Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez damianleon » 19 sierpnia 2015, 20:16
Witam
Od kilku dni dręczą mnie dwie awarie w moim Leonie 1.6 SN. Pierwsza z nich pojawia się po przejechaniu paru km. Np podczas dojeżdżaniu do skrzyżowania i wrzuceniu na luz obroty nagle mi skaczą do 4000. Obroty wracają do normy po wrzuceniu biegu jednak przy każdym wciśnięciu sprzęgła oraz na luzie obroty znów wracają do 4000, jedyny sposób na usunięciu usterki to przekręcenie kluczyka w stacyjce wtedy obroty wracają do normy. Usterka zaczyna mnie martwić bo dzisiaj wracając z roboty problem pojawił się na wrzuconym 5 biegu auto zamiast zwalniać to trzymało ok 2000obr. VAG pokazał uszkodzenie czujnika temp (pokazywał -35'). Jakoś mi się wierzyć nie chce że to jest wina czujnika temp.
Druga usterka to kłopoty z odpalaniem po przejechaniu krótkiej trasy. Leon odpala dopiero za którymś razem po dłuższym kręceniu (nie pomaga nawet dodawanie gazu)
Może ktoś z was miał podobny problem? Z góry dzięki za pomoc
-
damianleon
- Stella

-
- Auto: Leon M1
- Silnik: AKL 1.6
przez ciagus » 20 sierpnia 2015, 19:39
Czujnik temperatury płynu jak najbardziej może powodować takie anomalie, miałem podobny przypadek zimową porą i po wymianie problem ustąpił.Czujnik polecam wyłącznie z ASO.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic"

-

ciagus
- Signo

-
- Auto: Leon 1M
- Silnik: BCB 1.6
przez Sivvy » 20 sierpnia 2015, 20:09
Mam ten sam silnik i tez miałem podobny problem. Obroty na luzie szły na maksa a na biegu samochód sam przyspieszał. Komputer pokazywal błąd czujnika i pomogła właśnie wymiana czujnika temperatury. Oryginalny jest firmy Elth o ile dobrze pamiętam. Ja swój kupiłem w sklepie za 56 zł, oryginalny.
-

Sivvy
- Stella +

-
przez damianleon » 20 sierpnia 2015, 21:17
Byłem dziś u mechanika i stwierdził że czujnik temp jest w porządku. Mechanik po podłączeniu kabelkiem nie potrafił sprawdzić żadnych parametrów i doszedł do wniosku że jest to wina komputera/sterownika. Kilka lat temu ten sam fachowiec "naprawiał" już u mnie sterownik. Nie wiem czy mu zaufać i szukać używanego sterownika czy po prostu jeszcze gdzieś indziej sprawdzić czujnik temp.
-- 20 sierpnia 2015, 21:17 --
Jest jakiś sposób na sprawdzenie jaki sterownik był oryginalnie w moim leonie? Teraz posiadam sterownik o numerze 06A906019BR ale wszędzie mi wyskakuje że te sterowniki o końcówce BR były montowane w toledach
-
damianleon
- Stella

-
przez Sivvy » 21 sierpnia 2015, 18:16
Skoro vag pokazał błąd czujnika to dla świętego spokoju ja bym go wymienił, koszt nieduży.
U mnie zegary pokazywały dobrze, w blokach pomiarowych też temp była dobra a Komputer sygnalizował błąd. Po wymianie czujnika wszystko wróciło do normy.
-

Sivvy
- Stella +

-
przez damianleon » 24 sierpnia 2015, 10:21
Gadałem jeszcze z innym mechanikiem w tej sprawie. Jutro wymieniam czujnik temp. Napisze jak będę wiedział coś więcej
-- 24 sierpnia 2015, 10:21 --
Wymieniłem w sobotę czujnik temp i mogę powiedzieć że do tej pory problem się nie pojawił. Dzięki sivvy i ciagus za pomoc. Martwi mnie tylko jeszcze jedna sprawa, dlaczego komputer nie pokazuje żadnych parametrów silnika?
-
damianleon
- Stella

-
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna