeczy jesli sa takie objawy
(A)rturo
Stella +
Stella +

Auto: Evo 9SE

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna