Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon AZD gasnący w trakcie jazdy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon AZD gasnący w trakcie jazdy

Postprzez hithat » 3 sierpnia 2015, 16:39

Witam,

Od jakiegoś czasu mam następujący problem: w trakcie jednostajnej jazdy na 5 biegu, zwykle na trasie, po około 5-10 km samochód mi gaśnie. Najpierw traci moc, potem zapala się kontrolka aku i muszę go odpalić od nowa. Czasami udaje się odpalić w trakcie jazdy bez kręcenia rozrusznikiem (rzadko). Sytuacja dzieję się praktycznie za każdym razem kiedy jadę na trasie na najwyższym biegu ze stałą prędkością.

Do tego dochodzą falujące obroty na jałowym biegu i dwa błędy: P0402 - nadmierny przepływ EGR (recyrkulacja spalin) oraz - nie pamiętam kodu - zbyt uboga mieszkanka paliwa.

Ostatnio zdarza mi się także, że mam problemy z odpaleniem samochodu. Muszę pokręcić kilka razy, potem silnik wchodzi na bardzo niskie obroty i nie reaguje na gazowanie (tak jakby się dusił). Po kilku sekundach wybija na 2-3 tys. obrotów i jest już normalnie.

Dodam, że samochód nie jest zagazowany.

Czy to może być kwestia tego EGRa? Co sprawdzić w pierwszej kolejności?

Dzięki!
hithat
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Reklama

Re: Leon AZD gasnący w trakcie jazdy

Postprzez pietrek86 » 3 sierpnia 2015, 22:28

EGR do wyczyszczenia i do sprawdzenia cewki
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez hithat » 17 sierpnia 2015, 19:58

Sprawdziłem cewki, przeczyściłem EGR i przepustnicę. Pojechałem na komputer zaadaptować EGR i przepustnicę.
Po tych zabiegach błąd z EGR zniknął (już 300 km przejechane bez checka) i samochód mi już nie gaśnie na trasie, obroty nie falują. Niestety nadal od czasu do czasu mam duży problem z odpaleniem...
Dzisiaj to samo - przez ponad 5 minut próbowałem go uruchomić bez skutku, zostawiłem go na dwie godziny po czym odpalił prawie bez problemu. Zwykle po 2-3 minutach kręcenia uruchamiał się na bardzo niskich obrotach i po chwili wracał do normy.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
hithat
Stella
Stella

Postprzez adasbb » 18 sierpnia 2015, 06:00

Śmierdzi paliwem? Jak tak to 99% czujnik temperatury do wymiany. Tematy poruszane przez Ciebie były już nie raz na forum, także poleci pewno do kosza.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez hithat » 19 sierpnia 2015, 22:17

Dzięki za sugestię. Śmierdzi paliwem... gdzie znajdę ten czujnik? Da radę wymienić samemu?
hithat
Stella
Stella

Postprzez pietrek86 » 20 sierpnia 2015, 03:27

Spokojnie poradzisz sobie samemu jak bedziesz dosc szybki nie bedziesz musial upuszczac plynu :) a uronisz troche czujnik temperatry znajduje sie po prawej stronie patrzac na silnik plastikowa rura ( rozdzilacz ) wychodzaca od glowicy znajdziesz go bez problemu idzie do niego kostka 4 pinowa odpinasz kostke plastikowe zabezpieczenie szybko wyciagasz i montujesz drugi zabezpieczasz plastikowym zabezpieczeniem wpinasz kostke i po robocie jesli plynu ucieklo sporo dolewasz plynu :piwo:
pietrek86
TopSport
TopSport

Silnik: BCB 1.6

Postprzez adasbb » 21 sierpnia 2015, 08:50

Ps. czujnik tylko i wyłącznie oryginał! Chociaż ja już czujnik dwa razy wymieniałem, też oryginalne, bo jeden po roku się popsuł :D W Twoim przypadku czujnik temperatury tak jak pietrek napisał 4 pinowy, z zieloną końcówką. Przy czujniku ważne też by była uszczelka, bo jak założysz na starą uszczelkę nowy czujnik to może cieknąć. Po wymianie problemy pewno ustaną :)
adasbb
Sport
Sport

Postprzez hithat » 25 sierpnia 2015, 21:17

Panowie w jaki sposób szukać tego oryginału w sklepach internetowych? W sklepie z częściami proponowali mi Beru za 75 zł, natomiast w ASO oryginał za 105 zł. Szukać czegoś tańszego czy tylko i wyłącznie ASO?
hithat
Stella
Stella

Postprzez adasbb » 26 sierpnia 2015, 07:41

No ja za oryginał dawałem 95zł, także tyle to kosztuje.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez koka » 22 stycznia 2017, 21:34

adasbb napisał(a):Śmierdzi paliwem? Jak tak to 99% czujnik temperatury do wymiany.

śmierdzi paliwem jak dłużej kręcę rozrusznikiem albo odpalam "na 2 razy", w czasie jazdy nie czuję - obroty ok, przepustnica czysta, EGR nowy, filtr paliwa też, błędów brak, no i od jakiegoś czasu wzrosło zużycie paliwa - to też może być wina czujnika temperatury ?
koka

Postprzez Kit_Car » 23 stycznia 2017, 02:45

Jak najbardziej zwiększone spalanie możę być wynikiem uszkodzonego czujnika temperatury, jeśli czujnik pokazuje ECU silnika niską temperaturę to możę on cały czas chodzić na "ssaniu" (bogata mieszanka a więc wysokie spalanie). Obadaj komputerem co tam ten czujnik pokazuje, będziesz miał pewność.
Kit_Car
Stella +
Stella +

Postprzez koka » 23 stycznia 2017, 07:42

Kit_Car napisał(a):Jak najbardziej zwiększone spalanie możę być wynikiem uszkodzonego czujnika temperatury, jeśli czujnik pokazuje ECU silnika niską temperaturę to możę on cały czas chodzić na "ssaniu" (bogata mieszanka a więc wysokie spalanie). Obadaj komputerem co tam ten czujnik pokazuje, będziesz miał pewność.

czujnik może być uszkodzony mimo tego, że we właściwym czasie osiąga temp. roboczą i na blacie trzyma 90 st. ?
koka

Postprzez marcin7x5 » 23 stycznia 2017, 16:51

Co innego temp na blacie a co innego temp podawana do sterownika silnika. Ten czujnik jest czujnikiem podwójnym.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez adasbb » 23 stycznia 2017, 19:37

I to jest chyba jego największa wada, w ciągu 3 lat wymieniłem 3 sztuki, org. z VW bo wiecznie albo podawały niemożliwe temperatury na ECU, albo na liczniku jak ostatnio podawał 130stopni i jeździłem z włączonymi wentylatorami, bo komp myślał, że się silnik przegrzewa, a miał może z 2stopnie rano hehe :).
adasbb
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 23 stycznia 2017, 20:23

To może nie wina czujnika a instalacji elektrycznej. Masz klimę to sprawdź sterownik pod akumulatorem.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 24 stycznia 2017, 07:35

marcin7x5 napisał(a):Co innego temp na blacie a co innego temp podawana do sterownika silnika. Ten czujnik jest czujnikiem podwójnym.

czy ktoś może podać nr OE oryginału do AZD ? i jakiej firmy ma być ?
koka

Postprzez marcin7x5 » 24 stycznia 2017, 19:13

Tylko ori kupiony w Aso skody , vw lub seata lub audi w zależności co masz pod ręką.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna